Siirry sisältöön

Mitä hyötyä videopelien pelaamisesta voi olla?

Julkaistu 29.07.2019 - Väestöliitto
Videopelaamisesta voi olla paljon hyötyä elämän eri osa-alueilla. Pelaaminen itseasiassa kehittää lukuisia taitoja niin aisti- kuin kognitiivisella tasolla. Eli aina ei tarvitse olla huolissaan, jos videopelaaminen vie mennessään. Toki liika on kuitenkin aina liikaa.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Tutkimusten mukaan muun muassa avaruudellinen hahmottaminen sekä havaintokyky paranevat pelaamalla videopelejä. Kyky arvioida suuntia ja etäisyyksiä sekä mittasuhteita ja erilaisia muotoja kehittyy pelaamisen avulla. Avaruudellista hahmottamista tarvitaan esimerkiksi karttaa lukiessa ja liikenteessä ja vaikkapa sisuttaessa. Havaintokykyä on tutkittu näyttämällä koehenkilölle teksti missä lukee keltainen, mutta kirjaimet ovat sinisiä. Sanan ja sen merkityksen välille syntyy ristiriita ja ihmiset kenellä on hyvä havainnointikyky pystyvät havaitsemaan tuon ristiriidan nopeammin.

Pelit kehittävät myös ongelmanratkaisutaitoja. Monissa peleissä joutuu ratkaisemaan ongelmia erilaisissa ympäristöissä, jolloin tilaa ja ongelmaa joutuu hahmottamaan monesta näkökulmasta. Se luonnollisesti lisää pelaajalla kykyä ratkaista erilaisia ongelmia. Myös erilaiset pelit vaativat erilaisia tapoja ratkaista ongelmia. Jos jokin keino toimii yhdessä pelissä, se ei välttämättä toimi toisessa. Lisäksi monesti kielitaito lisääntyy, koska monet pelaavat pelinsä englanniksi. Kun lapsesta asti altistuu englanninkielelle, niin kieltä oppii nopeasti kuin itsestään!

Aivojen etuotsalohkon kuorikerros on tärkeässä roolissa, kun kyse on aivojen työmuistin toiminta. Myös monimutkaisten päätösten tekeminen ja seurausten arviointi tapahtuu samalla aivojen alueella. Pelaaminen vahvistaa tuon alueen toimintaa, koska peleissä joutuu myös tekemään erilaisia päätöksiä, joista jotkut voivat olla hyvinkin monimutkaisia. Samalla otsalohkon alueella sijaitsee myös ihmisen näköjärjestelmä. Silmän ja käden koordinaatio paranee, koska varsinkin tarkkuutta vaativat pelit vaativat hyvää yhteistyökykyä käsien ja silmien osalta. Eräässä tutkimuksessa on todettu, että lääkärit joilla on videopelikokemusta, suoriutuvat kameraohjatuista leikkauksista nopeammin ja vähemmillä virheillä kuin lääkärit joilla ei ole videopelikokemusta.

Lisäksi pelaaminen helpottaa stressiä ja tarjoaa onnistumisen kokemuksia sekä miellyttäviä elämyksiä. Pelaaminen on parhaimmillaan normaali osa arkea jolloin se tuo lisäarvoa elämään ja lisää ihmisen elämänlaatua. Vaikka pelaamiseen liittyvän hauskuuden ja viihdyttävyyden voi joku pitää itsestään selvyytenä, niin niiden roolia ei pidä väheksyä, koska ihminen tarvitsee elämäänsä miellyttäviä asioita.

Ja on tärkeää muistaa, että vaikka pelaaminen on hauskaa ja kehittävää, niin silloin kun pelaaminen alkaa vaikuttamaan muuhun elämään, tulisi asiaan puuttua. Pelaamisen tulee olla luonnollinen osa arkea, eikä toisin päin. Siksi on tärkeää, että esimerkiksi lasten pelaamista rajoitetaan, koska lapsi ei siihen vielä itse pysty.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...

Q&A: Miten toimia, jos keskustelu nuoren kanssa ei tunnu etenevän?

Tästä osiossa saat konkreettisia neuvoja siihen, miten menetellä, jos keskustelu nuoren kanssa ei tunnu etenevän. Videolla keskitytään...

Q&A: Mitä, jos nuori ei halua tai pysty ottamaan apua vastaan?

Tästä osiossa saat konkreettisia neuvoja siihen, miten menetellä, jos nuori ei halua tai pysty ottamaan apua vastaan chat-keskustelussa.