Siirry sisältöön

Voiko vammaiset panna?

Julkaistu 03.12.2019 - Väestöliitto
Vammaisuus ei poista ihmisestä seksuaalisuutta, vaan se on erottamaton osa meitä kaikkia riippumatta siitä, olimmeko sitten vammaisia tai vammattomia. Vammaisten tapa kokea seksiä ja seksuaalisuutta ei poikkea vammattomista ihmisistä. Loppuen lopuksi seksuaalisuus on osa ihmisenä olemista. Jokainen kokee seksuaalisuuden omalla tavallaan omaan kehitykseen, identiteettiin, kokemuksiin, tietoon ja tunteisiin pohjautuen.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Niin vammaisille, kuin ei-vammaisille ihmisille kuuluu seksuaalioikeudet, joilla tarkoitetaan yksilöiden ja parien oikeuksia päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi läheisten suhteiden solmiminen, avioituminen sekä lasten saaminen. Seksuaalioikeuksissa on myös kysymys tyydyttävästä ja turvallisesta intiimielämästä, johon kaikilla on oikeus. Seksuaalisten tarpeiden tyydyttäminen on useimmille tärkeä osa hyvää elämää. Vaikka vammaisuus ei poista seksuaalisuutta, se saattaa tuoda haasteita seksin toteuttamiselle käytännössä.

Vaikeasti vammaisilla henkilöillä on vammaispalvelulain mukainen oikeus henkilökohtaiseen apuun. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vammainen henkilö voi palkata avustajan auttamaan sellaisissa toimissa, joita hän itse hoitaisi, mutta ei niistä vamman tai sairauden vuoksi selviä. Henkilökohtaisen avun tarkoitus on auttaa henkilöä omien valintojensa toteuttamisessa niin kotona, kuin kodin ulkopuolella. Sovittaessa henkilökohtainen avustaja mahdollistaa seksin ja seksuaalisuuden toteuttamisen avustettavalle.

Seksissä voi olla avustajana passiivisesti tai aktiivisesti. Passiivinen avustaminen on esimerkiksi sitä, että vammaista autetaan pukeutumaan tärkeänä hetkenä haluamaansa asuun, annetaan hänelle seksiväline ja pestään se seksin jälkeen. Silloin avustaja ei useinkaan ole läsnä seksin aikana. Kun avustetaan aktiivisesti, voidaan auttaa esimerkiksi liikuntavammaista pariskuntaa vaihtamaan yhdyntäasentoa.

Seksuaalioikeudet koskevat myös työntekijöitä siinä missä asiakkaistakin. Sekä vammaisella että avustajalla on oltava itsemääräämisoikeus siihen, kuka saa koskea, milloin ja mihin. Vammaisen taas on kysyttävä henkilökohtaista avustajaa palkatessaan, onko tämä valmis auttamaan seksin harjoittamisessa. Tehtävästä voi halutessaan kieltäytyä. Luottamus on avainasemassa avustajan ja avustettavan välisessä suhteessa.

Seksi ei kuitenkaan ole ainut tapa ilmaista seksuaalisuutta, vaan sitä voi toteuttaa vaikkapa kommunikoimalla, pukeutumalla, katseilla, kosketuksilla ja eleillä. Tällaiset seksuaalisuuden ilmaisumuodot voivat olla erityisen tärkeitä esimerkiksi silloin, kun henkilö halvaantuu kokonaisvaltaisesti. Tarve ilmaista seksuaalisuutta ei kuitenkaan liity vammaisuuteen tai vammattomuuteen. Mutta lyhyestä virsi kaunis: Kyllä, vammaiset voivat panna.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...