Siirry sisältöön

Miks kannattaa käyttää dödöö?

Julkaistu 23.09.2019 - Väestöliitto
Hikoilu on ihmisen perus elintoimintoja ja sen toimintaa ei pysty säätelemään. Miksi ihminen sitten hikoilee? Sen päällimmäinen tarkoitus on suorittaa lämmönsäätelyä kehossa, eli se viilentää kehoa, kun keho käy kuumana.
Tuottanut Väestöliitto

Lämpötilan noustessa, aivot lähettävät signaalin hikirauhasille, jotka alkavat tuottamaan hikeä. Hiki itsessään on kirkasta nestettä, joka koostuu vedestä, suolasta ja valkuaisaineista. Ja kun hiki alkaa haihtumaan iholta, niin se sitoo lämpöenergiaa itseensä joka saa ruumiinlämpömme laskemaan.

Siksi esimerkiksi liikkuessa ihminen hikoilee. Liikunta lisää elimistön lämmöntuotantoa yli kymmenkertaiseksi, verrattuna lepotilaan. Ja tietenkin myös silloin, kun ympäristö on kuuma, niin keho yrittää viilentää itseään hikoilemalla. Mutta myös voimakkaat tunteet saattavat aiheuttaa hikoilua. Esimerkiksi stressi saattaa laukaista kehon tuottamaan hikeä. Stressaavat tilanteet nostavat sydämensykettä ja lisäävät hormonien ja adrenaliinin määrää verenkierrossa ja se saa elimistön hikoilemaan enemmän. Ihminen tuottaa joka päivä keskimäärin litran hikeä päivässä.

Kuten edellä on mainittu, niin hiki koostuu lähinnä suolasta, vedestä ja valkuaisaineista ja hiki itsessään ei juurikaan haise. Iholla on myös rasvaa, lipidejä ja proteiineja sekä bakteereja. Kun hiki sekoittuu näihin, muodostaa se cocktailin jota bakteerit pystyvät syömään ja se saa bakteerit myös viihtymään iholla. Tämä aiheuttaa niin sanotun hien hajun.

Hien hajua voi vähentää muutamalla kikalla. Antiperspirantilla ehkäistään hikoilua. Usein antiperspirantin toimintaa perustuu vaikutukseen ihon pinnalla. Useimmissa antiperspiranteissa on alumiinisuoloja, jotka liukenevat hikeen, muodostavat hikirauhasten pinnalle ohuen geelikerroksen ja vähentävät näin hien määrää iholla useiden tuntien ajan. Deodorantit eivät estä hikoilua, mutta ne tappavat bakteereita ja peittävät kainalon hajut tuoksulla. Usein samassa tuotteessa on yhdistetty sekä antiperspirantin että deodorantin ominaisuudet. Deodoranttia voidaan käyttää kainaloihin tai vartalosuihkeena koko keholle. Deodoranteissa on muun muassa alkoholia ja antibakteerisia eli bakteereita tappavia aineita. Niillä on tyypillisesti myös tuoksu, joka peittää epämiellyttäviä hajuja. Deodorantteja voidaan kehittää sellaisiksi, että tuoksua vapautuu pitkän aikavälin kuluessa.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Asiantuntijan tietoisku / Astman ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Itsetuntokoulu nuorille aikuisille

Itsetunto on tärkeä osa mielenterveyttä, mutta ihmissuhteiden ristiriidat heikentävät itsetuntoa (THL 2024). Tämä itsetuntokoulu vahvistaa...