Siirry sisältöön

Itsetuhoisen nuoren kohtaaminen chatissa

Julkaistu 10.09.2021 - Tuottanut Marjaana Hulkko, Lauri Sundberg , Hankesuunnittelijat , Pelastakaa Lapset ry
Kurssista saat tietoa itsetuhoisuudesta kärsivän nuoren kohtaamisesta chatissa. Pääset myös itse kokeilemaan osaamistasi itsetuhoisen nuoren tukemisessa.

HUOM! Tämä kurssi käsittelee itsetuhoisuutta ja keskustelusisältö voi aiheuttaa voimakkaita tunteita. Mikäli sinulla itselläsi on itsetuhoisia ajatuksia, älä jää yksin. Tukea on saatavilla esimerkiksi Mieli ry:n kriisipuhelimesta.

Pelastakaa Lapset ry:n Netari tarjoaa psykososiaalista tukea nuorille Netarichatissa ja Netari WA:ssa.

Tämä kokonaisuus sisältää kaksi kurssia. Ensimmäinen kursseista on nimeltään viiltelevän nuoren kohtaaminen chatissa. Toinen kurssi on nimeltään itsemurhavaarassa olevan nuoren kohtaaminen chatissa.

Molemmat kurssit sisältävät videotallenteita, jotka ovat kuvitteellisia, mutta tositapahtumiin perustuvia kohtaamistilanteita chatissa päivystävän koulutetun aikuisen sekä nuoren välillä.

Kumpikin kurssi pitää sisällään yhden keskustelun, joka on pätkitty useampaan eri osaan. Videotallenteet keskeytyvät tilanteisiin, jotka sisältävät tilanteita, jotka voivat olla haastavia keskustelun eteenpäin viemisen kannalta. Katsottuasi videon voit itse reflektoida, miten vastaisit nuorelle. Pääset myös valitsemaan monivalintavaihtoehdoista sopivimman vastausvaihtoehdon, jonka lisäksi saat palautetta valitsemastasi vastausvaihtoehdosta.

Itsetuhoisuuteen tai itsemurhaan viittaavia asioita tai suoria kertomia ei tule KOSKAAN ohittaa keskusteluissa vaan niihin tulee aina tarttua aktiivisesti. Päivystäjän tulee kysyä itsetuhoisuudesta/itsemurhasta matalalla kynnyksellä. Nuoren puheeseen tulee tarttua, jos tämä puhuu edes ohimennen tai vihjailevasti kuolemasta.

Itsetuhoisuus tulee ottaa puheeksi myös, jos päivystäjä yhtään epäilee, että yhteydenottajalla voisi olla itsetuhoisia ajatuksia tai tekoja. Vaikka yhteydenottaja ilmaisisi asiat ohimennen tai vihjailevasti, puhu itse suoraan oikeilla termeillä: itsetuhoisuus, itsemurha, itsensä tappaminen, viiltely jne.

Itsemurhasta tai itsetuhoisista ajatuksista kysyminen ja keskusteleminen voi tuntua vaikealta. On kuitenkin hyvä muistaa, että itsemurhasta kyseleminen ja puhuminen ei lisää itsemurhariskiä. Jo sillä, että nuori saa kertoa ajatuksistaan, voi olla merkittäviä positiivisia vaikutuksia.

Kurssin tekemisessä ovat avustaneet Netari-tiimi, Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija, psykoterapeutti Pirjo Niemi-Järvinen & ylilääkäri Kirsi Kettunen sekä Mieli ry:n kriisityöntekijä Harri Sihvola.

Aihealueet:  Kriisit

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Väkivaltaa Kokeneet Miehet auttaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa lähisuhteissaan tai kadulla kokeneita miehiä. Keskusteluapua on tarjolla...

Erosta Elossa – erokriisiapua miehille

Erosta Elossa tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä tarjoamalla henkilökohtaista keskusteluapua, neuvontaa...

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty...