Siirry sisältöön

Paska fiilis, voiko siihen vaikuttaa?

Julkaistu 14.05.2020 - Väestöliitto
Toisinaan tuntuu siltä, että seinät kaatuu päälle ja kaikki paska osuu samaan tuulettimeen. Miks musta tuntuu aina tälle ja kaikilla muilla menee upeesti?
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Elämässä tapahtuu paljon ikäviä asioita, joiden kulkuun emme voi juurikaan vaikuttaa. Voimme kuitenkin vaikuttaa tapaan, jolla suhtaudumme ympärillämme sekä itsellemme tapahtuviin asioihin. Saatat kuitenkin ihmetellä, mitä merkitystä omalla suhtautumisellani on, jos vaikka puu kaatuu päälle? Tai jos sinua kiusataan? Tai jos yrityksistäsi huolimatta et ole löytänyt itsellesi seurustelukumppania? Vastaus on merkittävästi! Suhtautumistavan muutos voi vähentää kokemamme tuskan määrää ja auttaa selviytymään haastavista tilanteista.

Aikaisemmat kokemukset ja temperamentti vaikuttavat tapahtumien tulkintaan

Aikaisemmat kokemuksemme, oppimamme asiat sekä omaksumamme arvot ja asenteet vaikuttavat väistämättä tapaamme tulkita ympäristöämme. Olemme oppineet varomaan tiettyjä asioita ja nauttimaan toisista, tulkitsemaan asioita hyvinä, pahoina, ikävinä, väärinä tai oikeina. Toisaalta jokaisella meistä on myös synnynnäisiä ns. perinnöllisiä taipumuksia kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin. Tällaisia taipumuksia kutsutaan temperamenttipiirteiksi, jotka eräänlaisena peruspohjana ohjaavat huomiotamme sekä toimintaamme.

Tulkinta tapahtumasarjana noudattaa kuitenkin yhteistä kaavaa. Aistimme ympäristöstämme tapahtuman, joka välittyy aistien (kuulo, näkö, haju, jne.) kautta mieleemme. Heti aistihavainnon tehtyämme alkaa tiedostamaton ja yksinkertainen tulkinta. Onko tämä hyvä vai huono juttu? Pitääkö juosta vai hymyillä? Riippuen tulkinnastamme, reagoimme tilanteeseen eri tavoin. Negatiivisen tulkinnan kohdalla jännitymme ja valmistaudumme, kun taas positiivisen kohdalla tuntuu hyvälle ja rentoudumme.

Juuri tähän tulkintaan vaikuttava aikaisemmat kokemuksemme sekä synnynnäiset ominaisuutemme, jotka taas vaikuttavat suoraan siihen, miltä tilanne meistä tuntuu. Tulkinnan perusteella alamme antaa tapahtumalle monimutkaisempia merkityksiä. Oliko tapahtuma sattumaa vai tahallista, oliko se minun vai muiden vika, olisinko voinut vaikuttaa asiaa, riippuvat kaikki siitä, miten tilanteen tulkitsemme ja siten selitämme itsellemme.

Opettele tarkastelemaan tulkintatapojasi

Miten tämän ymmärtäminen muka auttaa tapaturmiin, kiusaamiseen tai seurusteluun? Hyvin oleellisesti, sillä se tulkitsemmeko eri tilanteet omaksi syyksemme, oman toimintamme heikkoudeksi, universumin surkeudeksi vai ikäväksi sattumaksi, vaikuttaa merkittävästi kokemamme tuskan määrään ja edelleen ikävien kokemusten syntymiseen. Mitä enemmän syytämme tapahtumista itseämme, omaa huonouttamme ja surkeuttamme, sen ikävämmältä tilanne tuntuu.

Omiin tulkintatapoihinsa voi oppia vaikuttamaan, mikäli uskaltautuu niiden tarkasteluun. Voimme oppia suhteuttamaan omia tulkintojamme ja havainnoimaan, missä määrin ne vaikuttavat käsitykseemme eri tilanteista. Tulkintatapojemme muutos ei tietysti poista maailmasta ikäviä asioita, mutta se voi auttaa jokaista suhteuttamaan ja siten vähentämään eri tilanteista aiheutuvan tuskan määrää omalla kohdallaan. Se voi myös auttaa vapautumaan virheellisten tulkintojen seurauksena syntyvistä pelkoista ja ikävistä kokemuksista.

Siksi on tärkeää ja huojentavaa ymmärtää, miten tulkintamme vaikuttavat tunteisiimme ja käsityksiimme, ja etteivät ne useinkaan kerro koko totuutta tilanteesta.

Omien tulkintatapojen tarkasteluun ja opetteluun on hyvä pyytää tukea ystävältä, luotettavalta aikuiselta tai ammattilaiselta.

Lähteet

Haslam, N. (2007). Introduction to personality and intelligence. Thousand Oaks, CA: Sage.

Cacciatore, R. & Karukivi, M. (2014). Mieletön fiilis. Hyvän mielen käsikirja. Tammi.

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...