Siirry sisältöön

Mikä on paras iskurepla?

Julkaistu 17.12.2018 - Väestöliitto
Iskurepliikit on vaikea laji, jonka harrastaminen edellyttää jonkun verran huumorintajua ja itseironiaa, mutta ennen kaikkea tyyli- ja tilannetajua. Mikä saa toisen hymyilemään, saattaa toisessa aiheuttaa syvää huokausta tai huvittuneisuutta. Rohkeus lähestyä omana itsenään on yleensä parempi vaihtoehto kuin kuluneisiin kestoreploihin nojautuminen. Toisinaan nekin saattavat toimia jäänmurtajana.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Yhtä parasta iskurepliikkiä joka toimisi missä tahansa tilanteessa ei ole. On helpompaa keksiä esimerkkejä siitä, mitkä avaukset ovat suurella todennäköisyydellä tuhoon tuomittuja. Yhden ja kahden tähden iskulauseiden ongelmana on usein se, että ne ovat liian kuluneita, yli-imeliä tai keskittyvät niin paljon kohteensa yksittäisiin kehonosiin, että lausuja antaa itsestään esineellistävän ja röyhkeän vaikutelman. Kun toiseen ihmiseen halutaan oikeasti tutustua, on tyylikkäämpää katsoa häntä silmiin, kuin tuijottaa tisseihin tai takamukseen. Niistä voi antaa kiitettävää palautetta, kun toista tuntee paremmin.

Väestöliitto toteutti keväällä 2018 Mun valinta-kampanjansa yhteydessä kyselyn, jossa kysyttiin nuorilta muun muassa kysymystä ”Miten toivot että sinusta kiinnostunut ihminen lähestyy?”. Suurin osa vastaajista olivat 15–20 vuoden ikäisiä tyttöjä, mutta vastauksia tuli myös tätä nuoremmilta sekä pojilta ja muunsukupuolisilta. Suosituimmat vastausvaihtoehdot olivat ”Hakeutumalla arkipäivän tilanteissa seuraasi, aloittamalla keskusteluja ja vähitellen tuoden ilmi tunteitaan” (91 %) sekä ”Juttelemalla asiasta kahden kesken” (84 %).

Vaihtoehdot ”Kommentoimalla ulkonäköäsi julkisella paikalla” sai vain 7 % vastanneista lämpenemään ja ”Heittämällä juhlissa perinteistä iskuläppää” pelkästään 6 %. Näiden numeroiden valossa perinteisten iskureplojen ulkoa opettelussa ei kannata kovin suurta vaivaa. Joskus tosin ilmestyy tilanteita, jolloin toista voi luontevasti verrata simpukasta löytyvään helmeen tai antaa niin runouksellisesta palautetta hammasraudoista, että aika pysähtyy.

Jos sille tielle lähtee, voi olla hyvää miettiä tarkemmin, mitä iskulauseella kussakin tilanteessa tavoittelee ja mitä sen avulla haluaa itsestään kertoa. Iskulauseiden perimmäinen tarkoitus lienee ilmoittaa omasta olemassaolosta, mutta myös herättää toisessa vilpitöntä kiinnostusta itseä kohtaan. Joskus se voi toimia keskustelun avaajana ilman selkeästi määriteltyä päämäärää lopputuloksen suhteen. Joskus se voi olla hyvinkin oleellista viestiä sillä kohteliaasti mutta ytimekkäästi omista lähitulevaisuuden intresseistään.

Meitä on moneen junaan ja jos alatyylinen, härski huumori on lähellä sydäntäsi, olkoon niin. Jos niitä aiot käyttää kumppanin vikittelyssä, on hyvä muistaa, että kaikki eivät moisille jutuille lämpeä. Kun tökeröt tokaisut ovat karsittu pois, voi panostaa laatuun, keksiä itse persoonallisia pelinavauksia ja välttää kliseet.

 

Lähteet

Väestöliiton Munvalinta-kyselyn (2018) tulokset

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton verkkotapahtuma - Miten korona vaikutti lapsiperheiden ja isovanhempien suhteeseen?

Väestöliiton vanhemmuus- ja isovanhemmuuspalvelut järjestävät yhdessä maksuttoman ”Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa”...

Rakentava vuorovaikutus - Hanna Savanna

Kipua sairastavalla ja läheisillä voi olla kokemuksia siitä, että heitä ei ymmärretä. Miten omista tunteistaan ja tarpeistaan voisi kertoa...

Moni tuntee yksinäisyyttä

Uudet tutkimukset kertovat huolestuttavaa tietoa siitä, kuinka koronaepidemia on lisännyt erityisesti 20-54 -vuotiaiden ahdistuneisuutta ja...