Siirry sisältöön

Mistä tietää että tyttö saa orgasmin?!

Julkaistu 08.04.2019 - Väestöliitto
Orgasmi on ikään kuin hyvän olon huipentuma, jonka voi kokea itsetyydytyksessä tai seksissä jonkun toisen kanssa. Se on kokemus koko kehossa: orgasmia lähestyessä hengitys, sydämen syke sekä verenkierto kiihtyvät ja veri virtaa ihoon, rintoihin ja sukuelimiin. Tämä tapahtuu kaikille, sukupuolesta riippumatta, mutta kokemus voi tuntua eri voimakkuudella ja eri kestoisena, kerrasta toiseen. Pojilla ja miehillä orgasmiin liittyy usein (mutta ei aina) siemensyöksy, jolloin kullista pulpahtaa siemennestettä. Tytöillä ja naisilla voi joskus erittyä nestettä orgasmin yhteydessä, mutta se ei kumppanille välttämättä erotu kosteudesta, jonka kiihotus saa aikaan pillussa seksin aikana.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Paras tapa ottaa selvää toisen orgasmikokemuksesta on kuten muutenkin seksiin liittyvistä mieltymyksistä: kysymällä asiasta! Jos seksikumppanit tuntevat toisensa hyvin, saattaa toisen kehonkielestä arvata ”missä mennään”, mutta ei pidä paikkaansa, että h-hetkellä kaikki ähisevät, kirkuvat ja tärisevät.

Seksissä on tärkeää, että se tuntuu kaikille osapuolille hyvältä – myös vaikka nautinnon kokemus voi monestakin syystä olla erilainen kerrasta toiseen. Orgasmin saamiseen voi vaikuttaa tapa tehdä seksiä, suhde seksikumppaniin, aikaisemmat kokemukset tai yleinen vointi. Mikäli toinen saa toistuvasti huikeat kiksit ja toinen kokee vain pientä kutkutusta – vaikka läheisyydestä kovasti nauttiikin – saattaa se vähitellen alkaa harmittaa molempia/kaikkia osapuolia. Asiasta kannattaa silloin puhua, ja miettiä, mitä asioita voi tehdä toisin.

Itsetyydytys on hyvä tapa tutustua rauhassa omaan kehoon ja siihen, millainen kosketus tuntuu hyvältä – jotta siitä voi helpommin kertoa myös kumppanille.

Väestöliiton FINSEX-tutkimusten mukaan, naiset saavat yhdynnöissä orgasmeja huomattavasti miehiä harvemmin. Kyselyyn vastanneilla naisilla, orgasmin kokemisella oli kuitenkin merkitys siihen, miten miellyttäväksi seksin koki. Tilastollisesti noin puolet naisista kokevat orgasmin yhdynnässä, mutta selvästi suurempi osa klitoriskosketuksen kautta. Klitoriksen pää (joka löytyy virtsaputken aukon yläpuolelta, sisimpien häpyhuulten yhtymäkohdasta) on samaten kuin peniksen terska, äärimmäisen tuntoherkkä kohta, jonka hyväilystä moni saa orgasmin.

Uutta hekumaa hakiessa kannattaa siis muistaa, että seksi yhdessä kumppanin kanssa on paljon muutakin kuin yhdynnät: rentoutumista ja tunnelmaan virittäytymistä, vilkasta mielikuvituksen käyttöä sekä hyväilyä käsin, suulla tai seksilelulla. Orgasmin saavuttaminen ei myöskään ole seksissä itseisarvo – seksi ilman orgasmia voi olla myös nautinnollista ja tyydyttävää. Jos seksin aikana liiakseen keskittyy orgasmin saavuttamiseen, saattaa unohtaa nauttia sen muista puolista.

Lähteet ja lisää tietoa

http://www.vaestoliitto.fi/tieto_ja_tutkimus/vaestontutkimuslaitos/seksologinen_tutkimus/suomalaisten-seksuaalisuus-finse/finsex-orgasmi/
https://www.umo.se/sex/att-njuta-av-sex/orgasm/

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Testaa tietosi orgasmista!

Tämän testin avulla pääset pohtimaan orgasmia! Testi koostuu 11:stä kysymyksestä, joihin on on esitetty kolme tai kaksi vastausvaihtoehtoa....

Kondom kevttimraavâ

Kondominkäyttöohje inarinsaameksi.

Kondoma geavahanrávvagat

Kondomin käyttöohje pohjoissaameksi.