Siirry sisältöön

Mitä kun tyttöystävällä menee hermot niin se lyö?

Julkaistu 08.06.2018 - Väestöliitto
Parisuhdeväkivalta tarkoittaa sellaista väkivaltaa, jossa tekijänä on nykyinen tai entinen kumppani. Jos joutuu pelkäämään, olemaan varuillaan tai kokee itsensä jatkuvasti alistetuksi kumppanin takia, suhde ei ole kunnossa. Silloin on tärkeää hakea apua. Ei kannata jäädä toivomaan asioiden paranevan itsestään, koska niin tuskin käy. Asiasta voi kertoa luotettavalle ystävälle tai Poikien Puhelimeen. Hätätilanteessa voi soittaa hätänumeroon 112.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Jos parisuhde on väkivaltainen, tilanteesta pitää päästä pois. Kun saa etäisyyttä tilanteeseen voi paremmin miettiä onko parisuhteen jatkamiselle edellytyksiä vai onko parasta erota. Yhdessä jatkaminen edellyttää yleensä ulkopuolista apua. Tapahtunutta pitää päästä käsittelemään ja sopia pelisäännöistä. Luottamusta ja turvallisuuden tunnetta ei kuitenkaan aina ole mahdollista suhteeseen palauttaa.

Väkivallasta aiheutuneita tunteita on tärkeää käsitellä ammattilaisen kanssa. Apua tarvitsee myös väkivaltainen osapuoli.

Usein puhutaan erityisesti naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Se on ongelma, joka maailmanlaajuisesti vahingoittaa naisten terveyttä ja ihmisoikeuksia niin pari- ja lähisuhteissa kuin myös sota-alueilla. Miehiin kohdistuvasta lähisuhdeväkivallasta ei ole puhuttu paljon. Tämä johtunee käsityksistä, että nainen on aina heikompi osapuoli ja mies vahvempi, joka kykenee puolustautumaan. Miehiä ajatellaan ennemmin väkivallan tekijänä, kuin sen uhrina – vaikka todellisuudessa miehiin kohdistuu paljonkin väkivaltaa, toisilta miehiltä ja myös naisilta. Monelle miehelle voi siksi olla vaikeaa ottaa puheeksi omia kokemuksia väkivallan kohteeksi joutumisesta. Varsinkin silloin, kun väkivalta tapahtuu lähisuhteessa tai parisuhteessa.

Väkivallassa ei ole kyse vain siitä, kenellä on fyysistä voimaa enemmän, ja kenellä vähemmän. Kyse on myös taipumuksesta käyttää väkivaltaisia keinoja ja kyvystä tunnistaa niitä sellaisiksi.

Väkivalta ei ole vain lyömistä, potkimista, repimistä, esineiden heittelyä tai tavaroiden hajottamista. Se voi olla myös

  • henkistä (esimerkiksi nimittely, halveksunta, väheksyntä)
  • seksuaalista (kuten raiskaus, seksiin pakottaminen tai painostaminen, ehkäisyn käytön kieltäminen)
  • taloudellista (esim. kiristäminen, oman rahankäytön estäminen) tai
  • hengellistä (uskontoon liittyvä pakottaminen tai uhkaaminen)

Väkivalta parisuhteessa voi ilmentyä myös mm. mustamaalaamisena, vainona, eristämisenä tai valvottamisena.

Lähisuhdeväkivallasta kärsii kaikki osapuolet: uhri, läheiset joka sitä joutuvat sitä todistamaan ja myös tekijä itse. Väkivallan kohteeksi joutuneelle voi aiheutua fyysisiä ja psyykkisiä oireita ja vammoja, eristäytymistä ystävistä tai sukulaisista sekä äärimmäisessä tapauksessa kuolemaa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Parisuhdeaiheinen ajanvarauschat

Tervetuloa keskustelemaan Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntijan kanssa kahdenkeskiseen ajanvarauschattiin 45 minuutin ajaksi parisuhteen...

Parisuhdeaiheinen ajanvarauschat

Tervetuloa keskustelemaan Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntijan kanssa kahdenkeskiseen ajanvarauschattiin 45 minuutin ajaksi parisuhteen...

Häpeä ja rakkaus parisuhteessa

Häpeä syntyy, kun yhteys katkeaa: kun ihminen lähestyy toista, mutta toinen kääntää pään pois. Kun tätä tapahtuu merkittävissä...