Siirry sisältöön

Mistä "aamustondis" johtuu?

Julkaistu 08.08.2019 - Väestöliitto
Aamustondikset, eli se että herää muna pystyssä on monelle munalliselle tuttu juttu. Tilanteesta riippuen ne voivat olla ilon ja ylpeyden aihe tai hieman vaivaannuttavia sekä hämmentäviä, jos ei tiedä mistä kyse.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Koska erektio usein liitetään kiihottumiseen, joku saattaa helposti yhdistää aamuseisokit mielikuvitusta kutkuttaviin eroottisiin uniin. Vaikka ne voivatkin esiintyä yhdessä, aamustondikset eivät ole lähtökohtaisesti liitoksissa uniin.

Erektio, eli se että peniksen paisuvaiskudoksiin pakkautuu verta, voi johtua monesta muusta asiasta kuin siitä, että aistii tai ajattelee jotain kiihottavaa. Varsinkin murrosiässä on tavallista, että muutokset hormonitoiminnassa pistää parruksi ilman mitään ilmiselvää syytä myös hereillä ollessa. Vaikka tämä aiheuttaa välillä kiusallisia tilanteita, kertoo se lähinnä siitä että heppi toimii. Aikuistuessa ja vanhetessa aamuseisokit yleensä rauhoittuvat.

Aamustondiksessa on nimestään huolimatta siis on yöllisistä erektiosta. Näitä esiintyy fyysisesti terveillä ihmisillä nukkuessa noin 3-5 kertaa yön aikana, ja johtuvat unen sykleistä, ihmisen hermostosta ja lihastoiminnasta sekä verenkierrosta. REM-unessa – eli aktiivisen univaiheen, jonka yhteydessä näkee unia – ihmisen tahdosta riippumaton hermosto säätelee lihasten ja rauhasten toimintaa, aikaansaaden verisuonien laajenemista ja paisuvaiskudoksia säätelevien lihasten rentoutumista. Tämä saa veren valumaan paisuvaiskudoksiin kovempaa kyytiä ja johtaa peniksen jäykistymiseen. Yksittäinen yöllinen erektio saattaa kestää muutamasta minuutista jopa puoleen tuntiin. Jos ihminen herää REM-vaiheesta saattaa siis hyvin olla, että teltta on niin sanotusti pystyssä.

Aamustondiksesta puhutaan miesten kokemuksena, penikseen liittyvänä ilmiönä. Vastaava ilmiö tapahtuu kuitenkin oikeastaan kaikilla, sillä REM-unen aikana veri pakkautuu myös häpyhuuliin ja klitorikseen.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten syömishäiriö voi vaikuttaa seksuaalisuuteen?

Syömishäiriössä oireilu voi olla mitä tahansa syömisen voimakkaasta rajoittamisesta hallitsemattomaan syömiseen. Toisaalta se voi olla myös...

Seksuaalineuvontachat nuorille

Seksuaalineuvontachat on tarkoitettu 13-19-vuotiaille nuorille. Chatissa voit keskustella seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä yhdessä...

Mitä on grooming?

Groomingilla tarkoitetaan internetin välityksellä tapahtuvaa lapsen tai nuoren houkutteluprosessia, jonka seurauksena hyväksikäyttäjä pystyy...