Siirry sisältöön

TUBETTAMINEN I Miks se on joku juttu ja miks sitä tehdään?

Julkaistu 03.09.2020 - Väestöliitto
Internetin yleistymisen ja sen nopeuksien kasvun myötä, kenen tahansa ihmisen on helppo ladata tai striimata mitä vain internetiin. Ja siitä on muodostunut viime vuosikymmeninä iso viihdeteollisuuden ala.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Ihminen on luonteeltaan utelias. Monia kiinnostaa päästä seuraamaan toisten elämää kärpäsenä katossa. 2000-luvun alussa tosi-tv oli todella iso juttu ja sen suosio perustui nimenomaan siihen, että se mahdollisti tavallisten ihmisten pääsyn sellaiseen paikkaan, minne ennen ei ole ollut pääsyä. Markkinoille pamahti nopeasti erilaisia tosi-tv-formaatteja, missä tavallisista ihmisistä tuli kuuluisia yhdessä yössä. Isot tv-yhtiöt toimivat portinvartijoina, päättivät ohjelmista ja niiden osallistujista. Internet ja ennen kaikkea Youtube muutti sen pysyvästi. Kuka tahansa saattoi ladata mitä tahansa internettiin. Yhtäkkiä yksinkertainen video, jossa videon tekijä kertoi mitä hänelle on päivän aikana tapahtunut, saattoi saada miljoonia katseluita. Ihmiset alkoivat kuvata videoita mitä erinäisimmistä aiheista.

Miksi ketään kiinnostaisi katsoa sellaista videota, missä tuntematon ihminen kertoo kauppaostoksistaan? Yksi syy on tietenkin tubettajan persoonallisuus. Tubettaja, joka on hauska, mukava ja osaa heittää hyvää läppää on myös sellainen jonka jutustelua tai elämää on kiehtovaa seurata. Jollain tubettajalla saattaa olla samanlaiset mielenkiinnon kohteet ja hän tekee niistä videoita. Tubettajaan saatetaan myös samaistua vahvasti. On kuitenkin tärkeää tietää, että tubettajaa ei tunne oikeasti vaikka siltä se ehkä tuntuukin. Tubettaja kuitenkin kertoo aina harkiten vain tietyn osan elämästään videolle. Erilaisia tubettajia on yhtä paljon, kuin on katsojiakin ja jokaiselle löytyy varmasti jotain mielekästä katsottavaa.

Mikä saa sitten ihmisen jakamaan oman elämänsä henkilökohtaisuudet kaiken maailman nähtäville? Moni joka elämäänsä alkaa internetissä jakamaan, pyrkii tavoittelemaan sillä jotakin. Usein se on julkisuutta ja sen kautta esimerkiksi seuraajien saaminen. Osa saattaa tehdä sitä siksi, että haluaa tutustua uusiin ihmisiin. Ja osa tekee sitä ihan vain harrastuksena. Kaiken hintana on kuitenkin se, että henkilö joka kuvaa omaa elämäänsä internettiin, luopuu osasta yksityisyyttään. Ja se on tärkeä pitää mielessä, jos niitä videoita alkaa kuvaaman itsestään. On myös tärkeää muista, että videoita tehdessä altistaa itsensä myös internetin anonyymeille kommentoijille, koska aina ne kommentit eivät ole pelkästään positiivisia.

Mistä se raha tulee?

Tubettajat yleensä tienaavat useammasta eri lähteestä rahaa. Yleisimmin raha kuitenkin tulee erilaisista yhteistyökuvioista. Tubettajat saavat sponsoridiilien kautta rahaa esittelemällä sponsorien tuotteita. Tubettajat esiintyvät myös erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, joista he tietenkin saavat korvauksen. Myös tubeen tehdyistä videoista saa korvauksia, mutta ne eivät ole yleensä tubettajan pääsääntöinen tulonlähde. Voidakseen työskennellä koko päiväisenä tubettajan, täytyy katsojamäärien kuitenkin olla huomattavia, jotta pelkästään sillä voi tulla toimeen. Ja jotta sponsoridiilejä saisi, täytyisi olla tarpeeksi seuraajia. Suosion kasvattaminen vaatii kovaa työtä ja aktiivista tekemistä oman brändinsä eteen. Ei siis kannata lopettaa koulua kesken ja aloittaa tubettamista siinä toivossa, että rahaa alkaa tulemaan ovista ja ikkunoista heti ensimmäisen videon jälkeen.

Suomessa tubettaminen ja varsinkin vlogien tekeminen on ollut todella suosittua. Suosion kasvaminen on kuitenkin johtanut siihen, että tubettamisesta on tullut ammatillisempaa. Tubettajilla on kalliit laitteet joilla he kuvaavat ja he panostavat videoidensa ulkoasuun. Videot myös leikataan ammattimaisesti ja kaikki näyttää niissä usein hyvältä! Monelle nuorelle se on avannut portteja jopa televisioon asti ja se on tarjonnut oivan tavan luoda omaa brändiään. Koska tubettaminen on iso osa nykypäivän nuorisokulttuuria, on se raivannut itselleen ison tilan mediakentästä. Ja se on mahdollistanut sen, että tubettajat ovat iso juttu nuorison keskuudessa. Myös Poikien Puhelimen tubekanava on osa tätä jatkumoa. Kanavalle on jo pitkään ladattu sisältöjä jotka nuoria kiinnostavat. Työtä on tehty pitkäjänteisesti ja se on vakiinnuttanut paikkansa tubessa.

Lähteet:

https://jyu.finna.fi/Record/jyx.123456789_60159

https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/56988#

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...