Siirry sisältöön

Mikä on fetissi?

Julkaistu 23.09.2019 - Väestöliitto
Meitä ihmisiä on moneen junaan. Se tarkoittaa, että ihmiset tykkää tosi laajalla skaalalla erilaisista asioista. Se että joku tykkää jostain, mistä ei itse pidä, ei tarkoita, että se olisi huono tai kamala asia. Tämä korostuu varsinkin ihmisten fantasioissa ja fetisseissä.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Fantasioilla tarkoitetaan tässä yhteydessä seksuaalisesti värittyneitä mielikuvia tai päiväunelmia, jotka ovat tärkeä osa seksuaalisuuden kokemista ja ilmaisemista. Monesti fantasioissa seksuaalisuus on luovimmillaan, koska niissä mielikuvat, toiveet ja muistot voivat liikkua vapaasti ja jopa sekoittua toisiinsa vailla sääntöjä tai normeja. Jokaisen ihmisen fantasiat ovat heidän yksityisomaisuuttaan ja jokainen saa päättää itse, kenen kanssa niitä jakaa. Mutta on tärkeää muistaa, että kaikkia fantasioita ei edes ole tarkoitettu toteutettaviksi.

Miten tämä sitten liittyy fetisseihin? Fetissit ovat myös fantasioita ja ne nivoutuvat osittain samaan kategoriaan fantasioiden kanssa. Fetissit tosin yleensä keskittyvät johonkin konkreettiseen asiaan, kuten vaatteisiin tai materiaaleihin. Fetissillä voidaan tarkoittaa myös esinettä jota palvotaan tai jolla ajatellaan olevan erityisiä voimia. Kyse ei siis välttämättä ole seksuaalisesti värittyneestä kiinnostuksesta vaikka, Fetissi-sanaa käytetäänkin usein kuvaamaan seksuaalisia fetissejä, joissa on kyse vahvojen eroottisten mielikuvien liittämisestä selvärajaisiin objekteihin tai ärsykkeisiin.

Kun ihmisellä on seksuaalinen fetissi, voi fetissin kohde olla melkein mitä vain. Se voi olla esine, materiaali, vaate tai asuste, mutta myös ruumiinosa tai vaikka erite. Halu ja kiihottuminen voidaan kokea millä tahansa aistilla tai jopa kaikilla niillä. Esimerkiksi kumin tai nahan tuoksu saattaa aiheuttaa niiden ystävässä väristyksiä millaisissa tilanteissa vain. Yleisiä fetissejä ovat alusvaatteet ja korkokengät, nahka, kumi ja univormut. Myös jalkoja, rintoja ja pakaroita voidaan palvoa fetissinomaisesti. Mutta yhtälailla fetisisti voi rakastaa vaikka rannekelloja, pyöräilyhousuja tai vaikka silmälaseja.

Moni osaa sanoa tarkalleen, milloin on kokenut fetissin aiheuttaman reaktion ensikertaa, mutta joillekin se jää mysteeriksi. Fetisismin taustalta ei aina löydy mitään yksittäistä selitystä tai tapahtumaa. Myös se vaihtelee, miten paljon fetissi täyttää elämää tai ohjaa seksuaalisuutta.

Kun kyse on toisen mielenkiinnon kohteista, niin on normaalia, että ne ihmetyttävät. Mutta se ei tarkoita sitä, että siitä pitäisi tehdä pilaa tai että sitä pitäisi väheksyä. Jokaisella ihmisellä on oikeus omiin fantasioihin ja fetisseihin. Se että itse ei pidä tai nauti jostain asiasta, ei tarkoita etteikö joku muu voisi tehdä niin.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kutsuchat 23.9. klo 12.30

Kutsuchatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....