Siirry sisältöön

Miksei alaikäisenä saa pelata rahapelejä?

Julkaistu 05.11.2019 - Väestöliitto
Rahapelaaminen on aikuisille tarkoitettua toimintaa, mutta se on läsnä myös lasten ja nuorten elämässä. Monia nuoria rahapelit kiinnostavat, ja he pelaavat niitä, vaikka eivät ikänsä puolesta vielä saisikaan.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Keskeinen nuorten rahapelaamista ohjaava asia onkin kaikkia rahapelejä koskeva 18 vuoden ikäraja. Ikäraja on ehdoton ja koskee myös pelaamista vanhemman seurassa. Ikäraja sekä ikärajavalvonta ovat keskeisiä haittoihin vaikuttavia keinoja. Yhtenäiseen lakisääteiseen ikärajaan päädyttiin vuonna 2010, sillä varhaisen rahapelaamisen on todettu vaikuttavan peliongelman kehittymiseen myöhemmin elämässä. Tämä näkyy selvästi myös asiakkailla Peliklinikan palvelukokonaisuudessa. Suuri osa ongelmallisesti pelaavista ovat aloittaneet pelaamisensa hyvin nuorena, jolloin haitallisten tapojen ja ongelmien synnylle on huomattavasti alttiimpi.

Vuoden 2015 väestökyselyn mukaan 37 prosenttia 15–17-vuotiaista oli pelannut jotain rahapeliä edeltävien 12 kuukauden aikana. Ikäraja on jonkin verran vähentänyt alaikäispelaamista. Ennen ikärajan nostoa tehdyssä kyselyssä vuonna 2011 lähes puolet samasta ikäryhmästä oli pelannut rahapelejä. Suurin osa pelaavista nuorista kuluttaa rahapeleihin keskimäärin kymmenistä senteistä alle kuuteen euroon viikossa. Suurempia summia arvioi käyttävänsä alle 3 prosenttia. Nuorten rahapelaamiseen kuluttamaa rahamäärää tulee aina tarkastella suhteessa heidän tuloihinsa. Pienetkin summat saattavat aiheuttaa taloudellista haittaa, jos ne ylittävät käytettävissä olevat tulot.

Peluuriin tulleissa alaikäisten tekemissä yhteydenotoissa tapahtui merkittävä väheneminen ikärajan käyttöönoton myötä. Vaikka netin rahapeleissäkin on 18 vuoden ikäraja, voivat myös alaikäiset päästä luomaan pelitilejä kansainvälisillä pelisivustoilla esimerkiksi väärillä henkilötiedoilla.

Rahapeliautomaateissa palautetaan keskimäärin 90 % ja lotto 39 % pelatuista rahoista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yksittäiselle pelaajalle taattaisiin vähintään tämänsuuruinen palautus, vaan pelaaja voi hävitä kaikki panokseksi laittamansa rahat. Rahapeleissä ei ole ”melkein-voittoja”, on vain voittoja ja häviöitä. Läheltä piti -tilanteet eivät ennusta tulevaa jättipottia. Rahapeleihin on rakennettu ”melkein-voittoja”, jotka omalta osaltaan kannustavat pelaajaa kuluttamaan ja häviämään niihin entistä enemmän rahaa.

Peluurin auttava puhelin 0800 100 101
Avoinna ma-pe klo 12 -18
Puhelu on maksuton. Voit puhua nimettömänä kaikesta pelaamisen hallintaan liittyvästä.

Peluurin chat ma, ke ja pe klo 12 – 15

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...