Siirry sisältöön

Kannattaaks lähettää alastonkuva toiselle?

Julkaistu 23.09.2019 - Väestöliitto
Alastonkuvien lähettämisessä kannattaa olla tosi tarkkana, sillä vaikka ajatus kuvien lähettämisestä voi olla kiihottava ja miellyttävä, et voi koskaan todella tietää mihin kuvat päätyvät sekä ketä ne saattavat loukata.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Alastonkuvien lähettämiseen liittyykin monia riskitekijöitä, joita ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Esimerkiksi ladatessasi kuvia nettiin tai someen, menetät useimmiten mahdollisuuden niiden täydelliseen poistamiseen vaikka niin haluaisitkin. Lataamalla kuvan ulkopuoliselle alustalle, hyväksyt alustan käyttöehdot sekä altistat materiaalin kopioinnille. Näin kykysi hallita kuvien loppusijoituspaikkaa alenee merkittävästi, mikä voi aiheuttaa myöhemmin suurta ahdistusta.

Jos ottamasi tai sinusta otettu intiimi kuva kuitenkin leviää internetissä, on tärkeä muistaa ettei ole syytä häpeään. Jokainen toimii toisinaan harkitsemattomasti ja vastuu on lopulta heillä, jotka kuvaa jakavat eteenpäin. Asiasta on välittömästi syytä tehdä rikosilmoitus, sillä se on tehokkain keino puuttua kuvan leviämiseen. Usein ilmoitus voi kuitenkin jäädä juuri häpeän takia tekemättä, joka kuitenkin voi vain pahentaa asiaa, sillä näin menettää täysin mahdollisuutensa kuvan hallintaan Muista aina mikäli jaat toisesta ihmisestä otettuja alastonkuvia, syyllistyt rikokseen josta voit saada tuomion. Tuomio kovenee, mikäli kuvassa esiintyy alaikäinen henkilö.

Myös parisuhteessa olevien välillä lähetettyihin intiimikuviin liittyy aina riski. Et nimittäin voi koskaan täysin luottaa siihen, ettei kuvia käytettäisi väärin. Esimerkiksi ikävissä erotilanteissa ihminen saattaa satutettuna tai vihan tunnoissaan tehdä asioita, joita katuu myöhemmin. Hetken mielijohteesta toinen voi jakaa kuvaa eteenpäin, edes tajuamattaan minkälaista vahinkoa voi toiminnallaan toiselle aiheuttaa. Nykypäivänä kuvat leviävät nopeasti laajalle, eikä niitä välttämättä kyetä enää saamaan takaisin. Siksi on tärkeää miettiä, kenelle kuvia lähettää ja miksi sekä varmistaa etteivät kuvat pääse vahingossa tai vaikeassa tilanteessa leviämään oman hallinnan ulottumattomiin.

Jos aikuinen henkilö kysyy alle 16-vuotiaalta intiimejä kuvia, syyllistyy hän rikokseen, sillä kyse on lapsen houkuttelemisesta seksuaaliseen tarkoitukseen. Kenelläkään aikuisella ei ole mitään syytä omistaa alaikäisen alastonkuvia tai videoita. Jos aikuinen henkilö lähestyy sinua ja pyytää alastonkuvia tai videoita, kerro asiasta välittömästi jollekin turvalliselle aikuiselle. Asiasta on myös aina syytä ilmoittaa poliisille. Muista, ettet ole syyllistynyt mihinkään, vaikka olisit jo vastannut pyyntöön tai lähettänyt pyydettyjä kuvia. Ei ole mitään syytä häpeään, sillä vastuu on aina aikuisella.

Myös lähettäjä voi rikkoa lakia lähettämällä itsestään alastonkuvia toiselle ilman toisen suostumusta. Kyse on seksuaalisesta häirinnästä, mikäli saat tai näet alastonkuvia ilman syytä sekä vastoin tahtoasi. Tästä on myös ehdottomasti syytä kertoa luotettavalle aikuiselle, joka voi puuttua asiaan. Asiasta voi myös tehdä rikosilmoituksen. Ensitilassa voit estää lähettäjän numeron ja sähköpostiosoitteen tai pyytää häntä lopettamaan kuvien lähettämisen. Ennen kuvan poistamista kopio häiritsevästä kuvasta kannattaa antaa aikuisen säilytettäväksi, jotta sitä voidaan käyttää myöhemmin todisteena häirinnästä.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...

Q&A: Miten toimia, jos keskustelu nuoren kanssa ei tunnu etenevän?

Tästä osiossa saat konkreettisia neuvoja siihen, miten menetellä, jos keskustelu nuoren kanssa ei tunnu etenevän. Videolla keskitytään...