Siirry sisältöön

Seurusteluun ei saa painostaa!

Julkaistu 07.06.2019 - Väestöliitto
Nuoret kokevat varmasti jossain vaiheessa painetta seurustelun aloittamisesta tai seksuaalisiin tekoihin ryhtymisestä. Nämä ovat ihan tavallisia huolenaiheita, mutta nuoren ei kuitenkaan saa tai tarvitse antaa periksi näissä aiheissa muiden mielipiteille ja painostukselle.
Tuottanut Väestöliitto

Osa nuorista alkaa seurustella jo yläaste aikoina, toiset lukiossa tai ammattikoulussa, yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Jokainen vaihtoehdoista on aivan yhtä oikein. Sekin on oikein, vaikka ei seurustelisi lainkaan. Työelämänkin voi aloittaa ilman seurustelua, sillä joitakin ihmisiä seurustelu ei kiinnosta lainkaan tai sitten sitä oikeaa ei ole vielä löytynyt.

Nuorena seurustelemattomuus voi tuntua pahalta, mutta esimerkiksi 18-vuotiaalla ei ole vielä mikään kiire sitoutua toiseen ihmiseen. Nuoruuttaan voi elää myös ilman kumppania, suutelemista ja parisuhderiitoja. Jos kaveripiirissä yksi toisensa jälkeen löytää seurustelukumppanin, voi se tuntua pahalta, jos jää ainoaksi jolla ei vielä ole kokemusta seurustelusta. Tämä varmasti luo paineita henkilölle itselleen, vaikka kaverit eivät sitä niin ajattelisikaan. Ymmärrän tämän asian hyvin sillä siitä saattaa tulla jopa ulkopuolinen tunne, jos on ainoa joka ei seurustele. Näin ei pitäisi kuitenkaan olla, sillä jokainen kasvaa ja kehittyy omassa tahdissaan. Vaikka ei olisi edes halua löytää seurustelukumppania, voi pahimmassa tapauksessa jäädä ihan ulkopuoliseksi kaveripiirin keskusteluista.

Tämän vuoksi kaveripiirissä onkin tärkeää, ettei ketään ainakaan pakoteta suhteeseen yleisellä mielipiteellä siitä, että kaikkien kuuluisi jo seurustella. Kumppanin ja vakituisen parisuhteen löytämisestä ei kannata ottaa paineita varsinkaan nuorena. Nuoruus on kliseisesti sanottuna huoletonta aikaa, jonka jälkeen ehtii kyllä asettua aloilleen, kun se oikea löytyy vierelle. Ja vaikka sitä ei heti nuoruuden jälkeen löytyisikään, ei siitä kannata huolehtia ainakaan etukäteen. Kiitos tekstistä: Laura Levä, Nuorten verkkolehti Kantti (verkkolehtikantti.fi)

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...