Siirry sisältöön

Onko sähkötupakka parempi kuin normitupakka?

Julkaistu 11.12.2018 - Väestöliitto
Sähkötupakka – toiselta nimeltään sähkösavuke – ei sisällä tupakkakasvia, eikä sen käytössä muodostu savua, vaan nikotiinipitoista höyryä. Sähkötupakan lyhytaikaisella käytöllä on kuitenkin terveydelle haitallisia vaikutuksia, mutta tämän hetken tutkimustiedon valossa vähemmän kuin savukkeilla.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Sähkösavukkeiksi kutsuttuja laitteita on monenlaisia ja monen näköisiä. Osa laitteista on kertakäyttöisiä ja osa useasti käytettäviä. Myös markkinanimiä on monia, kuten sähkösavuke, juuli, e-savuke ja e-shisha. Käyttötapa on pääosin samanlainen riippumatta merkistä tai nimestä. Sähkötupakat sisältävät usein nikotiinia, joka on haitallinen, voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine.

Toisin kuin tupakoinnissa, sähkötupakan käytössä ei tapahdu palamisreaktiota. Siten myöskään terveydelle haitallisia palamistuotteita, kuten häkää ja tervaa, ei synny. Sähkötupakassa havaittujen haitallisten aineiden pitoisuudet ovat olleet pääosin pienempiä kuin savukkeissa. Voidaan siis sanoa, että tupakka on terveydelle pahempi juttu kuin sähkötupakka.

Vapettamisen eli sähkötupakan käytön useimmat välittömät terveyshaitat ovat samoja kuin tupakoinnissa: hengitysteiden ärsytysoireet ja yskä. Sähkötupakan käyttö voi heikentää keuhkojen ja verisuonten toimintaa ja nostaa verenpainetta ja syketasoa. Tutkimuksissa on havaittu muun muassa keuhkoahtaumataudille tyypillisiä oireita, keuhkosolujen puolustusmekanismien heikentymistä ja syövän syntyyn liittyviä solumuutoksia.

Sähkösavukkeista saatavan nikotiinin määrä on usein suurempi kuin savukkeista saatavan nikotiinin määrä, riippuen käytön yleisyydestä ja käytetystä nikotiininesteestä. Sähkötupakan käytössä, kuten tupakoinnissakin, nikotiini imeytyy nopeasti keuhkoista verenkiertoon. Nikotiinilla on monitahoisia haittavaikutuksia sydämen toimintaan ja nikotiinin käyttö voi aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteihin liitettyjä oireita. Jo pelkästään nikotiinilla on syöpään liittyviä vaikutuksia. Raskaudenaikainen nikotiinin käyttö voi vaikuttaa syntyvän lapsen terveyteen.

On tärkeää huomioida, että myös tupakkaa pidettiin yleisesti ei-niin-vaarallisena vielä joskus 1960-luvulla. Meille ihmisille on melko tyypillistä, että uusia tuotteita pidetään vaarattomina. Vapettamisen haitoista kasautuu kuitenkin jatkuvasti lisää uutta tietoa. Kaikkein vaarallisinta on savukkeiden ja sähkösavukkeiden yhteiskäyttö.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että sähkösavukkeet eivät ole haitattomia, vaikka nykytiedon valossa ovatkin vähemmän haitallisia kuin savukkeet. Lyhytaikaisella käytöllä näyttää olevan haittavaikutuksia erityisesti keuhkojärjestelmään, mutta pitkäaikaisen käytön vaikutuksia ei vielä tunneta.

Lähteet

www.fressis.fi

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mikä on HPV-rokote?

Se on rokote, joka ehkäisee lähes kaikilta papilloomavirusinfektioilta, niiden aiheuttamilta syövän esiasteilta ja itse syöviltä. Se kuuluu...

POIKAST | Nuorisorikollisuus

Miltä nuorisorikollisuus näyttää? Pilaako rikoksen tekeminen lopun elämän? Mikä ajaa tekemään rikoksia? Poikastissa jutellaan nuorten...

POIKAST I Jäbät ja ulkonäköpaineet

Millaisia ulkonäköpaineita pojat ja nuoret miehet kokevat ja mistä ne kumpuavat? Poikastissa vieraina RESET-hankkeen rautaiset ammattilaiset...