Siirry sisältöön

Puhu lapselle seksuaalisuudesta

15.03.2023 klo 14:05 - Tuottanut Väestöliitto
Lasten tiedonsaantia seksuaalisuudessa ei kannata jättää kavereiden, isompien lasten tai median varaan. Näista lähteistä lapsi saattaa saada virheellistä tietoa, pelottelua tai liioittelua. Tällainen tieto voi olla lapselle hämmentävää, jos sen varaan jäädään.

Vanhemmalle tai lasten kanssa työtä tekevälle ammattilaisellekin voi olla vaivaannuttavaa puhua lapsille seksuaalisuudesta tai vastata heidän kysymyksiinsä. Etenkin, jos paikalla on muitakin aikuisia kuuntelemassa, kuinka kyseinen aikuinen tilanteesta selviää. Moni aikuinen ei ole saanut itse lapsena tietoa omilta vanhemmiltaan tai muilta aikuisilta. Aihe on voinut olla puhumaton tai se on kielletty sopimattomana ehkä sukupolvien ajan. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten peruskoulutuksiin tieto lapsen seksuaalisuudesta tai kehotunnekasvatuksesta ei ole kuulunut.

Aloita puhuminen, sinä huoltaja tai ammattilainen, kaikesta tästä huolimatta! Kuka muuten opettaisi häntä turvallisesti? Kuvakirjoja aiheesta, puhumisen malleja ja materiaaleja löytyy avuksesi runsaasti!

Mitä puhumattomuus opettaa?

Elleivät lapsen lähellä olevat aikuiset puhu aiheesta, se viestii lapsille monia asioita:

  • Aihe ei ole sopiva ja sallittu.
  • Aikuiset eivät halua puhua aiheesta ja lapsi jätetään yksin pohtimaan ja ehkä murehtimaankin.
  • Seksuaalisuus on sopimatonta ja väärin.
  • Aikuisilta ei kannata kysyä aiheesta, eikä heiltä saa apua huoliin aiheeseen liittyen.

Jos haluat, että lapsi saa luotettavaa tietoa ja hän tukeutuu sinuun mietteinensä tai huolinensa, aloita puhuminen aiheesta jo pienen lapsen kanssa. Näin annat luvan lapselle puhua seksuaalisuudesta ja kehosta sekä viestit lapselle, että aikuinen voi puhua ja tarvittaessa myös auttaa lasta.

Aihe tulee helpommaksi, kun harjoittelee!

Pieni lapsi on yleensä kiinnostunut kehosta, tunteista ja oikeuksistaan. Varmin tieto tulee omalta vanhemmalta tai läheiseltä aikuiselta. Lapsen kasvaessa, voi olla, että keskusteluja näistä aiheista on vaikeampi enää aloittaa. Puhuminen lapsen kanssa kannattaa siis aloittaa jo varhain.

Voit harjoitella jo pienen vauvan kanssa ääneen puhumista. Vaippaa vaihtaessa voit nimetä sukuelimen kotona käyttämällänne sanalla ja kertoa, että se on yksityinen ja arvokas osa kehoa. Oikein hyviä ovat kaikkien tuntemat sanat pimppi ja pippeli, sillä lapselle on turvallista tietää hyväksytty nimi, jonka muutkin ymmärtävät. Mahdollisia itsessä herääviä häpeän tunteita kannattaa myös käsitellä esimerkiksi luentojen kautta (Luentosarja häpeästä). Häpeää ei kannata siirtää eteenpäin lapsille.

Pieni lapsi ei tarvitse pitkiä selostuksia mistään aiheesta, vaan lyhyitä suoria ikätasoisia keskusteluja. Tärkeintä on myönteisyys, ikätasoisuus ja avoimuus. Apuna on valtava määrä lasten kuvakirjoja (Kuvakirjalista kehotunnekasvatukseen) tai vaikkapa Puheeksi ottamisen kortit ja opas.

Harjoittelua voit tehdä puhumalla ääneen itseksesi peilin edessä tai ystävän, kumppanin tai kollegan kanssa. Näin opit hankalien sanojen ääneen sanomista ja ilmiöiden selittämistä lapsen tasoisesti. Näin myös mahdolliset omat vanhat sisäistetyt häpeän tunteet lievenevät. Ikätasoiseen puheeseen johdattelevat esimerkiksi Tue lapsen kehitystä sekä Hei, mitä minussa tapahtuu -julisteet.

