Siirry sisältöön

Mitä on kaamosmasennus ja -rasitus?

Julkaistu 22.11.2019 - Väestöliitto
Kaamosmasennus on pimeistä talvi- ja syyskuukausista johtuva masennustila. Sen oireita ovat surullisuus, alentunut mieliala, ahdistuneisuus, ärtyneisyys, mielihyvän ja mielenkiinnon kokemisen menettäminen sekä arvottomuuden, syyllisyyden ja toivottomuuden tunteet. Lisäksi oireina saattavat olla myös unentarpeen lisääntyminen, fyysisen aktiivisuuden väheneminen, väsymys, seksuaalisten halujen heikentyminen, ruokahalun kasvu ja etenkin hiilihydraatti- tai tärkkelyspitoisten ruokien syöminen. Tavanomaisesta masennuksesta poiketen, kaamosmasennuksen oireet voimistuvat iltapäivisin.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Monesti kaamosmasennuksen oireet toistuvat samoihin aikoihin vuosittain. Monesti oireet alkavat syksyllä ja ovat voimakkaimmillaan marraskuusta tammikuuhun. Oireet alkavat usein hellittämään helmi-maaliskuussa, kun valon määrä alkaa lisääntymään. Noin 1 % väestöstä kärsii talvisin toistuvista kaamosmasennusjaksoista. Kaamosmasennuksesta on olemassa myös lievempi versio. Sitä kutsutaan kaamosrasitukseksi. Kaamosrasituksen pääasiallisia oireita ovat makeannälkä ja siitä mahdollisesti johtuva lihominen sekä väsymys ja liikaunisuus. Kaamosrasituksessa ei välttämättä ole masennukseen liittyvää oireilua, mutta myös mieliala voi olla normaalia matalampi. Kaamosrasituksesta kärsii noin 10–30 % väestöstä.

Kaamosmasennus voimistuu yleensä iän myötä ja sen ensimmäiset oireet ilmenevät keskimäärin 20–30 vuoden iässä. Lisäksi oireet voimistuvat iän myötä. Joillakin oireet kuitenkin voivat hävitä vanhetessa. Niin kaamosmasennus kuin kaamosrasitus johtuu pääsääntöisesti luonnollisen valon puutteesta. Siksi oireet ovat pahimmillaan marras-tammikuussa, jolloin valon määrä on luonnossa vähimmillään. Mutta oireita voi helpottaa käyttämällä kirkasvalolamppua. Kirkasvalolamppu kompensoi menetettyä auringonvaloa ja 15–45 minuuttia päivässä helpottaa jo oireita. Myös säännöllisellä liikunnan harrastamisella on havaittu olevan oireita lieventäviä vaikutuksia.

Jos huomaat, että vuosittain kärsit masennustiloista syksyisin, on asiasta hyvä käydä myös juttelemassa lääkärin tai psykiatrin kanssa. Valohoidon lisäksi kaamosmasennuksen hoidossa saatetaan myös käyttää masennuslääkkeitä.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...