Siirry sisältöön

Ekan kerran odotukset #MunValinta

Julkaistu 26.09.2019 - Väestöliitto
Monia jännittää ensimmäinen seksikerta ja se on täysin normaalia. Mielessä saattaa pyöriä vaikka mitä ajatuksia, kuten että onko valmis, riittääkö munan koko tai että mitä kumppani ajattelee koko tilanteesta. Ja ne ovat täysin normaaleja ajatuksia ja tunteita. Tärkeintä on kuitenkin se, että olisit valmis ekaan kertaan.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

On myös hyvä muistaa, että eka seksi kerta voi olla muutakin kuin yhdyntää. Seksiä on monenlaista, yhdyntä on vain yksi sen muodoista. Ensimmäinen seksikerta voi olla pelkkää hyväilyä tai suutelemista tai koskettelua tai suuseksiä. Se on teidän kahden välinen asia, että mitä ensimmäisellä kerralla yhdessä teette. Siksi on myös hyvä keskustella kumppanin kanssa siitä, mitä haluatte ja mitä odotatte toisiltanne. Näin vältytään siltä, että molemmat sekoilevat omiaan ja kumpikin on ihan hukassa sen suhteen, että mitä pitäisi tehdä. Ja on myös hyvä muistaa, että seksin voi kumpi tahansa lopettaa aina kesken ilman että siitä tarvitsee kokea syyllisyyttä.

Milloin sitten tietää, että on valmis ensimmäiseen seksikokemukseen? Yksi tärkeä asia on se, että teet sen itsesi vuoksi, et sen takia että saisit arvostusta tai ihailua muilta. Jos se jännittää sinua hyvällä tavalla ja että vatsanpohjaa kutkuttaa, ovat myös hyviä asioita. Mutta jos tilanne aiheuttaa sinussa lähinnä pelkoa ja ahdistusta, niin on hyvä miettiä, että onko vielä valmis kokemaan seksuaalista hekumaa ensimmäistä kertaa toisen kanssa. Tärkeintä on tietenkin se, että te molemmat tunnette olonne turvalliseksi ja että herätätte haluja toisissanne. On myös hyvä harjoitella esimerkiksi kondomin käyttö etukäteen, että ei tarvitse alkaa sen kanssa räpeltämään juuri ennen h-hetkeä.

On myös täysin ok haluta romantiikkaa ja läheisyyttä kumppaniltaan. Se tekee siitä merkityksellisempää molemmille. Ja siitä on myös tosi tärkeää puhua kumppanille. Lisäksi kannattaa jättää kaikki ihmetemput vielä odottamaan parempaa hetkeä, eli kannattaa keskittyä ekalla kerralla omaan ja toisen kehoon tutustumiseen, läsnäoloon sekä siihen, että tilanne on kaikille osapuolille mahdollisimman mukava ja turvallinen. Siitäkin huolimatta, ekalla kerralla saattaa hermostuttaa itse kutakin, ja se on täysin ok!

Väestöliiton Mun valinta-kampanjan yhteydessä kysyttiin netissä nuorilta, mitä he kumppaniltaan toivoivat ekalla kerralla. Osaamista toivoi 11 %, määrätietoisuutta 7 % ja ronskia otteita vain 6 % vastaajista. Sekä tyttöjen että poikien kohdalla, kumppanilta eniten toivottuja asioita olivat huomavaisuutta (57 %), hellyyttä (57 %) ja rentoutta (44 %). Vaikka kyselyyn, johon tuli hieman yli 300 vastausta ei ole tieteellinen, vastaukset muistuttavat kuitenkin siitä, että ekaan kertaan liittyvistä toiveista on hyvä puhua etukäteen kumppaninsa kanssa. Se saattaa ihmeellisesti vähentää suorituspaineita.

Keskittykää toisiinne ja nauttikaa matkasta, koska se on tärkeämpi kuin määränpää! Tutkimuksessa on todettu, että puolet pojista ja tytöistä oli sitä mieltä, että heidän ensimmäinen yhdyntänsä meni hyvin. Ja kun heiltä kysyttiin, miten heidän viimeisin yhdyntänsä on sujunut, niin yhdeksän kymmenestä oli vastannut, että hienosti! Eli seksistä tulee parempaa ”harjoittelun” myötä.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...