Siirry sisältöön

Deittailetko ihan vääriä ihmisiä?

17.03.2022 klo 11:29 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , psykoterapeutti , Väestöliitto
Kumppanin löytäminen on aina ollut vaikeaa, mutta viime vuosina vielä vaikeampaa. Tuoreessa tutkimuksessa lähes kolme neljästä deittailijasta sanoi, että sopivan deittikumppanin löytäminen oli vaikeaa. Moni etsii syytä itsestään, vaikka koko deittailumaailma on muuttunut.

Työpaikkahaastattelulla täydelliseen parisuhteeseen?

Tapa, jolla ihmiset nykyään etsivät täydellistä sielunkumppania, ei toimi hyvin. Deittiapplikaatiot korostavat kaiken tiedon sylkemistä ulos jo ennen ensimmäistä tapaamista. Tiedossa on (jos profiili on aito) deitin pituus ja paino, koulutus, asuinalue ja ammatti.  Kun alat viestitellä, korostuu kirjoitustaito. Kahvikupin ääressä alkaa ”työpaikkahaastattelu”. Sitten samanlaiset ihmiset alkavat tapailla ja paistattelevat samanlaisuutensa loisteessa, kunnes kyllästyvät. Huomiotta jää se romanssin synnylle tärkein asia: erilaisuus, joka saa suhteen sykkimään!

Nykyajalle tyypillinen täydellisyyden tavoittelu ulottuu myös deittailumaailmaan. Kumppania etsiessään ihminen etsii henkilöä, jonka kanssa hänellä on samat hyvät ominaisuudet. Kumppania etsivät ihmiset pitävät sosiaalisesti ja romanttisesti kiinnostavina heitä, joilla on samat poliittiset näkemykset ja koulutustausta kuin itsellä. Tätä ilmiötä sosiaalitieteilijät kutsuvat homofiliaksi. Tutkimukset deittiapplikaatioiden käyttäjistä vahvistavat saman. OkCupid – applikaation käyttäjistä 85 prosenttia piti deitin äänestämiskäyttäytymistä erittäin tai hyvin tärkeänä.

Erilaisilla on hauskempaa keskenään (mutta myös riitoja erilaisuudestaan!)

Romanttinen rakkaus edellyttää kahden erilaisen ihmisen täydentävän toisiaan. Vain erilaisuudet tekevät täydentämisen mahdolliseksi. Sosiologi Robert Francis Winch tutki pariskuntien ominaisuuksia ja tuli siihen tulokseen, että onnellisimmat olivat erilaisia keskenään. Esimerkiksi ulospäin suuntautunut oli introvertin kumppani.

Parit usein korostavat samanlaisuuttaan, vaikka sitä on vähemmän kuin erilaisuutta. Ja sitten niiden erilaisuuksien kanssa koitetaan pärjätä!  Sama ilmiö näkyy myös pariterapiavastaanotoilla. Tuhlarilla on pennin venyttäjä elämäntoverinaan. Maailmanmatkaajalla on vaivoinaan kotikissa-puoliso, joka ei koskaan haluaisi lähteä minnekään, ja taivaanrannan maalarilla jämptiäkin jämptimpi kumppani, joka pitää huushollin järjestyksessä.

Toisiaan täydentävät ihmiset menestyvät myös tiimityössä paremmin kuin he, jotka ovat keskenään samanlaisia. Ongelmana ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa on erilaisuuden hyväksyminen. Sen kanssa tehdään työtä pariterapiavastaanotoilla.  Kun se onnistuu, pari voi päästää irti monista ongelmistaan.

Erilaisuuden viehätyksellä on juurensa biologiassa

On olemassa paljon todisteita sille, että ei kannattaisi etsiä kumppaniksi toista versiota itsestään. Silti deittiapplikaatiot ohjaavat valintoja samanlaisuuden suuntaan. Erilaiset, eri näköiset ja eri kokoiset, sinua täydentävät kaverit jäävät pimentoon.

Erilaisuuksien viehätyksellä on juurensa biologiassa. On tunnettu tosiasia, että jälkeläiset perivät laajimman valikoiman immuunipuolustusta, kun vanhemmilla on suuresti toisistaan eroava geenivalikoima, englanniksi major histocompatibility complex (MHC). Deittikumppanin geenivalikoimaa ei voi skannata silmämääräisesti, mutta ihminen kokoaa tiedostamattaan informaatiota toisesta esimerkiksi ominaistuoksun perusteella. Se deittikumppani, jonka ominaistuoksu eroaa omastasi eniten, kiinnostaa eniten!

 

Viisi vinkkiä deittailijalle

  1. Anna mahdollisuus erilaisuudelle. Suhtaudu uteliaasti uudenlaiseen ihmiseen.

2. Unohda “työpaikkahaastattelu” ja keskity siihen, millaisia tunteita ja aistimuksia deitti sinussa herättää.

3. Tutustu persoonaan – persoonallisuus kantaa vaikeuksien yli! Liikuntadeitit ja tekemisen ympärille kehitetty tapaaminen antavat eniten tietoa toisesta ihmisestä.

4. Luota vaistoosi. Kun ajattelet hänestä lämpimästi tapaamisen jälkeen, tutustu lisää, huolimatta erilaisuudesta.

5. Tunnista, toivotko elämääsi romanttista rakkautta vai jotakin muuta. Valinnat ohjaavat elämääsi pitkälle tulevaisuuteen.

Tarvitsetko apua?

Väestöliiton psykoterapeutin päivystyschat perehtyy nuorten aikuisten parisuhteiden, ihmissuhteiden ja deittailun kipukohtiin. Maksutonta tukea on saatavilla, ota yhteyttä!

https://www.hyvakysymys.fi/paivystyschatti/paivystava-psykoterapeutti-vastaa-nuorten-aikuisten-parisuhteen-ongelmiin/

Tervetuloa maksuttomaan 45-min chattiin psykoterapeutin kanssa! Etsi psykoterapeutin ajanvarauschat otsikolla ”Intiimit ihmissuhteet ja deittailu”. Aikoja on avoinna joka arkipäivä klo 13. Jos et löydä vapaata aikaa, tarkista uudet ajat seuraavan viikon alussa uudelleen!

https://www.hyvakysymys.fi/ajanvarauschat/

Lähteet:

Brooks, Artur (2022): The Common Dating Strategy that’s Totally Wrong.  If you’re looking for romance, stop focusing on what you and your date have in common.  The Atlantic 10.2.22

Heli Vaarasen havaintoja psykoterapiatyöstä 2008 – 2022.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Deittailukurssi

Nettideittailu voi alkaa, kun joku pitää kuvastasi, profiilistasi ja kirjoittelustasi. Kirjoittelu johtaa tapaamiseen tai sitten ei. Voit tavata...

Älä jätä parisuhdetta lasten jalkoihin

Kun perheeseen tulee lapsia, moni asia muuttuu ja aikaa läheisyyteen voi olla vaikea löytää. Läheisyys tarvitsee sopivat, rauhalliset olosuhteet,...

Mietitkö, millaista seksin kuuluu olla?

Ihmisen seksuaalisuus ja siten myös läheisyys parisuhteessa muuttuvat läpi elämän. Joskus muutoksiin sopeutumista vaikeuttavat kumppaneiden...