Siirry sisältöön

OSA 1 Lapsi oppii - Monikielinen perhe

Julkaistu 02.05.2019 - Väestöliitto
LAPSI OPPII - videosarja on suunniteltu lasta odottaville ja pikkulapsivaihetta eläville monikielisten perheiden vanhemmille. Valittavanasi on suomen-, englannin-, venäjän-, arabian- ja somalinkielinen versio. Voit valita kielen oikealla näkyvästä vihreastä valintapalkista. Multicultural Family. Qoyska luqadaha badan العائلة متعددة اللغات Многоязычная семья
Tuottanut Väestöliitto

Monikielisessä perheen vanhempien on hyvä miettiä lapsen tulevaa kieliympäristöä jo ennen vauvan syntymää. Tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi:

  • millä kielellä lapsen kanssa puhutaan
  • mitä kieliä perheessä käytetään
  • kuinka monta eri kieltä lapsi kuulee päivittäin
  • miten tukea lasta käyttämään eri kieliä.

Vanhempien on hyvä sopia etukäteen, käyttääkö kumpikin omaa äidinkieltä puhuessaan lapselle ja miten toimitaan, jos jommalla kummalla vanhemmista on useampi aktiivinen kieli. Entä miten toimitaan, jos vanhempien keskenään käyttämä kieli on jokin muu, kuin kummankaan vanhemman aktiivinen kieli? Kuinka lapsi oppii suomen kielen, jos kumpikaan vanhemmista ei puhu suomea?

Yhdessä on hyvä miettiä, mitä kieltä tai kieliä käytetään tilanteissa, joissa toimitaan perheenä, tai silloin, kun ollaan lapsen sukulaisten ja isovanhempien kanssa tekemisissä. Vanhemmat voivat selvittää, millaista perheen käyttämiä kieliä tukevaa toimintaa järjestetään. Löytyykö oman kielisiä lastenkirjoja tai onko perheellä ystäviä, jotka puhuvat samaa kieltä?

Millainen on lapsen päivähoito tai kerho ja minkä ikäisenä lapsen olisi vanhempien mielestä hyvä aloittaa päivähoidossa? Jos lapsi on suomenkielisessä päiväkodissa, löytyykö lapselle sopivaa harrastusta tai kerhoa joka toimisi lapsen kotikielellä?

Myönteinen vuorovaikutus lapsen kanssa innostaa lasta osallistumaan ja ilmaisemaan itseään, vaikka hän ei osaisi vielä käyttää sanoja. Lapsi ilmaisee itseään monipuolisesti vahvistaen sanoja tai korvaten niitä ilmeillä tai eleillä. Kun aikuinen leikkiessä ja puuhatessa lapsen kanssa sanoittaa asioita, antaa hän lapselle mallin puheen merkityksestä, opettaa uusia sanoja ja käsitteitä, mallintaa lauseiden muodostamista ja auttaa lasta osallistumaan yhteiseen keskusteluun.

Puhuttu kieli auttaa ja tukee lasta olemaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Innostunut ja keskusteleva vanhempi on paras kielen opettaja. Monikielisessä perheessä kasvaneen lapsen tuottama puhe voi olla monimuotoista ja muuttuvaa. Vanhempien ei tarvitse huolestua, jos lapsi sekoittaa eri kielisiä sanoja samaan lauseeseen, unohtaa sanan tai muokkaa omia uudenlaisia sanoja.

Kun vanhemmat innostuvat yhdessä lapsen kanssa tutkimaan maailmaa kaikilla lapsen käyttämillä kielillä, on se parasta mahdollista tukea lapsen kielellisten ja vuorovaikutustaitojen kehittymiselle.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vieraasta Veljeksi

Vieraasta Veljeksi järjestää työelämään keskittyvää mentoritoimintaa ja keskusteluryhmätoimintaa maahan muuttaneille miehille. Palvelu on...

Womento: Vinkkejä etäverkostoitumiseen

Vinkkejä etäverkostoitumiseen Väestöliiton Womento-mentorointiin osallistuville aktoreille sekä mentoreille, mentorointiparin työskentelyn...

Womento: Harjoituksia mentoroinnin tueksi

Käytännön harjoituksia joita aktori ja mentori voivat yhdessä tehdä osana Väestöliiton Womento-mentorointia