Siirry sisältöön

Mitä tehdä jos vauva ei halua rinnalle?

Julkaistu 18.10.2018 - Väestöliitto
Niin sanottuja tissilakkoja saattaa tulla silloin tällöin. Vauva kannattaa pyrkiä imettämään heti, kun hän herää. Isompi vauva voi reagoida, jos äidin tuoksu tai maidon maku on muuttunut.
Juulia Ukkonen-Wallmeroth , Kätilö - Väestöliitto ry
Tuottanut Väestöliitto

Video on tekstitetty. Saat tekstityksen näkyviin tai pois videoikkunan alareunan tekstitykset-kuvakkeesta.

Jos vauva ei halua rinnalle, voidaan puhua tissilakosta. Tähän voi olla monia syitä. Jos vauva on vielä hyvin pieni, esimerkiksi ensimmäisen 2-3 kuukauden aikana, äidistä saattaa tuntua, että vauva on nälkäinen, koska edellisestä syötöstä on pitkä aika. Mutta kun äiti laittaa vauvan rinnalle, vauva imee, päästää irti, itkee, eikä halua enää rinnalle. Syynä saattaa olla, että vauva on jo liian nälkäinen ja väsynyt, eikä jaksa enää syödä.

Hyvä keino on yrittää imettää aina kun vauva herää. Virkeä vauva jaksaa keskittyä imetykseen, vaikka olisikin hyvin nälkäinen, koska hän ei ole samaan aikaan väsynyt.

Toiset vauvat ovat hyvin herkkiä sille, miten maito heruu rinnasta. Voi kestää muutamia minuutteja, ennenkuin maito heruu rinnasta kunnolla. Kärsimätön vauva voi suuttua, jos maitoa ei tule heti. Rintaa voi valmistella hieromalla sitä jo ennen, kuin vauva käy rinnalle. Silloin herumisrefleksi lähtee nopeammin käyntiin. Kun vauvaa rohkaistaan toistuvasti uudelleen rinnalle, hän usein rauhoittuu ja suostuu imemään, kun maito lähtee herumaan.

Tissilakkoja voi olla myös myöhemmin, 3-4 kuukauden iässä. Vauva saattaa reagoida siihen, jos äiti on vaihtanut deodoranttia tai kosteusvoidetta ja tuoksuu erilaiselta. Jotkut vauvat ovat herkkiä maidon maulle, joka vaihtelee päivittäin sen mukaan, mitä äiti on syönyt.

Aina syytä tissilakkoon ei tiedetä. Silloin vauvaa voi motivoida imemään pitämällä vauvaa paljon iholla ja rinnalla, ja antaa vauvan ilman painetta nuuhkia lipoa ja olla äidin lähellä. Vauvaa voi myös kantaa paljon esimerkiksi kantorepussa tai kantoliinassa ja laittaa vauvan rinnalle silloin kun vauva ei ole vielä kovin nälkäinen.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...