Siirry sisältöön

Saako korona-aikana nähdä kavereita?

Julkaistu 08.04.2020 - Väestöliitto
Moni miettii, saako korona-aikaan tapailla kavereita. Tartunnan saaneet on määrätty tiukkaan karanteeniin ja kaikkia kehotetaan pysymään mahdollisimman paljon kotonaan ja välttämään kokoontumisia ja tapaamisia, jotta viruksen leviäminen saataisiin minimoitua. Kavereihin kannattaa nyt olla yhteydessä ensisijaisesti etäyhteyksillä, eli puhelimella tai vaikka internetin välityksellä.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Fyysinen eristäytyminen tuntuu ikävältä ja ehkä turhaltakin, varsinkin, jos kokee itsensä täysin terveeksi eikä pelkää sairastumista. On kuitenkin tärkeää, että jokainen toimii vastuullisesti, ja ottaa muut huomioon. Koronavirus tarttuu helposti ja se voi olla pitkään tai jopa kokonaan oireeton. Jokainen tartunnan saanut voi helposti levittää viruksen eteenpäin usealle muulle henkilölle. Siksi tulee välttää lähikontakteja ja altistumistilanteita mahdollisimman paljon. Ketjussa korona saattaa kolahtaa vanhukseen tai perussairauden takia heikommalla vastustuskyvyllä varustautuneeseen, tai henkilöön, jota kovasti tarvitaan työkuntoisena, esimerkiksi terveyskeskuksessa tai sairaalassa.

Hallitus on kehottanut kaikkia vähentämään ulkona liikkumista sekä muiden ihmisten näkemistä. Jos kehotuksia ei uskottaisi, vaan kaikki jatkaisivat elämäänsä normaalisti, terveydenhoidon resurssit eivät riitä. Tartuntojen ennaltaehkäiseminen on nyt kaikkien vastuulla, niin aikuisten, kuin nuorten. Mitä tehokkaammin saadaan tilanne haltuun, sitä nopeammin pääsemme palaamaan normaaliin arkeen.

Mitä pitää välttää?

Kun päivät pitenee ja ulkona on kivat kelit, on erityisen synkkää olla tapaamatta kavereita ja perua suunniteltuja menoja. Joukkoliikenteen käyttö tulee säästää ainoastaan tarpeellisiin tilanteisiin. Näin busseihin ja juniin riittää matkustajille tilaa pitämään tarpeellista metrin turvaväliä. Samaten kannattaa ylimääräisiä kauppareissuja välttää, jotta kassajonot olisivat väljiä silloin, kun oikeasti tarvitaan ruokaa ja päivittäistavaraa. Muita kuin välttämättömiä matkoja Suomen sisällä on siirrettävä, jotta virusta ei turhaan levitettäisi paikkakuntiin, jossa sitä ei ole. Sovittuja tapahtumia pitää säästää parempaan ajankohtaan.

Mitä voi sitten tehdä?

Kokoontumiset porukalla jonkun luona tai yleisillä paikoilla kuten ostoskeskuksissa, on tällä hetkellä huono idea. Jos molemmat ovat terveenä, eli ei pieniäkään flunssan oireita, voi sopia ulkoilusta kahdestaan kaverin kanssa, mutta on tärkeää muistaa metrin turvavälin pitämisestä toisista. Muuten kannattaa hyödyntää erilaisia viestisovelluksia ja videopuheluita. Esimerkiksi googlen hangouts -sovelluksella voi tehdä yhteisen videopuhelun useamman henkilön kanssa samanaikaisesti. Eikä pidä unohtaa ihan perinteistä puhelimella soittelua, joilla on hyvä pitää yhteyttä, vaikka isovanhempiin. Jos tavallisesti viettää paljon aikaa kavereiden seurassa, yksinäiset hetket voi hyödyntää lukemalla, katsomalla elokuvia, tutustumalla podcasteihin tai kokeilemalla jotain täysin uutta, johon yleensä ei riitä aikaa.

Emme vielä tiedä kauan poikkeusolot kestävät ja ainoa keino päästä siitä yli on sopeutuminen uuteen tilanteeseen. Ennemmin tai myöhemmin paluu arkeen on taas mahdollista ja silloin voi olla niin, että käteen on jäänyt uusia tapoja viettää arkea kavereiden tai perheen kanssa!

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Deittailun viisi vaihetta

Deittisovellukset helpottavat parinetsintää. Deittisovelluksessa voit selata läpi lukemattomia kuvia ja profiileja. Sitten joku kiinnittää...

POIKAST I Ystävyys

Toistaiseksi viimeisen Poikastin ottaa haltuun juontaja Eevert kavereineen. Voiko tyttö ja poika olla pelkästään kavereita? Mitä eroa on...

Miten abortti voi vaikuttaa intiimiin ihmissuhteeseen?

Suomessa tehdään vuosittain noin 8000 aborttia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (2021) mukaan valtaosa raskaudenkeskeytyksistä tehtiin...