Siirry sisältöön

Voiks pallit mennä solmuun?

Julkaistu 20.08.2019 - Väestöliitto
Sukukalleudet todella voivat mennä solmuun. Kiveksen kiertymällä tarkoitetaan tilannetta, jossa kives kääntyy kivespussin sisällä ympäri niin, että siemennuoraa pitkin kivekseen tuleva verenkierto häiriintyy.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Kiveksen kiertymä on tavallisinta 12–20 ikävuoden välillä. Siitä ei ole varmuutta, miksi vaiva yleistyy murrosiässä. Syynä ovat todennäköisesti hormonimuutokset ja kivesten kasvaminen, jotka lisäävät kiertymän riskiä.

Kiveksen kiertymän oireena on äkillisesti alkava voimakas kipu, ja kivespussi on usein punoittava sekä huomattavan kosketusarka. Kipu säteilee joskus alavatsalle. Kiertymä alkaa, kun kivestä kannatteleva lihas supistuu. Siemenjohdin ja kiveskiertten verisuonet kiertyvät korkkiruuvimaisesti 180–720 astetta, ja verenkierto ehtyy. Pidentynyt siemennuora mahdollistaa kiertymisen. Poikkeavuus on useimmiten molemmissa kiveksissä, mutta kiertymä tulee aina vain toiseen kivekseen, useammin vasemmalle kuin oikealle puolelle. Normaalisti ovaalin muotoinen kives on kivespussissa pitkittäin, mutta näissä poikkeustapauksissa kives makaa kivespussissa poikittain.

Muita altistavia tekijöitä ovat voimakas pitkäaikainen urheilusuoritus ja lämpötilavaihtelut. Kiveksen kiertymä voi tulla myös kesken levon.

Jos edellä mainitut oireet iskevät, on lääkäriin hakeuduttava välittömästi, sillä kiveksen verenkierto on palautettava mahdollisimman nopeasti tilanteen korjaamiseksi. Lääkäri toteaa mahdollisen kiertymän ultraäänitutkimuksella. Se todetaan noin neljäsosalla kiveskipuisista potilaista. Kiertymä, on se leikattava välittömästi, jotta kiveksen toiminta saadaan pelastettua. Jo kuuden tunnin verenkierron puute voi johtaa kiveksen vaurioitumiseen ja menetykseen.

Leikkauksessa kives palautetaan oikeaan asentoon ja kiinnitetään kivespussin sisäpintaan, jotta kiertymä ei pääse uusiutumaan. Myös toinen kives kiinnitetään ennaltaehkäisevästi. Mikäli verenkiertoa ei saada palautettua, kives poistetaan. Yksi kives riittää yleensä normaaliin murrosiän kehitykseen, mutta hedelmällisyys saattaa heikentyä ja sen myötä vaikeuttaa lasten hankintaa tulevaisuudessa. Hyvin menneestä leikkauksesta toipuu nopeasti. Yleensä pojat ovat sairaalassa yhden yön ja kouluun voi palata voinnin mukaan. Urheilukielto kestää yhdestä kahteen viikkoa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavien vertaischat

Tervetuloa mukaan kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavien vertaischattiin.

Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavien vertaischat

Sairastatko kilpirauhasen liikatoimintaa? Onko elämäsi sairastumisen myötä enemmän tai vähemmän muuttunut ja kaipaisit vertaistukea toisilta...

Ahdistus kuin usvainen suo

Se saattaa iskeä kesken kaiken. Kaupassa, kadulla, kotona. Happivaje. Maa polttaan jalkojen alla. Miljoona katsetta, mihinkään ei pääse pakoon....