Siirry sisältöön

Mitä haittaa nuuskasta on?

Julkaistu 27.11.2018 - Väestöliitto
On yleinen harhaluulo, että nuuskaamisesta ei koidu haittoja. Nuuska on tupakkatuote, joka sisältää usein runsaasti enemmän nikotiinia kuin tupakka ja on siksi myös äärimmäisen koukuttava tuote.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Nuuskassa nautittuna nikotiini on yhtä scheissea keholle kuin keuhkojen kautta vedettynä. Siitä ei tule sitä ikävää hapensaantia heikentävää häkää, mutta toisaalta kaupan päälle tulee rumaa jälkeä ikeniin.

Nuuskan yksi helpoimmin havaittavista haitoista liittyy suuhun ja suun terveyteen. Nuuska ärsyttää suun limakalvoja ja voi aiheuttaa vaurioita kudokselle. Pussia tai löössiä pidetään usein samoissa kohdissa suuta, minkä vuoksi tavallisin nuuskan aiheuttama vaurio onkin näihin kohtiin ilmestyvä paikallinen limakalvovaurio eli nuuskaleesio.

Limakalvovaurio erottuu paksuuntuneena, harmahtavana tai vaaleana ryppyisenä kohtana limakalvolla. Semmosena norsun esarina! Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ikenien syöpymistä ja hampaan kiinnityskudoksen löystymistä. Muutosten myötä hampaiden kaula paljastuu ja hampaat voivat esimerkiksi vihloa aiempaa herkemmin. Varoituksen sana – nämä muutokset ovat pysyviä.

Nuuskassa on runsaasti nikotiinia, jonka toistuva käyttö pitää elimistöä jatkuvassa rasitustilassa. Nikotiinin käyttö tihentää välittömästi sykettä ja nostaa tilapäisesti verenpainetta. Sydän joutuu silloin työskentelemään kovemmin.

Urheilijat harvemmin röökaavat, koska tupakansavu vaikeuttaa hengittämistä ja häkä syrjäyttää lihaksille tärkeän hapen verenkierrossa. Osa urheilijoista kelaakin, että voi vetää nuuskaa, koska siinä ei vedetä savua keuhkoihin. Nuuska kuitenkin vaikuttaa kielteisesti myös urheilijan terveyteen, vaikka se ei suoraan haittaa keuhkojen toimintaa.

Nuuskan sisältämä nikotiini supistaa verisuonia. Lihakset eivät saa silloin samalla tavoin happea ja ravinteita, vaikka keuhkot olisivat täynnä happea. Nuuskaavilla urheilijoilla esiintyy tästä syystä enemmän selkäkipuja ja erilaisia lihasten ja nivelten rasitusvammoja kuin niillä urheilijoilla, jotka eivät käytä tupakkatuotteita. Vammojen paraneminen on myös hitaampaa.

Nuuskaaminen voi vaikuttaa myös seksihommiin! Nikotiini heikentää veren virtausta siittimen paisuvaiskudokseen. Siksi nuuskaavat pojat voivat kärsiä erektiohäiriöistä.

Nuuskan sisältämä nikotiini on myös hermomyrkky. Voit saada siitä jopa nikotiinimyrkytyksen, jonka oireita ovat huonovointisuus, oksentelu, hengitysvaikeudet ja kouristukset.

 

Lähteet

www.fressis.fi

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tutin käyttö

Tutin käyttö on tavallista suomalaisissa lapsiperheissä. Alle vuoden ikäisellä lapsella voi olla voimakas imemisen tarve, jolloin rinnalla olo ei...

Nyytin chat 21.10. klo 18-20: Itsekritiikki ja riittämättömyyden tunne

Suorituskeskeinen ja kilpailullinen ympäristö saa meidät tarkkailemaan itseämme kriittisesti: teenkö tarpeeksi tai olenko yhtä hyvä kuin muut?...

Nyytin chat 14.10. klo 18-20: Osaanko sanoa ei, osaanko kertoa mitä tarvitsen?

Jämäkkyys, eli omien tarpeiden ja rajojen tunteminen sekä niiden kommunikointi rakentavalla tavalla, tukee hyvinvointiamme monella tavalla ja...