Siirry sisältöön

Itsetuhoisen nuoren kohtaaminen chatissa

Julkaistu 10.09.2021 - Tuottanut Marjaana Hulkko, Lauri Sundberg , Hankesuunnittelijat , Pelastakaa Lapset ry
Kurssista saat tietoa itsetuhoisuudesta kärsivän nuoren kohtaamisesta chatissa. Pääset myös itse kokeilemaan osaamistasi itsetuhoisen nuoren tukemisessa.

HUOM! Tämä kurssi käsittelee itsetuhoisuutta ja keskustelusisältö voi aiheuttaa voimakkaita tunteita. Mikäli sinulla itselläsi on itsetuhoisia ajatuksia, älä jää yksin. Tukea on saatavilla esimerkiksi Mieli ry:n kriisipuhelimesta.

Pelastakaa Lapset ry:n Netari tarjoaa psykososiaalista tukea nuorille Netarichatissa ja Netari WA:ssa.

Tämä kokonaisuus sisältää kaksi kurssia. Ensimmäinen kursseista on nimeltään viiltelevän nuoren kohtaaminen chatissa. Toinen kurssi on nimeltään itsemurhavaarassa olevan nuoren kohtaaminen chatissa.

Molemmat kurssit sisältävät videotallenteita, jotka ovat kuvitteellisia, mutta tositapahtumiin perustuvia kohtaamistilanteita chatissa päivystävän koulutetun aikuisen sekä nuoren välillä.

Kumpikin kurssi pitää sisällään yhden keskustelun, joka on pätkitty useampaan eri osaan. Videotallenteet keskeytyvät tilanteisiin, jotka sisältävät tilanteita, jotka voivat olla haastavia keskustelun eteenpäin viemisen kannalta. Katsottuasi videon voit itse reflektoida, miten vastaisit nuorelle. Pääset myös valitsemaan monivalintavaihtoehdoista sopivimman vastausvaihtoehdon, jonka lisäksi saat palautetta valitsemastasi vastausvaihtoehdosta.

Itsetuhoisuuteen tai itsemurhaan viittaavia asioita tai suoria kertomia ei tule KOSKAAN ohittaa keskusteluissa vaan niihin tulee aina tarttua aktiivisesti. Päivystäjän tulee kysyä itsetuhoisuudesta/itsemurhasta matalalla kynnyksellä. Nuoren puheeseen tulee tarttua, jos tämä puhuu edes ohimennen tai vihjailevasti kuolemasta.

Itsetuhoisuus tulee ottaa puheeksi myös, jos päivystäjä yhtään epäilee, että yhteydenottajalla voisi olla itsetuhoisia ajatuksia tai tekoja. Vaikka yhteydenottaja ilmaisisi asiat ohimennen tai vihjailevasti, puhu itse suoraan oikeilla termeillä: itsetuhoisuus, itsemurha, itsensä tappaminen, viiltely jne.

Itsemurhasta tai itsetuhoisista ajatuksista kysyminen ja keskusteleminen voi tuntua vaikealta. On kuitenkin hyvä muistaa, että itsemurhasta kyseleminen ja puhuminen ei lisää itsemurhariskiä. Jo sillä, että nuori saa kertoa ajatuksistaan, voi olla merkittäviä positiivisia vaikutuksia.

Kurssin tekemisessä ovat avustaneet Netari-tiimi, Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija, psykoterapeutti Pirjo Niemi-Järvinen & ylilääkäri Kirsi Kettunen sekä Mieli ry:n kriisityöntekijä Harri Sihvola.

Aihealueet:  Kriisit

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty...

Maksutonta neuvontaa kahden kulttuurin pareille ja perheille

Familian pari- ja perheneuvonta on kahden kulttuurin pareille ja perheille tarkoitettua lyhytkestoista keskusteluapua ja vertaistukea huolta...

Kun kumppani sairastaa

Tämä verkkokurssi on suunnattu suhteessa oleville, kun kumppani sairastaa. Kurssi on toteutettu yhteistyössä Parisuhdekeskus Katajan, Äidit irti...