Siirry sisältöön

Miksi videopeleissä on ikärajat?

Julkaistu 27.11.2019 - Väestöliitto
Ikäluokitukset ovat järjestelmiä, joilla varmistetaan, että viihde, kuten pelit, mutta myös elokuvat, tv-ohjelmat tai mobiilisovellukset, on selkeästi merkitty minimi-ikäsuosituksella joka perustuu niiden sisältöön. Nämä ikärajat antavat kuluttajille, erityisesti vanhemmille, ohjeita joiden avulla he voivat päättää, haluavatko he ostaa tietyn tuotteen lapselle.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Euroopassa käytetään Pan European Game information (PEGI) –nimistä ikäluokitusjärjestelmää. Se on otettu käyttöön vuonna 2003 jolloin se korvasi lukuisia kansallisia järjestelmiä. Nykyään se on käytössä yli 35 Euroopan maassa. Järjestelmää tukevat useimmat suurimmat konsolivalmistajat, kuten Sony, Microsoft ja Nintendo. PEGI:llä on Euroopan komission vahva tuki ja sitä pidetään esimerkkinä eurooppalaisesta yhdenmukaistamisesta lastensuojelun alalla.

Vaikka useimmat pelit soveltuvat kaikenikäisille pelaajille, on jotkut niistä tarkoitettu ainoastaan vanhemmille lapsille ja nuorille. Tietyssä osassa markkinoilla olevista peleistä on sisältöä, joka sopii vain aikuisille. PEGI-luokituksen ikäraja ei siis kerro pelin vaikeustasosta, vaan sisällön soveltuvuudesta. PEGI 3 -pelissä ei ole sopimatonta sisältöä, mutta se voi olla liian vaikea pelattavaksi nuoremmille lapsille. Toisaalta jotkut PEGI 18 -pelit ovat erittäin helppoja pelata, mutta niissä on sisältöä joka ei sovi nuoremmille käyttäjille.

Ikärajojen tehtävä on siis suojella lasta haitalliselta sisällöltä. Lapset voivat järkyttyä joistakin peleissä olevista asioista ja ikärajoilla suojellaan lapsia siltä. Se että jokin asia ei pelota sinua, ei tarkoita, että se ei pelottaisi jotakuta muuta. Lapsen kyky käsitellä asioita on kuitenkin vielä hyvin rajallinen ja hän ei välttämättä ymmärrä, miksi pelissä tapahtuu asioita ja se saattaa alkaa ahdistamaan häntä. Ahdistus voi tuntua lapsesta tosi pahalta ja se saattaa aiheuttaa pahanolon tunnetta tai vaikka painajaisia. Siksi ikärajoilla pyritään kertomaan huoltajille, minkäikäisille ne videopelit on tarkoitettu. Tällöin huoltaja pystyy tekemään päätöksen siitä, sopiiko jokin peli omalle lapselle vai ei.

Ikärajojen tarkoitus ei ole kiusata tai estää lapsia pelaamasta videopelejä. Niiden tehtävä on suojella lapsia heille haitalliselta sisällöltä. Se saattaa tuntua pahalta, että ikärajat estävät jonkin pelin pelaamisen, mutta sen asian kanssa on vain opittava elämään.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...