Siirry sisältöön

#munvalinta: Miten erotaan?

Julkaistu 25.09.2018 - Väestöliitto
Niin lyhyet seurustelusuhteet kuin varsin sitkeät vuosia kestäneet parisuhteet saattavat joskus päätyä eroon. Eroaminen on ikävää mutta joskus kaikille osapuolille reilua ja mahdollisuus siirtyä elämässä eteenpäin. Miten erotaan ja mitä kannattaa varota?
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Eroamiseen syitä voi olla se, ettei ole enää rakastunut toiseen, tai ettei enää pidä itsestään sellaisena, millaiseksi on kyseisessä suhteessa kehittynyt. Joskus tarvitsee omaa tilaa ja aikaa niin, ettei suhteessa oleminen enää tunnu hyvältä. Ero voi myös tulla kysymykseen, jos toinen on tehnyt jotain, johon pettyy niin pahasti, ettei suhteen jatkamiselle ole enää edellytyksiä. Kyseessä voi myös olla oma möhliminen.

Oma rakkaussuhde voi näyttäytyä toisten rinnalla ikävältä ja tylsältä. On hyvä muistaa, että muiden suhteista harvemmin näkee muu kuin julkisivun, jonka takaa löytyy tavallisia, arkisia ongelmia. Monia asioita voi ja kannattaa yrittää työstää, mutta siihen tarvitaan yhteistyötä. Ei pidä kuitenkaan jäädä yksin jumppaamaan tyytymättömyytensä kanssa, tai normalisoimaan kurjuutta. Se, että jää huonoon suhteeseen pelosta jäädä sinkuksi tai säälistä toisen puolesta, ei pidemmällä tähtäimellä palvele ketään. Suhteeseen, jossa kohtaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa, ei pidä jäädä.

Kun olet tehnyt päätöksen erota, ryhdy asiaan selkeästi ja päättäväisesti. Siihen ei välttämättä ole parasta tai sopivinta ajankohtaa. Tilaisuus ja paikka on kuitenkin hyvä valita hieman harkiten, niin että voi olla kahden kesken ja rauhassa. Mieti etukäteen, mitä haluat sanoa. Kannattaa olla rehellinen ja kertoa, miksi haluat erota, jotta toinen ei joudu sitä arvailemaan tai saamaan siitä selvää kautta rantain. Voit antaa palautetta, mutta valmistaudu myös ottamaan sitä vastaan. Toista ei kuitenkaan kannata tahallisesti loukata. On reilua antaa toiselle mahdollisuus esittää kysymyksiä. Millä tavalla toivoisit itse asioiden tapahtuvan, jos itse joutuisit jätetyksi?

Jos tyypillä, josta olet eroamassa, on tapana käyttäytyä uhkaavasti, erotilanteeseen voi ottaa luotettavan kaverin mukaan, tai se kannattaa hoitaa paikassa, jossa liikkuu muita. Hätätapauksessa voit erota myös puhelimitse tai netin kautta, mutta yleensä tämä ei ole hyvä vaihtoehto.

Yhdysvalloissa Tara Collins ja Omri Gillath Kansasin yliopistosta tekivät tutkimuksen (2012), jossa he tutkivat erilaisia erokeinoja ja niiden menestystä. He totesivat, että erotilanteessa suora lähestyminen asiaan aiheuttaa pitkällä tähtäimellä vähiten stressiä osapuolille, vaikka se tuntuisikin pelottavalta ja kipeältä.
Väestöliiton #munvalinta -kyselyssä 96 % toivoi, että suhteen päättymisestä kerrottaisi juttelemalla kahden kesken, viestillä vain 3 %.

Myönteinen sävy/itsensä syyllistäminen tyyliin ”vikaa ei oo sussa vaan mussa” voi olla tapa vähentää eksän eroamisesta kokemaa mielipahaa. Terve itsekritiikki ja vastuun kantaminen on erotilanteissa yleensä rakentavaa, ja lisää tutkijoiden mukaan todennäköisyyttä, että pysytään eron jälkeen ystävinä. Toisaalta tämä viesti voi olla jätetylle osapuolelle hämmentävä ja sekava, etenkin jos omastakin mielestä eron syy löytyy molemmista.

Eniten stressaavaksi keinoksi todettiin se, että suhteessa osapuolet vähitellen alkavat välttää toisiaan eivätkä enää kommunikoi tai pidä toisistaan huolta – ikään kuin toiveena, että suhde jotenkin itsestään siitä lopullisesti kariutuisi. Myös yksipuolinen feidaaminen eli jättävän osapuolen äkillinen katoaminen ja ilmoitus asiasta esimerkiksi tekstiviestillä tai sähköpostilla oli omiaan tuottamaan kränää ja närästystä.

 

Lähteet

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/fulfillment-any-age/201410/whats-the-best-way-you-end-relationship

#munvalinta-kyselyn tulokset: https://bit.ly/2IM1iJB

http://www.umo.se/Karlek–vanskap/Nar-det-tar-slut/Att-gora-slut-/

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuorten ja nuorten aikuisten suhde-ja deittailuongelmien tuki Väestöliitosta

Ongelmia parisuhteessa? Entä deittailussa? Sinä alle 29-vuotias, Väestöliiton asiantuntija on tukenasi.

Nuorten ja nuorten aikuisten suhde-ja deittailuongelmien tuki Väestöliitosta

Ongelmia parisuhteessa? Entä deittailussa? Sinä alle 29-vuotias, Väestöliiton asiantuntija on tukenasi.

Nuorten ja nuorten aikuisten suhde-ja deittailuongelmien tuki Väestöliitosta

Ongelmia parisuhteessa? Entä deittailussa? Sinä alle 29-vuotias, Väestöliiton asiantuntija on tukenasi.