BETA Siirry sisältöön

Nuorten syömishäiriöt ja viiltely

Julkaistu 18.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Syömishäiriöt ovat sekä kehon että mielen sairauksia, joita on 5-6 prosentilla nuorista. Syömishäiriöiden yleistymisen syiksi arvellaan nuoriin naisiin kohdistuvia ristiriitaisia odotuksia ja median luomia tai ylläpitämiä hoikkuusihanteita. Yksilöllisillä tekijöillä on myös tärkeä merkitys sairauden puhkeamisessa.

Syömishäiriöistä tavallisin on ahmimishäiriö (bulimia), jota on noin viidellä prosentilla nuorista. Laihuushäiriö (anoreksia) todetaan noin prosentilla nuorista. Syömishäiriöt ovat etenkin nuorien tyttöjen sairauksia; sairastuneista 90 prosenttia tai enemmän on tyttöjä.

Syömishäiriöissä yhteisenä piirteenä on pelko lihomisesta ja jatkuva sekä usein pakonomainen ruuan ajattelu. Kuva omasta painosta ja vartalosta ei ole todenmukainen, ja se johtaa laihduttamiseen ja nälkiintymiseen. Nuorella on pakonomainen tarve kontrolloida painoaan, joskus myös liikunnan määrää sekä koulusuorituksiaan.

Nuoren syömishäiriöön liittyy usein masennus, ahdistuneisuus tai persoonallisuushäiriö. Syömishäiriöistä kärsivillä nuorilla on myös muita useammin itsetuhoisia ajatuksia ja itsetuhoista käyttäytymistä, esimerkiksi viiltelyä.

Viiltelyllä pyritään helpottamaan pahaa oloa

Viiltelyllä nuori pyrkii useimmiten helpottamaan ahdistustaan tai pahaa oloaan. Viiltelyn synnyttämä kipu voi antaa vahvan olemassaolon ja oman kehon hallinnan tunteen. Viiltelyyn voi syntyä myös riippuvuus.

Useimmat itseään viiltävät tai polttavat nuoret ovat tyttöjä. Itsensä vahingoittaminen on tytöillä neljä kertaa yleisempää kuin pojilla. Tytöt aloittavat viiltelyn tai itsensä polttamisen useimmiten 13-14-vuotiaana.

Osa viiltelykokeilusta voi tapahtua kavereiden vaikutuksesta, mutta joillakin nuorilla viiltely on merkki vakavasta itsetuhoisuudesta. Taustalla on usein aiemmin koettuja, käsittelemättömiä traumoja.

Nuorelle tulee etsiä apua

Vanhempien ja muiden aikuisten tehtävänä on suhtautua nuoren itseään vahingoittaviin tekoihin tai syömishäiriöihin vakavasti. Nuorelle tulee kertoa ääneen vanhemman havainnoista ja huolesta. Nopea puuttuminen kertoo nuorelle, että hänen oireilunsa on vakavaa.

Kouluterveydenhoitaja voi pyytää nuoren painonseurantaan ja ohjata eteenpäin, jos vanhempi on huolissaan mahdollisesta syömishäiriöstä.

Jos vanhempi epäilee nuoren vahingoittavan itseään, hänen pitää ottaa puheeksi mahdolliset viiltojäljet tai muut huolestuttavat merkit. Yhdessä nuoren kanssa voi hakeutua lääkäriin tai nuorisopsykiatrian poliklinikalle.

Lisätietoa syömishäiriöistä löydät esimerkiksi Syömishäiriöliitto-Syli ry:n sivuilta.

Nuorten mielenterveystalo.fi tarjoaa paljon tietoa ja tukea erilaisista mielenterveyden osa-alueista sekä nuorille,vanhemmille että ammattilaisille.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vanhempien väliset suhteet eron jälkeen

Erotilanteessa voi olla aikuisena välillä vaikeaa pysyä asiallisena ja ”aikuisena” toiselle vanhemmalle. Älä silti hauku tai arvostele toista...

Pois muuttavan vanhemman yhteydenpito lapsiin

Pidä katkeamatonta yhteyttä lapsiin tapaamisten ja puheluiden, tekstiviestien sekä sähköpostin välityksellä eron jälkeen. Se antaa lapselle...

Vinkkejä vanhemmille eron jälkeiseen elämään

Jos olet etävanhempi, pidä lapseen yhteyttä säännöllisesti. Näin lapsi saa varmuuden, ettet ole kadonnut hänen elämästään.