Siirry sisältöön

Onks runkkaamisella mitään terveysvaikutuksia?

Julkaistu 01.08.2019 - Väestöliitto
Murrosiässä itsetyydytystä ohjaa tarve ja kyky kokea seksuaalista mielihyvää, orgasmeja ja rentoutumista. itsetyydytyksen avulla tutustutaan henkilökohtaisen seksuaalisuuden eri muotoihin, kuten fantasioihin tai kehossa tapahtuviin reaktioihin.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Itsetyydytyksessä ei ole mitään hävettävää. Itsetyydytykseen voi johdattaa ajatus itseä kiinnostavasta ihmisestä, suutelemisesta, hyväilyistä tai seksistä. Joku saattaa esimerkiksi nauttia pelkästään ihon koskettelusta ja rytmistä. Voit oppia kiihottumaan tutustumalla itseesi. Hyvänä apuna toimii oma mielikuvitus. Myös lantionpohjan lihasten löytäminen, tunnistaminen ja jumppaaminen voi olla hyvin kiihottavaa.

Itsetyydytystä ei tarvitse harjoittaa vaivihkaa, kiireessä ja ohimennen. Suhtaudu omaan kehoon yhtä hellästi ja huolehtivasti kuin odottaisit jonkun muun suhtautuvan. Varaa aikaa ja omaa rauhaa aistinautintosi ja mielihyväsi vaalimiseen. Turvallinen ympäristö saattaa helpottaa rentoutumista.

Lisäksi itsetyydytyksellä on paljon tutkittuja terveysvaikutuksia. Itsetyydyttäminen tekee iloiseksi. Koska orgasmin aikana aivot laukaisevat välittäjäaineita, dopamiinia ja serotoniinia, jotka aiheuttavat mielihyvää ja nostavat mielialaa. Itsetyydytyksen aiheuttama lihasjännityksen lieveneminen rauhoittaa keskushermoston toimintaa joka aiheuttaa raukean ja stressittömän olotilan. Se auttaa myös saamaan unta paremmin. Itsetyydyttäminen myös vähentää riskiä saada eturauhasyöpä. Kun eturauhanen orgasmin aikana erittää nestettä, se myös poistaa karsinogeenejä rauhasesta, jolloin syövän mahdollisuus pienenee.

Ja koska itsetyydyttämisellä oppii tuntemaan omaa kehoaan, niin myös seksistä saattaa nauttia enemmän, koska itsetyydytyksen avulla oppi tietämään, mistä sitä itse tykkää. Itsesi hyvänä pitäminen ja itsetyydytys voivat olla elämän mittainen voimavara, josta voit nauttia halutessasi. Melkein kaikki tyydyttävät itseään jossain elämän vaiheessa. Mitä paremmin tunnet oman kehosi reaktiot, sitä helpompaa sinun on opetella seksiä toisen kanssa ja ilmaista, mistä kosketuksesta pidät erityisesti. Jokainen voi päättää itse, haluaako tyydyttää itseään. Itsetyydytys ei vaikuta haitallisesti kehoon tai sukuelinten kehittymiseen. Mutta on tärkeää muistaa, että liika on liikaa. Runkkaamiseen voi jäädä myös koukkuun. Jos huomaat, että et pysty ajattelemaan muuta kuin runkkaamista, niin on suositeltavaa pyrkiä vähentämään runkkaamista. Jos se on vaikeaa, niin silloin voi myös hakea apua omalta terveysasemalta tai koulun terveydenhoitajalta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.