Siirry sisältöön

Onks ok tuijottaa toisen persettä?

Julkaistu 14.11.2019 - Väestöliitto
Lähtökohtaisesti toisten ihmisten tuijottamista kannattaa välttää, sillä se tuntuu kyyläämisen kohteelle helposti tunkeutuvalta ja epämukavalta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei maailmankaikkeuden kauneudesta saisi nauttia. Hieman tyyli- ja tilannetajua se kuitenkin vaatii.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Murrosiässä tapahtuu isoja muutoksia, niin kehossa kuin mielessäkin. Monet huomaavat alkavansa kiinnittämään huomiota muiden ihmisten kehoihin uudella tavalla. Tähän voi liittyä uteliaisuus verrata muuttuvia kehoja keskenään, mutta myös heräilevä seksuaalinen kiinnostus toisia kohtaan. Katseen kiinnittyminen rintoihin, takapuoleen tai vaikkapa luokassa edessä istuvan niskaan saattaa tuntua hyvältä ja kutittaa mielikuvitusta. Vaikka pieni vilkuilu onkin ihan normaalia, on tärkeää muistaa, että liika tuijottaminen ei ole hyvä asia, oli kyse sitten mistä tahansa töllistelystä.

Jokaisella on oikeus fyysiseen ja henkiseen koskemattomuuteen. Tuijotuksen kohde voi kokea tosi ahdistavaksi, jos hänen kehoaan vain tuijotetaan ja katsellaan. Vaikka tuijottajalla olisi niin sanotusti hyvät mielessä eikä tuijottaminen olisi pahantahtoista, ei voi tietää, mitä mieltä tuijotuksen kohde on asiasta. Joskus katse vain harhailee – sitä saattaa ihan huomaamattaan vilkaista toisen kehoa – mutta vastuu on kuitenkin aina katselijalla. Jos keskustelussa on silmäkontaktin sijasta toisen katse jatkuvasti jossain muualla, antaa tuijottaja itsestään kömpelön kuvan. Tuijotettu helposti kokee, ettei hänen sanomisista kauheasti välitetä.

Tissit ja perseet voivat olla suuri ilon lähde, mutta kannattaa myös nostaa katse ja nähdä kauneus ihmisessä kokonaisuutena. Varsinkin jos ajattelee, että toiseen olisi oikeasti mukavaa tutustua, toista pitää uskaltaa katsoa myös silmiin.

Vilkuilun lisäksi kannattaa olla varovainen sen kanssa, miten toisten kehoja kommentoidaan. Seksuaalisävytteinen kehon kommentointi on sopimatonta, ellei kyse ole vaikka omasta vakikumppanista. Jos haluat tutustua toiseen, älä avaa keskustelu kommentoimalla hänen kehonsa. Satunnaisen ohikulkija tuskin myöskään kaipaa mielipidettäsi hänen ulkonäöstään tai yksittäisistä kehon osistaan. Riski on isompi, että aiheutat heitolla toiselle hämmennystä tai mielipahaa ja itsellesi kun todennäköisyys, että toinen oikeasti ilahtuu. Jos nuori joutuu kuuntelemaan paljon kommentteja kehostaan, voi sillä olla vaikutusta niin nuoren kehonkuvaan kuin mielenterveyteenkin.

Toisten ihmisten ulkonäöstä voi toki puhua kunnioittavaan sävyyn ja käydä asiasta ihailevaa keskustelua kaverin kanssa. Toisen kehon kommentointi ei pidä kuitenkaan käyttää välineenä nostattaa omaa statusta, esimerkiksi kaveriporukan edessä. Ihailun kohteelle huutelemiseen ei pidä lähetä, sillä sen voi toinen kokea ahdistavaksi tai häiritseväksi. On okei haaveilla ja ihastella asioita porukassa, kunhan meininki on kohdetta kunnioittavaa eikä väheksyvää tai halventavaa. Ihailun kohteesta ei ole mitään syytä puhua typerästi, vaan sille arvoa antavasti.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...

Q&A: Miten toimia, jos keskustelu nuoren kanssa ei tunnu etenevän?

Tästä osiossa saat konkreettisia neuvoja siihen, miten menetellä, jos keskustelu nuoren kanssa ei tunnu etenevän. Videolla keskitytään...