Siirry sisältöön

Mitä jos kaverilla on itsetuhosia ajatuksia?

Julkaistu 27.08.2019 - Väestöliitto
Itsetuhoisuus on vakava asia ja siihen pitää aina suhtautua vakavasti. Itsemurhapuheet voivat olla järkyttäviä ja niihin voi olla vaikeaa suhtautua avoimesti.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Pelkästään kuunteleminen saattaa tuntua ahdistavalta, mutta on aina erittäin tärkeää kuunnella ja keskustella rauhallisesti ihmisen kanssa, joka suunnittelee tai edes ajattelee itsemurhaa. Itsemurha-ajatuksista puhuminen ei tutkimusten mukaan lisää itsemurhan riskiä, joten asiasta puhumista ei tarvitse sen takia vältellä. On hyvä kertoa, että itsemurha-ajatuksista on mahdollista päästä yli ja että voimakkaaseen ahdistukseen on saatavilla tehokasta apua. Voit selvittää mahdollisista avunsaantimahdollisuuksista ja voit myös lähteä mukaan lähimpään terveyskeskukseen tai päivystävään sairaalaan.

On aina tärkeää muistaa ottaa itsemurhapuheet todesta, eikä vähätellä niitä. Ja vaikka kaveri kieltää puhumasta asiasta kenellekään, niin asian kanssa ei kannata jäädä yksin. Sellainen salaisuus on liian iso yksin kannettavaksi ja tilanteen arviointi kannattaa luovuttaa ammattilaiselle. Kaveria voi auttaa olemalla läsnä, kuuntelemalla ja kysymällä, voiko esimerkiksi toimia tukena avun hakemisessa. Auttavilta tahoilta voi pyytää neuvoja myös nimettömänä.

Mikä sitten aiheuttaa itsetuhoisuutta? Itsemurha on neurobiologisen poikkeustilan aiheuttama toiminto, mikä on todennettavissa MRI – kuvauksessa. Itsemurhan riskiä lisäävät varhaiset traumaattiset kokemukset, kuten seksuaalinen hyväksikäyttö, menetykset tai muut traumaattiset kokemukset. Kokemukset tallentuvat aivojen mantelitumakkeeseen käytännössä ikuisiksi ajoiksi ja tekevät aivojen hälytysjärjestelmästä epävakaan, jolloin henkilö on aikuisiällä alttiimpia voimakkaille ja hallitsemattomille stressireaktioille. Monesti itsetuhoinen henkilö kokee psyykkistä kipua, josta ulospääsyyn ei löydä muita vaihtoehtoja. Itsetuhoisuus on harvoin selitettävissä vain yhdellä syyllä. Usein taustalla on siis vaikea elämäntilanne ja syitä itsetuhoisuuteen voi olla monia.

Itsetuhoiselle tilalle on ominaista, että se ei kestä loputtomiin, vaan sen kesto on rajallinen. Kun kriisistä pääsee yli, aivot palautuvat takaisin normaalitilaan mutta kriisistä jää muistijälki aivoihin ja seuraavassa kriisissä aivoihin tallentunut käyttäytymisreaktio aktivoituu ja kynnys itsemurhayritykseen laskee. Se, että elämän aikana on jossain vaiheessa itsetuhoisia ajatuksia, on melko tavallista. Itsemurhaan liittyvät ajatukset eivät sinällään tarkoita, että tahtoisi kuolla. Kuolema herättää paljon kysymyksiä ja ajatuksia. Ihmetellään mitä se on, mitä siinä tapahtuu ja eri tapoja suhtautua siihen. Niistä onkin hyvää jutella kaverin tai aikuisen kanssa.

Tilanteessa, jossa kaverisi on itsetuhoinen, on myös tärkeää pitää huolta omasta jaksamisesta. On henkisesti kuluttavaa, olla toisen tukena ja se on tärkeää tiedostaa. Jos oman jaksamisen kanssa on vaikeuksia, niin siihen on myös hyvä hakea apua ja tukea ja sitä tukea tarjoaa valtakunnallinen kriisipuhelin tai sitten ihan me, Poikien Puhelin!

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Väkivaltaa Kokeneet Miehet auttaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa lähisuhteissaan tai kadulla kokeneita miehiä. Keskusteluapua on tarjolla...

Erosta Elossa – erokriisiapua miehille

Erosta Elossa tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä tarjoamalla henkilökohtaista keskusteluapua, neuvontaa...

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty...