Siirry sisältöön

Leijonaemojen vapaaehtoiskoulutus: Perhe edellä puuhun

Julkaistu 30.10.2020 - Tuottanut Leijonaemot ry
Perhe edellä puuhun -hankkeessa opittua

Perhe edellä puuhun -hanke on osa Leijonaemot ry:n perhe- ja sisaruustoimintaa. Hanke on kolmivuotinen ja se alkanut vuonna 2018. Hanke jatkuu vielä vuonna 2021, sillä koronatilanteen vuoksi tapahtumia ei juurikaan ollut mahdollista järjestää 2020.

Hankkeen tavoitteena ja tarkoituksena on ollut mahdollistaa erityislapsiperheiden pääsy luontoon matalalla kynnyksellä, parantaa perheen sisäistä vuorovaikutusta, tuoda erityislapsiperheille tietoa luonnon elvyttävistä vaikutuksista ja luoda mahdollisuuksia uusien ystävyyssuhteiden muodostumiseen. Tärkeää vertaistukea unohtamatta!

Hankkeen vapaaehtoinen Laura kertoo, mitä luonto hänelle merkitsee sekä antaa vinkkejä, mitä luonnossa voi ryhmän kanssa tehdä.

Hankkeessa on järjestetty kuluneiden vuosien aikana useita erilaisia ja eri teemaisia luontotapahtumia ympäri Suomen. Näistä viimeisimpänä ovat olleet Perhe edellä puuhun -viikonloppu Hyvärilässä ja Perhepäivä Kungsbackan kotieläinpihalla. Viikonloput on järjestetty pääsääntöisesti yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa, mm. Malike-toiminnan kanssa, joka on mahdollistanut vaikeavammaisten lasten osallistumisen tapahtumiin. Perhepäivät ovat olleet vapaaehtoisten järjestämiä ja usein heidän itsensä ideoimia tapahtumia. Perhepäiviä on järjestetty mm. kotieläinpihoilla, Korkeasaaressa, hevostalleilla ja esteettömillä luontopoluilla.

Erityislapsiperheissä arki on usein äärimmäisen kuormittavaa ja vanhemmilla on krooninen stressitila vuodesta toiseen päällä. Aikaa erityislasten sisaruksille on vaikeaa järjestää ja voimavarat saattavat olla koetuksella. Osalta perheistä puuttuu lapselle sopivat toimintavälineet, joiden avulla luontoon lähteminen mahdollistuisi. Vanhemmilla ei välttämättä ole tietoa lähialueiden esteettömistä luontopoluista tai ideoita, mitä lasten kanssa luonnossa voisi puuhailla. Hankkeen tapahtumien myötä vanhemmat ovat saaneet lisätietoa mistä polkuja voi etsiä ja mistä toimintavälineitä voi esimerkiksi lainata tai vuokrata. Perheet ovat tavanneet muita erityislapsiperheitä ja voimaantuneet huomatessaan, että he voivat olla tapahtumissa juuri sellaisia kuin ovat.

Jenni on toiminut hankkeen tapahtumissa vapaaehtoisena. Katso videolta Jennin ajatuksia luonnon merkityksestä erityislapsiperheille.

Hankkeen somessa on jaettu erilaisia mielikuvaharjoituksia ja puuhaideoita, joita voi lastenkin kanssa metsässä tai meren äärellä toteuttaa. Näitä voi käydä katsomassa Facebookissa tai Instagramissa.

Perhe edellä puuhun -hankkeen yksi tavoitteista on ollut lisätä erityislasten vanhempien voimavaroja arjessa ja luonnossa liikkuminen on mitä mainioin tapa siihen. Monille perheille esteeksi saattaa muodostua omat odotukset siitä, mitä kaikkea luonnossa pitäisi tehdä ja minne pitäisi lähteä, saadakseen kokea luonnon hyvää tekeviä vaikutuksia. Tutkimusten mukaan kuitenkin jo lähiluonnossa liikkuminen riittää tuomaan keholle ja mielelle rauhaa!

Aina ei tarvitse lähteä keskelle korpimetsää saadakseen tuntea luonnon hyvää tuovia vaikutuksia. Tärkeintä on pyrkiä keskittymään ympärillä olevaan luontoon, valitsemalla vaikka jokin pieni yksityiskohta, jota itsekseen tai lasten kanssa voi ihailla. Tästä esimerkkinä sydämen muotoisten lehtien etsiminen. Tämän asian tiedostaminen voi itsessään laskea kynnystä luontoon lähtemiselle ja lisää arkisten luontokokemusten määrää. Hankkeessa tavoitteena on myös tuoda erityislapsiperheille käyttöön sellaisia luontoon lähtemisen keinoja ja toimintatapoja, joita he voivat itsenäisesti jatkaa osana arkea. Vertaisohjaajana sinä voit esimerkiksi vetää jonkin pienen maadoitushetken ennen retkelle lähtöä tai vertaisryhmän alkua!

Luonto on elementtinä äärimmäisen elvyttävä. Useiden tutkimusten mukaan, luonnossa oleskeleminen laskee verenpainetta, kohottaa mielialaa, vähentää stressiä ja lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Nämä tekijät puhuvat ehdottomasti sen puolesta, että Perhe edellä puuhun -hankkeen päätyttyä luontoelementtiä kannattaa hyödyntää muidenkin tapahtumien järjestämisessä. Luonnossa liikkuminen pakottaa keskittymään hetkeen, erityisesti jos maasto on epätasainen. Tuolloin arjessa mielen täyttäville huolille ei jää tilaa. Metsässä tai meren äärellä tehtävät mielikuvaharjoitukset tuovat koko keholle rauhaa ja auttavat pysähtymään hetkeen. Mielikuvaharjoituksia on mahdollista tehdä myös lasten kanssa, sillä he ovat usein aikuisia taitavampia elämään hetkessä!

Hankkeen tapahtumista on saatu todella hyvää palautetta ja niitä toivotaan lisää. Luonnossa liikkuminen ja eläinten kanssa puuhasteleminen koetaan hyvin voimauttavana ja elvyttävänä tekemisenä. Hankkeen päätyttyä näitä elementtejä kannattaa ehdottomasti hyödyntää tapahtumia suunnitellessa!

Mukavia luontohetkiä vertaisten parissa!

Malla, Projektityöntekijä/Perhe edellä puuhun- hanke

Vinkkejä luontotapahtuman järjestämiseen

Luonnollinen fiiliskierros

Aloittakaa tapaaminen ulkona niin, että jokainen osallistuja etsii luonnosta esineen, joka kuvaa sen hetkistä fiilistä. Ohjeistuksessa voi kannustaa miettimään esinettä eri aistien, kuten tuoksun tai tuntoaistin, kautta. Jokainen esittelee valitsemansa esineen ja kertoo fiiliksestään sen verran kuin haluaa.

Alla on lyhyt ja helppo harjoitus, jonka voi tehdä ryhmän kanssa luonnossa kulkiessa. Harjoituksen voi tehdä myös sisätiloissa, mutta parhaimman avun siitä saa raikkaassa ulkoilmassa, kannon tai penkin päällä istuen. Harjoituksen tarkoituksena on tuoda pieni lepohetki kiireiselle mielelle ja pysäyttää hetkeen. Stressaantuneena mielikuvaharjoitus on hyvä pitää lyhyenä, sillä stressaantunut mieli ei jaksa keskittyä pitkiin harjoituksiin. Tämä harjoitus kestää vain noin 5 minuuttia, mutta vaikuttaa monin tavoin hyvinvointiin. Hengityksen tasaannuttua, mielikin tasaantuu ja ylivoimaisen vaikeilta tuntuvat tunteet ja asiat saattavat tuntua vähemmän hankalilta. Harjoitushetkeä voi myös käyttää huomion toisaalle ohjaamiseen, esimerkiksi ryhmää dominoivan henkilön puheenvuoron pysäyttämiseen.

Juurrutus

  1. Istu mukavaan asentoon kannon/penkin päälle. Anna jalkapohjiesi asettua vasten maata/lattiaa ja käsiesi levätä rentoina ja painavina sylissäsi. Sulje silmäsi tai katso alaviistoon.
  2. Hengitä rauhallisesti muutamia kertoja sisään ja ulos. Anna keuhkojen täyttyä ilmasta ja uloshengityksen virrata rauhassa loppuun saakka. Jokaisella uloshengityksellä anna kehosi painautua tiiviimmin vasten kantoa/penkkiä ja jalkapohjien kiinnittyä yhä tiukemmin maahan.
  3. Vie huomio jalkapohjiisi. Kuvittele niihin vahvat, paksut juuret, jotka juurruttavat sinut tiukasti maahan kiinni. Juuret pitävät sinut paikallasi, vaikka mielesi lähtisi kuljeskelemaan. Anna hengityksen soljua rauhallisesti omaan tahtiinsa, sisään ja ulos. Juuret pitävät sinut kiinni tässä hetkessä. Mikäli ajatuksesi lähtevät karkailemaan, palauta ne lempeästi takaisin jaloistasi kasvaviin juuriin. Nauti pysähtymisen tunteesta.
  4. Sinusta sopivalta tuntuvan ajan kuluttua, avaa silmäsi ja venyttele kehoasi. Onko mielesi rauhallisempi?

Lähdetään luontoon!

Luontoretki vertaisten kanssa vaatii ennakkosuunnittelua, tehtiin retki sitten aikuisten kesken tai lasten kanssa. Metsässä kulkeminen tekee kokonaisvaltaisesti hyvää ja siellä olemiseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Kiire ja metsä eivät sovi yhteen. Suunnittele etukäteen reitti, jota kuljette ryhmän kanssa. Mikäli haluat tehdä mielikuvaharjoituksia tai muita luontotehtäviä retkellä, ne kannattaa myös suunnitella ja harjoitella toisen vertaisohjaajan kanssa etukäteen. Metsässä reippaillessa tulee yleensä nälkä. Ulkona juotu kahvi ja syöty ruoka maistuvat valtavan hyvältä. Muista siis järjestää aikaa ruokailuhetkelle! Ruokailuhetki ja paikka on hyvä ennakoida. Tarkasta löytyykö alueelta laavu, grilli-/nuotiopaikka, jossa voitte ruokailla. Ruokailuhetkeen on helppo yhdistää vertaistuellinen keskusteluhetki!

Suunnitteluvaihe

  • Ota etukäteen selvää, soveltuuko suunnittelemasi kohde myös liikuntaesteisille. Täältä saat hyviä vinkkejä esteettömistä kohteista. Muista varmistaa myös retkikohteen wc:n esteettömyys!
  • Tarkista onko retkikohteessa inva-pysäköintiä ja millaiset kulkumahdollisuudet kohteeseen muuten on
  • Suunnittele reitti etukäteen ja varaa reitin kulkemiseen tarpeeksi aikaa.
  • Selvitä ruokailupaikka (laavu, grilli-/nuotiopaikka tms.)
  • Tiedustele ilmoittautumisvaiheessa, onko osallistujilla liikuntaesteitä

Säänmukainen pukeutuminen

  • Muistuta osallistujia säänmukaisesta pukeutumisesta (muista myös itse pukeutua asianmukaisesti). Mukavat kengät ovat tärkeimmät, huonoilla kengillä ei jaksa kovin pitkää matkaa kulkea. Sateella kumisaappaat jalkaan ja kuivalla säällä pärjää hyvillä lenkkareilla (mikäli reitti kulkee polkuja pitkin).
  • Kolmikerrospukeutuminen: alimmaiseksi keinokuituinen/merinovillainen kerrasto, keskimmäiseksi fleeceä ja päällimmäiseksi kuorikerros suojaamaan kosteudelta ja tuulelta.
  • Reppuun kannattaa varata vaihtovaatetta mukaan (ainakin kuivat sukat!

Turvallisuus

  • Pakkaa mukaan ensiapupakkaus, jossa on mukana laastaria (rakkolaastareistakaan ei ole haittaa!), haavapyyhkeitä, joustosiderulla, pinsetit, särkylääkettä ja kyypakkaus (mahdollisesti myös antihistamiinia ja aspiriinia).
  • Ota mukaan täyteen ladattu puhelin ja matkalaturi
  • Muistakaa varata mukaan vettä ja helppoja eväitä (suklaata, kuivattuja hedelmiä/pähkinöitä)
  • GPS-paikannin on kätevä (löytyy myös useimmista puhelimista ja älykelloista)
  • Varaa mukaasi alueen kartta
  • Käteviä retkelle mukaan otettavia tavaroita: puukko, tulitikut ja wc-paperi.

Luontotehtäviä

  • Metsässä on upea mahdollisuus pysähtyä ja tutkia ympäristöä rauhassa. Voit tehdä ryhmän kanssa esimerkiksi Juurrutus-harjoituksen tai jonkin muun valitsemasi mielikuvaharjoituksen. Harjoitus auttaa katkaisemaan huoliajatusten kehän ja keskittymään hetkeen.
  • Ryhmässä saattaa olla mukana vaikeassa stressitilassa olevia vanhempia, joiden on helpompaa metsän ihailemisen sijaan keskittyä toiminnallisuuteen. Täältä löytyy kivoja ja helppoja tehtäviä, jotka vahvistavat ryhmän keskinäistä vuorovaikutusta. Esimerkiksi Luontokortit sisältävät tosi helppoja kysymyksiä, joihin vastaaminen on helppoa ja nopeaa. Kysymyksiä löytyy lapsille ja aikuisille.
  • Varaa aikaa levähtämiselle ja vapaalle keskustelulle. Metsässä kulkeminen saa ajatukset kulkemaan kirkkaammin ja mieleen voi nousta asioita, joista haluaa keskustella vertaisten kanssa.

Erityislasten metsäretken järjestämiseen saat vinkkejä myös Helmi-Pöllön videolta.

Pohdittavaksi

LE Kurssitehtävä: Luonnon hyvinvointivaikutukset

  • Mainitse kolme tärkeintä luontoretken suunnittelussa huomioitavaa asiaa
  • Käy kävelyllä ja etsi itsellesi paikka, jossa voit hengähtää ja rauhoittua. Ota tästä paikasta kuva ja jaa se joko tällä lomakkeella tai kurssin Whatsapp-ryhmässä.
    Sallitut tiedostotyypit: jpg, gif, png, Max. tiedoston koko: 20 MB.
  • Palaute

  • Jos joku jäi mietityttämään, älä mieti yksin. Saat vastauksen tehtäväpalautteen yhteydessä sähköpostitse tai seuraavan kurssitapaamisen yhteydessä.
  • Lomakkeella kerätään vastaajan nimi, jotta vastaus voidaan yhdistää kurssilaiseen ja vastaajalle voidaan lähettää palaute vastauksesta. Tietoja käsittelevät Leijonaemot ry:n työntekijät. Vastaukset säilytetään kolme kuukautta kurssin päättymisen jälkeen. Mikäli haluat peruuttaa suostumuksesi henkilötietojen käsittelyyn tai käyttää muita rekisteröidyn oikeuksiasi, ole yhteydessä vertaistuki@leijonaemot.fi. Leijonaemot ry:n tietosuojaseloste.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Perhepulma-chat on tarkoitettu lasta odottaville ja alle 18-vuotiaiden vanhemmille, jotka kaipaavat tukea vanhemmuuden, parisuhteen tai...

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Väestöliiton asiantuntijan tarjoamaa keskustelutukea vanhemmuuteen, pari- ja perhesuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyvissä huolissa ja...

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Väestöliiton asiantuntijan tarjoamaa keskustelutukea vanhemmuuteen, pari- ja perhesuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyvissä huolissa ja...