Siirry sisältöön

Parisuhteen vaiheet - Rakkaus on hyväksyvää vastavuoroisuutta

29.08.2018 klo 15:43 - Tuottanut Väestöliitto
Kaikilla on perustarve löytää yhteys kokonaiseen itseen sekä löytää itsensä rakastettavana ja rakastumiskykyisenä. Tämän saavuttaminen edellyttää pääsemistä hyväksyvään vastavuoroiseen ihmissuhteeseen. Kasvi menee kohti valoa, ihminen kohti hyväksyvää vastavuoroisuutta, jossa voi tulla kohdatuksi ja rakastetuksi.

Kumppanuussuhteessa arvo syntyy toisen ihailun, arvostamisen, rakkauden ja turvallisuuden kautta. Peilaamme itseämme toisten kautta ja onnellisin tulos on “olen omana itsenäni hyvä, merkittävä ja rakastava” ja “maailma on hyvä paikka olla ja elää, siellä on tilaa myös minun tunteilleni, ajatuksilleni ja teoilleni”.

Edellytys toisen rakastamiselle on se, että ensin voi rakastaa omaa itseään kokonaisena ihmisenä. Kun on saanut yhteyden oman itsen eri puoliin ja löytää oman itsen rakastettavana ja arvostettavana, ei tarvitse enää siirtää oman itsensä ei-hyväksyttäviä puolia toisiin halveksiakseen näitä puolia toisissa.

Kokonaisen minän kohtaaminen, “tällainen minä olen kaikkine puolineni”, tekee mahdolliseksi toisenkin kohtaamisen kokonaisena ihmisenä. Toisessa voi olla puolia, jotka tuntuvat hurjan mukavilta, ja myös puolia, jotka eivät herätä yhtä suurta ihastusta. Kuitenkin tunne “rakastan sinua juuri sellaisena kuin olet” on kuin lapsen kokemus hyvästä vanhemmuudesta.

Psyykkinen läheisyys on sitä, että toinen tuntuu parhaalta ystävältä

Rakkauden voisi ajatella koostuvan muun muassa seuraavista elementeistä:

  • Intiimiys: psyykkinen läheisyys, tunneyhteys ja jakaminen
  • Intohimo: fyysinen läheisyys, romanttisuus – vahvoja romanttisia ja seksuaalisia tunteita
  • Sitoutuminen: omien tunteiden ymmärtäminen sekä halu ja päätös sitoutua suhteeseen riippumatta siitä, mitä vaikeuksia suhteessa voikaan esiin nousta
  • Inhimillistä kasvua edistävä rakkaus

Psyykkiseen läheisyyteen, intiimiyteen, liittyy usein tunne siitä, että kumppani on paras ystävä. Hänen kanssaan voi jakaa syvimmätkin tunteet, ajatukset, arvot ja tavoitteet. Kumppania kohtaan koetaan helliä tunteita sekä hyväksytyksi tulemisen tunnetta. Tällaisille suhteille on ominaista pitkäaikainen sitoutuminen.

Intohimoiseen rakkauteen kuuluu voimakkaita fyysiseen ihastumisen tuntemuksia, unelmia, todellisuuden pakenemista, ehkä uhkaa tai vaaraakin. Intohimo liittyy usein suhteen syntyvaiheisiin tai se voi perustua suhteen mahdottomuuteen tai vaaran kokemiseen kuten West Side Story -musikaalissa. Vahva palo voi syntyä vahvasta kärsimyksestä tai puutteesta. Suunnattoman vahvaa kaipuun paloa on vaikeampi saada syntymään, jos kumppani on koko ajan turvallisesti vierellä.

Sitoutuminen merkitsee yhdessä olemista niin hyvinä kuin vähemmän hyvinäkin hetkinä, kestämistä ja myötäelämistä. Parisuhteen strategiana sitoutuminen merkitsee elämän vaihteluiden hyväksymistä ja luottamusta siihen, että toisen tarpeiden huomioon ottamisella päästään parhaaseen lopputulokseen myös oman itsen kannalta. Tämä merkitsee toisen tarpeiden asettamista välillä omien tarpeiden edelle.

Rakkaus edistää inhimillistä kasvua

Inhimillistä kasvua edistävä rakkaus korostaa kaikkien perustarvetta luoda pysyviä tunnesuhteita, joihin sisältyy huolenpitoa ja halua luoda edellytyksiä niin itsensä kuin toisenkin kasvulle ja kehitykselle. Turvallinen suhde antaa mahdollisuuden olla yhteydessä omaan tarvitsevuuteen ja omiin tunteisiin. Se luo myös pohjaa itsearvostukselle, kasvulle ja kehitykselle. Sitoutuneessa suhteessa on mahdollista työstää myös onnistumisen ja hallitsemisen halun, mustasukkaisuuden ja aggressiivisuuden tunteita. Kasvua edistävässä rakkaudessa olemme tietoisia siitä, miten voimme edistää toisen kasvua.

Rakkauden elementtien painotukset vaihtelevat suhteen eri vaiheissa. Jos suhde alkaa suurella intohimolla, se yleensä laantuu ajan kanssa. Jos muut elementit saman aikaan voimistuvat, suhde voi kehittyä syvemmäksi. Näin rakkauden muodot ja suhteen merkitys vaihtelevat pitkän parisuhteen aikana.

Kirjoittajat: Parisuhteen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 16.9.2021

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Liian kontrolloiva kumppani? Nämä ovat digitaalisen väkivallan varoitusmerkit

Kumppanin kontrollointi on yksi parisuhdeväkivallan muoto. Teknologian kehitys ja sosiaalinen media ovat muuttaneet väkivallan ja kontrolloinnin...

Vainoaminen teknologian välityksellä – tunnistatko vaaranpaikat?

Vainoamisella tarkoitetaan jatkuvaa ei-toivottua yhteydenottamista, uhkailua, seuraamista, tarkkailua tai vastaavaa häirintää, joka aiheuttaa...

Ryhmächat: Omat rajat parisuhteessa

Mistä minä alan ja mihin lopun parisuhteessani? Mitä tuon suhteeseen itsestäni näkyväksi ja mitä en? Minkälainen toiminta, puhe ja läheisyys...