Siirry sisältöön

Miten voi kilpailuttaa sähkösopimuksen?!

Julkaistu 10.06.2019 - Väestöliitto
Sähkösopimusten hinnat voivat vaihdella paikoitellen paljonkin. Sähkölaskun hinta koostuu sähkön siirrosta, sähkön verotuksesta ja sähköenergian hinnasta.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Sähkön siirtoon perittävään hintaan ei voi vaikuttaa, koska sen hoitaa aina monopoliasemassa oleva paikallinen jakeluverkkoyhtiö. Eikä myöskään sähkön verotuksen hintaan voi vaikuttaa, paitsi ehkä äänestämällä eduskuntavaaleissa. Joten kun sähkösopimus kilpailutetaan, niin silloin pystyt vaikuttamaan sähköenergian hintaan.

Sähköenergian hinta rakentuu aina perusmaksusta sekä energiamaksusta. Perusmaksu on vakiomääräinen kuukausi- tai vuosimaksu, jolla katetaan sähkönmyyjän kiinteät kustannukset, kuten hallinnolliset kulut sekä laskutus palvelut, joita sähköyhtiö pyörittää. Perusmaksut perustuvat energiankulutuksesta riippumattomiin kustannuksiin ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ne on maksettava vaikka sopimusasiakas ei käyttäisi energiaa lainkaan. Energiamaksu perustuu taas asiakkaan sähkönkäytön määrään, eli kilowattitunteihin. Sähkösopimukset voidaan jakaa yleissähköön, yö- ja kausisähköön sekä pörssisähköön. Näistä valitaan sen mukaisesti, mikä sopii parhaiten omaan käyttöön. Esimerkiksi yö- ja kausisähkön hinta riippuu kulutuksen ajankohdasta, joten jos osaat arvioida sähkönkulutuksen ajankohdan eri vuorokauden ajoille tai vuodenajoille, saat sitä tarkemman kustannusarvion.

Sähkön kilpailuttamista varten on olemassa useampi nettisivusto, jonne täytetään oma osoite ja arvio sähkön vuosikulutuksesta, jonka jälkeen palvelu näyttää useita eri tarjouksia, joita voi sitten keskenään vertailla. Vanhaa sopimusta ei tarvitse itse sanoa irti, vaan sähköyhtiöt hoitavat sopimustekniset asiat keskenään. Näin sopimusta vaihtaessa asiakas pääsee melko vähällä säätämisellä. Sopimuksia vertaillessa on myös mahdollisuus valita, minkälaista sähköä talouteensa haluaa. Jos haluat, että sähkösi on tuotettu uusiutuvin luonnonvaroin, kuten esimerkiksi tuulivoimalla tai aurinkovoimalla, niin voit valita myös ympäristöystävällisen vaihtoehdon sopimuksia vertaillessa. Tai jos haluat, että sähköntuotanto edistää paikallista työllisyyttä, on myös sellaisen sopimuksen solmiminen mahdollista. On ajankohtaista miettiä, miten voisi vaikka omalla sähkönkulutuksella vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen. Kun sähkö tuotetaan hiilidioksidivapaasti ja hiilineutraalisti, niin se on paljon ympäristöystävällisempää. Ympäristöystävällisellä sähköllä voi vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin sekä niihin yhteisöihin, jotka ovat vaarassa ajautua konflikteihin luonnonvarojen hupenemisen takia.

Sähkösopimusten vertailu on maksutonta ja helppoa ja moni internetsivusto tekee sen puolestasi. Sinun tarvitsee vain valita sinulle sopivin paketti ja sähköyhtiöt hoitavat sopimuksen vaihdon keskenään.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Puhutaan rahasta osa 5: Miten ottaa raha-asioita puheeksi - Vinkkejä ja välineitä taloudenhallintaan

Videolla esitellään työvälineitä ammattilaiselle rahasta puhumisen ja talouden hallinnan ohjauksen tueksi. Välineitä voi ottaa myös omaan tai...

Puhutaan rahasta osa 4: Onko perheillä talousasioista riittävästi tietoa saatavilla?

Raha-asioista löytyy paljon tietoa. Joskus vaikea rahatilanne voi olla esteenä avun ja tiedon hakemiselle. Maksutonta apua on saatavilla. Voit olla...

Puhutaan rahasta osa 3: Miten jatkuvassa niukkuudessa eläminen vaikuttaa selviytymiseen?

Vaikea taloudellinen tilanne vaatii tekemään valintoja, joita ei haluaisi tehdä. Tilanne aiheuttaa usein stressiä, mutta toisaalta perheet ovat...