Siirry sisältöön

Mä oon aika ujo, mitä sille voi tehdä?

Julkaistu 08.06.2018 - Väestöliitto
Ujoudessa on kysymys temperamentista eli siitä, miten herkästi ja millä tavalla ihminen reagoi ympärillä oleviin asioihin ja tilanteisiin. Siihen vaikuttaa osittain synnynnäiset geeniperimään liittyvät tekijät ja osittain kasvuympäristö, kuten vanhemmat, kaverit ja opettajat. Ujoutta voi olla lapsuudessa ja nuoruudessa ja se voi ajan myötä hävitä, kun itsevarmuutta kertyy enemmän. Joskus ujous on pysyvä luonteenpiirre ihmisessä, jonka kanssa voi oppia elämään.
Poikien Puhelin
Tuottanut Väestöliitto

Ujous voi nousta pinnalle uusien ihmisten kohdatessa, jolloin silmäkontakti tai keskustelun aloittaminen tuntuu vaikealta. Haastavan ryhmätilanteen edessä, vaikkapa jos joutuu esittäytymään tai pitämään koulussa esitelmää, kehon stressihormonit voivat aiheuttaa esimerkiksi punastumista, sydän tykytystä tai käsien hikoilua. Tutustuttuaan hyvin voi ujokin ihminen olla puhelias. Osalle voi kanssakäyminen nimenomaan tuttujen kanssa olla kaikesta vaikeinta.

Luonteeltaan ujot ihmiset ovat hyvin tarkkaavaisia omaa käytöstä kohtaan ja huolestuvat helposti siitä, mitä muut heistä ajattelevat. Jos on taipuvainen ajattelemaan itsestä hyvin kriittisesti, syntyy helposti harha, että niin tekevät kaikki muutkin tai että muiden tekemiset ja sanomiset liittyvät aina omaan tapaan olla. Näin on kuitenkin harvoin. Kanssaihmisten huomioon ja toimintaan vaikuttaa kaikki muutkin ihmiset ja asiahaarat.

Ulospäinsuuntautuneisuus pidetään usein tavoiteltavana piirteenä ja ujous helposti pelkkänä haittana. Kaikella on kuitenkin omat puolensa. Ujoon luonteenpiirteeseen kuuluu usein myös kärsivällisyyttä, vaatimattomuutta, vastuuntuntoisuutta ja huomaavaisuutta muita kohtaan. Monet luovat ja kekseliäät ihmiset ovat luonteeltaan ujoja. On tärkeää hyväksyä itsensä sellaisena, kuin on. Jos oma ujous rajoittaa elämää, voi olla hyvää treenata itsevarmuuttaan ja rohkeuttaan erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa.

  • Yritä hyväksyä, että meitä on moneksi. Osa viihtyy puheliaiden ja paljon tilaa vievien seurassa, toiset arvostaa heitä, jotka huomioivat kanssaihmisiään eivätkä turhaan hölötä. Ujous on luonteenpiirre muiden joukossa.
  • Jos ujostuttaa, sydän tykyttää ja kädet hikoilee – älä ajattele, että hermostumisessa on jotain väärää, vaan että se menee hetken päästä ohi. Kaikkia ihmisiä joskus jännittää ja valtaosa pystyy samastumaan jollakin tavalla tähän inhimilliseen tunteeseen. Joskus oloa voi helpottaa, että sen sanoo ääneen: mua vähän jännittää, mutta tämä menee varmaan hyvin.
  • Silmiin katsomista, tervehtimistä tai esittäytymistä voi harjoitella, vaikkapa jonkun kanssa jota tuntee hyvin ja johon luottaa. Ryhmätilanteissa voi rohkaistua nostamaan katse ja katsomaan muita silmiin – ja huomata että eihän kukaan oikeastaan tuijota, taikka katso arvostelevasti!
  • Älä vaadi itsestäsi liikaa, tai ajattele että sinun pitäisi olla samanlainen kuin kaikki muut. Älä jää murehtimaan, jos jokin meni mielestäsi jossakin tilanteessa lukkoon. Muut eivät yleensä jää sitä muistelemaan, ja heillä on luultavasti samanlaisia kokemuksia. Palkitse sen sijaan itseäsi onnistumisista.

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Poikien Puhelin kuuntelee tilanteessa kuin tilanteessa

Poikien Puhelin on Väestöliiton pojille ja nuorille miehille tarkoitettu puhelin- ja verkkopalvelu. Arki-iltapäivisin palveleviin...

Miten rahat saa riittämään?

Pitäs hankkii sitä, tätä ja tuota. Mut miten saan mun rahat riittään?!

Paska fiilis, voiko siihen vaikuttaa?

Toisinaan tuntuu siltä, että seinät kaatuu päälle ja kaikki paska osuu samaan tuulettimeen. Miks musta tuntuu aina tälle ja kaikilla muilla...