Siirry sisältöön

ULKONÄKÖPAINEET I Onks vaatteiden hinnalla välii?

Julkaistu 30.10.2020 - Väestöliitto
Ulkoinen habitus ja fyysinen olemus voi olla joillekin tosi tärkeä juttu. Ulkonäöstään huolehtiminen on okei, kunhan se ei tapahdu henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kustannuksella. On tärkeää, että ulkonäöstään huolehtiminen tapahtuu lähtökohtaisesti itsensä takia.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Ihmisellä on tarve kuulua johonkin porukkaan. Varsinkin nuoret kokevat sen monesti todella tärkeäksi. Ihminen monesti haluaa tulla hyväksytyksi omassa kaveriporukassa. Ryhmäpaineen takia, saa kuitenkin joutuu pukeutumaan tietyllä tavalla tai se pistää pitämään kehon tosi timmissä kunnossa. Meikkien on oltavat tip top ja saa pitää vain tietynlaisista asioista. Kuuluakseen johonkin joukkoon, joutuu yleensä toimimaan sen ryhmän säännöillä, mutta sen ei tarvitse olla niin. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että on täysin okei kulkea myös niitä omia polkuja!

Omasta ulkonäöstään huolehtiminen, kun alkaa stressaamaan ja ahdistamaan, niin on ehkä oikea hetki pysähtyä miettimään, että kenen takia siitä ulkonäöstään huolehtii. Itsensä vai muiden? Onko aina pakko mennä sen kaveriporukan sääntöjen mukaan ja niiden sijaan voi välillä antaa itselleen hengähdystauon. Kaverit ovat jokaiselle nuorelle tärkeitä, mutta on myös tärkeää muistaa se, että aina ei tarvitse verrata itseään muihin. On ihan luonnollista, että ihmiset ovat erilaisia ja ennen kaikkea erinäköisiä

Some luo paineita

Sosiaalinen media luo nuorille myös kohtuuttomia paineita ulkonäön suhteen. Editoidut Instagram-kuvat tai YouTube-videot ovat omiaan luomaan epärealistisen kuvan siitä, miltä ihmiset näyttävät tai mihin pitäisi pyrkiä. Kun näitä kuvia ja videoita katselee, saattaa sitä kautta tulla vääristynyt kuva itsestään. Se ettei ole kallista outfittia, sikspäkkiä tai kallista etelänlomaa, ei tarkoita sitä, että olisi jotenkin huonompi ihminen. Media on luonut kauneusihanteen, jossa naisen tulee olla sairaalloisen laiha ja miehen pitää olla pitkä ja lihaksikas. Tietynlaisen ulkonäköön pyrkiessä ihminen saattaa tarkkailla itseään sairaalloisesti ja se nakertaa itsetuntoa, kun tuloksia ei välttämättä tulekaan. Ainakaan nopeasti. On tärkeää myös muistaa, että sosiaaliseen mediaan luo sisältöjä ihmiset. Sisältöjen tarkoitus on myydä, promota, mainostaa sekä pitää yllä mielikuvia. Ja ne mielikuvat harvoin kohtaavat todellisuuden kanssa.

Jokainen meistä on kaunis

Kaikissa ihmisissä on jotain kaunista! Meistä jokainen on ainutlaatuinen yksilö ja sitä hyvää itsessään on tärkeä oppia arvostamaan. Vaikka tuntuu että oma keho ei olisi välttämättä kaunis tai miellyttävä, on tärkeää pitää mielessä, että se voi olla kaunein asia maailmassa jonkun toisen mielestä. Sama juttu vaatteiden kanssa. Erilaisia tyylejä on maailma täynnä ja on tärkeää löytää sellainen, joka itselle sopii ja jossa tuntee olonsa mukavaksi. Kun oma tyyli tuntuu mukavalta ja omalta, niin se heijastuu heti itsetuntoon. Fyysisen itsetunnon ollessa heikko, niin monesti silloin myös kokee enemmän ulkonäköpaineita.

Ulkonäköpaineet ja taiteilu itsetunnon kanssa on osa monen nuoren elämää. Murrosiässä alkaa oman identiteetin hakeminen ja se luo epävarmuutta jokaisessa. Se on hedelmällistä maaperää haitallisille asioille, kuten mahdottomille kauneusihanteille. Hyvä itsetunto ja itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on, lähtee sieltä korvien välistä, ei instasta tai vastaavasta sosiaalisesta mediasta. Jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on!

Lähteet:

Nuorten kokemuksia ulkonäköpaineista ja sosiaalisista paineista – pro-gradu

YHDEKSÄSLUOKKALAISTEN KOKEMAT ULKONÄKÖPAINEET – pro-gradu

MLL Nuortennetti

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...