Kuinka aloittaa puhe ja jatkaa sitä arjessa?

Puhetta seksuaalisuudesta ei tarvitse pelätä. Lasten seksuaalisuus on erilaista kuin nuorten ja aikuisten. Se on uteliasta ja avointa itseen, toisiin ihmisiin ja sääntöihin tutustumista. Lapset kuvittelevat asioita omalla ikä- ja kehitystasollaan.

Avoin keskusteluyhteys turvallisen aikuisen kanssa on paras turvataito lapsille.  Se lujittaa luottamusta ja suhdetta aikuisen ja lapsen välillä. Keskustelu auttaa lasta kokemaan luonnollisuutta kehoa ja seksuaalisuutta kohtaan. Se myös tukee lapsen seksuaaliterveyttä ja auttaa lasta tekemään itselleen ja toisille terveellisiä ja turvallisia valintoja elämässä seksuaalisuuteen liittyen.

Muistilista avoimemman puhumisen tiellä

  • Aloita puhuminen aikaisin. Tartu pieniin hetkiin, kuten vaipanvaihto, pesutilanne tai sukulaisen raskausmaha. Lapsi tarvitsee säännöllistä puhetta, kannustusta ja ohjausta, ei yhtä ”tietoiskukeskustelua”.
  • Puhu aina totta ja asioiden oikeilla nimillä, jotta lapsi tulee ymmärretyksi muuallakin kuin kotona.
  • Vastaa aina lasten kysymyksiin! Voit aina sanoa, että ”Hyvä kysymys! Haluan miettiä tätä rauhassa ja palaan kanssasi asiaan.” tai ”Minulla on tähän juuri sopiva kirja mielessä, käydään lainaamassa se kirjastosta!” Muista aina myös palata asiaan.
  • Opiskele lapsen seksuaalista kehitystä. Millaisista asioista lapsi on kiinnostunut missäkin iässä ja miten voit parhaiten tukea häntä.
  • Ole rehellinen lapsellesi. Voit sanoa, että sinun on vähän vaikea puhua tästä aiheesta, kun sinulle ei ehkä ole puhuttu tästä. Sano, että yrität parhaasi. Voit hymyillä omalle hämmennyksellesi!
  • Käytä apunasi aihetta käsitteleviä laadukkaita kuvakirjoja, videoita tai lauluja, joita löytyy paljon. Muista monenlaiset tavat olla ihminen tai perhe.
  • Puhu aina myönteisen kautta, älä pelottele tai nosta esiin vain vaaroja ja ongelmia. Seksuaalisuus on hieno ja terveyttä edistävä asia. Opeta voimaannuttavat turvataidot.
  • Kuuntele lasta, anna myös hänen puhua ja kertoa.
  • Tutki etukäteen myös omia tunteitasi, arvojasi, ennakkoluulojasi ja asenteitasi. Tutustu tieteelliseen tietoon aiheesta.
  • Muista kysyä ja puhua lapsen kokemista tunteista. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja, mutta aina ei voi toimia niiden mukaan.

Lapsesi ei tarvitse seksuaalikasvatuksen ammattilaista kertomaan seksuaalisuuden aiheista. Lapsen tiedon tarve on perustietoa kehosta, sen toiminnasta ja käytöstavoista. Lapsesi on turvallista tietää, että hänen lähellään on aikuisia, jotka vastaavat hänen kysymyksiinsä ja auttavat häntä, jos hänellä on huolia.

Ihan yksinkertaiset keskustelut ja vastaukset riittävät. Kaikki voivat ne oppia hyvin pienellä vaivalla. Lapselle on parasta, että omat läheiset aikuiset opettelevat puhumaan tästä, jotta laadukkaan tiedon saaminen olisi jatkuvaa, eikä vain yksi tuokio lapsuuden aikana. Näin lapsellasi on aina lähellä aikuinen, joka uskaltaa ottaa lasten kysymykset ja huolet vastaan.

Täältä löydät puheeksi ottamisen materiaalit:

Lähde vapaasti suomennettuna: The Center for Parenting Education
https://centerforparentingeducation.org/library-of-articles/healthy-communication/talking-with-children-about-sex-transmitting-your-values-and-attitudes-about-sexuality/

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...