Siirry sisältöön

PELAAMINEN I Älä perseile pelissä!

Julkaistu 17.11.2020 - Väestöliitto
Kilpailulliset tilanteet saavat tunteet pintaan, oli kyse sitten jääkiekosta, jalkapallosta tai videopeleistä. Jos ei onnistu saavuttamaan itselleen asettamia tavoitteita, niin saattaa turhautua helposti. Se ei ole kuitenkaan mikään tekosyy käyttäytyä huonosti!
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Videopelit ovat oikein mainio harrastus ja kiva lisä normaalia arkea piristämään. Videopelejä pelatessa arjen huolet ehkä helpottavat hetkeksi. Kilpailullisessa pelaamisessa tilanne saattaa olla päinvastainen. Pelitilanne stressaa ja aivot laukkaavat tuhatta ja sataa, kun pitää tehdä nopeita päätöksiä painostavassa tilanteessa. Lopulta kovan työn tulokset sulavat silmien edessä, kun tuleekin tukkaan ja ränkki tippuu! Silloin on helppo syyttää joukkuekavereita tappiosta ja halu antaa palautetta on kova. Myös vastustajien solvaaminen saattaa vaikuttaa hyvältä idealta, koska kyllähän voittajia nyt saa dissata. Epäkunnioittavalla käytöksellä on harvoin mitään rakentavaa vaikutusta, vaan sillä luodaan ilmapiiri, joka ei ole turvallinen eikä mukava kenellekään. Siksi on tärkeää osata käyttäytyä kunnioittavasti muita pelaajia ja peliä kohtaan!

Jokaisella on oikeus turvalliseen ympäristöön

Meistä jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi, riippumatta sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, iästä tai pelitaidoista. Meillä jokaisella on myös vastuu turvallisen ilmapiirin luomisesta. Sellainen ilmapiiri, jossa syrjivää tai loukkaavaa puhetta hyväksytään tai sallitaan, johtaa lopulta myrkylliseen ilmapiiriin missä kenelläkään ei ole kiva olla. Siksi jokaisella on vastuu puuttua loukkaavaan puheeseen.

Mikäli epäasiallista toimintaa ei tuomita tai siihen ei puututa, niin se vahvistaa käsitystä, että häirintää ei tapahtuisi tai että se on sallittua. Silloin pelaajaa saattaa kyseenalaistaa oikeuttaan olla oma itsensä videopelien maailmassa. Häirintä vaikuttaa itseluottamukseen, keskittymiskykyyn sekä aiheuttaa luottamuksen menettämisen peliyhteisöön tai pelattavaan peliin. Joskus pelissä tapahtuva haukkuminen ja häirintä saattaa edetä niin pahaksi, että kokee oman tai läheistensä turvallisuuden uhatuksi. Sanalliset sekä fyysiset loukkaukset voivat tuntua myös fyysisenä kipuna ja pahoinvointina.

Jokainen voi omalla käyttäytymisellään tehdä videopeleistä paremman paikan. Älä dissaa muita vaan ole kannustava. Älä sulje ihmisiä pois sukupuolen tai muun ominaisuuden takia, kunnioita kaikkia samanvertaisina. Häviäminen tuntuu pahalta, mutta sen purkaminen toisiin ihmisiin ei ole normaalia – pettymyksen kokemuksia on hyvä opetella purkamaan rakentavasti. Pelien välissä voi pitää taukoa ja käydä hakemassa vaikka vettä. Jos huomaat, että olosi alkaa olla levoton, niin kannattaa hengitellä hetki syvään ennen hyppäämistä uudestaan peliin. Olet kuitenkin aina itse vastuussa omasta käyttäytymisestäsi! Lisäksi on hyvä muistaa, että on olemassa myös valmiita yhteisöjä, joissa voi pelata turvallisesti. Discordin kautta varmasti löytää sellaista peliseuraa, jossa jokainen on tervetullut omana itsenään.

Puutu epäasialliseen käyttäytymiseen!

Jotkut saattavat perustella muiden dissaamista sillä, että kilpailullisessa tilanteessa on pyrittävä pääsemään vastustajan ihon alle keinolla millä hyvänsä. Monessa kilpailullisessa pelissä arvostetaan myös pelitaitoja ylitse kaiken. Jos pelaaja ei ole tarpeeksi taitava, saatetaan häntä pilkata siitä ja sulkea myös peliporukan ulkopuolelle. Sekään ei ole hyvä asia, vaan on tärkeää pyrkiä pitämään videopelaaminen harrastuksena avoimena kaikille.

Jos näet tai kuulet epäasiallista käyttäytymistä, niin puutu siihen. Kerro ettei ole asiallista kommentoida toisten pelaamista, varsinkin jos se tapahtuu loukkaavasti. Antamalla tilaa epäasialliselle käyttäytymiselle, muuttuu pelin ilmapiiri nopeasti epämukavaksi. Haukkumisen sijaan voi kehua pelaajia, jolloin ilmapiiri paranee kertaheitolla!

Jokaisella on velvollisuus varmistaa, että kaikilla on turvallista olla samassa tilassa. Oli kyse sitten videopeleistä, koulusta tai kodista. Huonoa käytöstä ei tarvitse sietää, eikä pidä katsoa vierestä, vaan siihen tulee rohkeasti puuttua!

Lähteet:

SEUL ry:n Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

Pelikasvattajan käsikirja 2

Helsingin kaupungin Selvitys kilpailullisia tietokone- ja konsolipelejä pelaavien
nuorten kokemuksista vihapuheesta ja häirinnästä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...