BETA Siirry sisältöön

Riidellään mun vanhempien kaa koko ajan. Mitä teen?

Julkaistu 11.09.2018 - Väestöliitto
Riidat kuuluvat elämään, mutta jos elämä on jatkuvaa riitaa vanhempien tai muiden perheenjäsenten kanssa, niin kaikki ei ole kunnossa.
Poikien Puhelin
Tuottanut Väestöliitto

Pitkittynyt riitely raastaa kaikkia sen osapuolia, minkä seurauksena kaikki kärsivät. Riitelyssä kun ei ole voittajia, vain häviäjiä. Läheisten ihmisten kanssa tulee kuitenkin usein monenlaista kähinää – isompaa ja pienempää. Usein juuri siitä syystä, että esimerkiksi vanhemmat ja sisarukset ovat sekä fyysisesti että emotinaalisesti lähimpänä. Sellaisen ihmisen kanssa josta välittää, saattaa myös usein riidellä, sillä kyseisen henkilön kanssa se on turvallista ja tunteet on isosti pelissä.

Tärkeintä riitelyssä on, että riidan saa sovittua. Se vaatii molemmilta osapuolilta nöyrtymistä ja ymmärrystä, että sovinto on aina riitaa tärkeämpää. Sillä kuka oli oikeassa tai kuka väärässä, on lopulta hyvin vähän merkitystä. Tärkeintä on, että välittää toisesta niin paljon, että ei jaksa välittää mistä riideltiin. Tietysti se vaatii sen että osapuolet pystyvät keskustelemaan ja pyytämään anteeksi. Anteeksi pyytämisen taito onkin yksi tärkeimmistä taidoista, mitä tärkeiden ja pitkäkestoisten ihmissuhteiden ylläpitäminen vaatii. Usein kun riidan aihe voi löytyä omista tekemisistä tai sanomisistakin. Ja vaikka ei löytyisikään.

Riitely kuuluu jossain määrin kaikkiin ihmissuhteisiin, minkä vuoksi riitelyä voi ja on syytäkin opetella. Rakentavariitelyn ideana, on että pyritään siihen että kummankin näkökulmat tulee kuulluksi. Annetaan toisen puhua ja kertoa, miltä asia hänestä tuntuu. Ilman syyllistämistä. Olisi tärkeää, että pysyttäisiin asiassa eikä mentäisi riitelyssä henkilökohtaisuuksiin ja loukattaisi toista. Äärimmäisen tärkeää on myös olla rehellinen itselleen ja tunnistaa, mitä itse voisi tehdä tilanteen ratkaisemiseksi.

Mitä vanhempiin tulee, joskus käy niinkin että yhteiselosta ei yksinkertaisesti tule mitään. Tilanteisiin ei ole yhtä oikeaa ratkaisutapaa, mutta muutto pois kotoa omilleen tai sukulaisten luokse, voi tulla kyseeseen. Mikäli kotona asuminen ja eläminen vanhempien kanssa uhkaavat lapsen tai nuoren hyvinvointia ja terveyttä lastensuojeluun yhteyttä ottamalla voi tilannetta lähteä ratkomaan. Apua jatkuvaan riitelyyn kotona kannattaa hakea, itsestään tekemättä mitään tilanne tuskin muuttuu. Onneksi nämä tilanteet ovat harvinaisempia.

Riitely on myös osa itsenäistymisprosessia. Voi olla että tuntee, että kyllä hommat on jo hanskassa ja kaikkea ei enää jaksaisi selitellä porukoille. Se on täysin jees, kunhan muistaa kantaa vastuunsa. Äärettömän tärkeää on kuitenkin säilyttää keskusteluyhteys, jotta apua on mahdollista saada tarvittaessa.

 

Lähteet

https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/mina-ja-muut/ihmissuhteet/riidat-ja-erimielisyydet/

https://www.mll.fi/vanhemmille/tukea-perheen-huoliin-ja-kriiseihin/jatkuva-riitely-perheessa/

 

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Onks ok tuijottaa toisen persettä?

Lähtökohtaisesti toisten ihmisten tuijottamista kannattaa välttää, sillä se tuntuu kyyläämisen kohteelle helposti tunkeutuvalta ja...

Mitä on vulvodynia?

Vulvodyniaksi kutsutaan naistyypillisissä kehoissa esiintyvää kroonista, yli kolme kuukautta kestänyttä ulkosynnyttimien (emättimen ja...

Miksei alaikäisenä saa pelata rahapelejä?

Rahapelaaminen on aikuisille tarkoitettua toimintaa, mutta se on läsnä myös lasten ja nuorten elämässä. Monia nuoria rahapelit kiinnostavat, ja...