Siirry sisältöön

Nuoret ja riippuvuus

19.10.2018 klo 13:32 - Tuottanut Väestöliitto
Nuorille riippuvuus eli addiktio syntyy nopeammin kuin aikuisille, sillä heillä aivojen kehitys on kesken. Riippuvuutta aiheuttavan aineen käyttö vahvistaa nopeasti aineesta saadun mielihyvän muistijälkeä aivoissa.

Riippuvuus voi syntyä johonkin aineeseen tai toimintaan. Niiden aikaan saama fyysinen tai psyykkinen tila koetaan tavalla tai toisella miellyttäväksi. Tätä tarvitaan riippuvuuden syntymisen alkusysäykseksi.

Mitä nopeammin jokin toiminta tai aine tuottaa tällaisen vaikutuksen, sitä helpommin riippuvuus syntyy.

Nuori oppii käyttämään samaa reittiä, eikä enää etsi vaihtoehtoisia tapoja  – esimerkiksi ystävien seura tai liikunta – elämänilon ja nautinnon saamiseen. Muut myönteiset muistijäljet jäävät näin syntymättä, ja riippuvuus alkaa muodostua.

Tarvitaan myös riippuvuutta aiheuttava aine tai toiminto. Jos koskaan ei käytä päihteitä tai surffaa netissä, ei voi tulla päihde- tai nettiriippuvaiseksi vaikka olisikin saanut perintötekijöissään taipumuksen riippuvuuden syntymiseen.

Vanhemmat voivat vähentää riskejä

Vanhemmat voivat vähentää nuoren riippuvuusriskiä vaikuttamalla nuoren ympäristöön. Vanhempien tulee valvoa nuortaan ja asettaa rajat, joissa esimerkiksi päihdekokeiluille ei jää juurikaan tilaa ja joissa niihin puututaan.

Vanhempien on tärkeää tiedostaa riippuvuusriskit; nuoren elimistö on monelta osalta vasta kehittymässä, ja esimerkiksi varhainen alkoholinkäytön aloittaminen haittaa lapsen ja nuoren hermoston normaalia kehitystä. Keskustelu nuoren kanssa on tärkeää tässäkin asiassa.

Eriasteista riippuvuutta voivat aiheuttaa monet asiat. Kielteisiä seurauksia yksilölle ja ympäristölle aiheuttavat usein ennemmin tai myöhemmin riippuvuus esimerkiksi päihteistä, internetistä, seksistä ja peleistä.

On myös vähemmän haitallista, joskus jopa terveellistä riippuvuutta; ihminen voi olla koukussa vaikkapa liikuntaan, kahviin, TV:n suosikkisarjaan ja niin edelleen.

On erilaisia riippuvuuksia:

  • Fysiologinen tai fyysinen riippuvuus syntyy, kun käyttäjän elimistö tottuu riippuvuutta aiheuttavan aineen läsnäoloon. Aineen katoaminen elimistöstä aiheuttaa eriasteisia fyysisiä vierotusoireita. Päihteiden aiheuttama riippuvuus on usein fysiologista.
  • Psyykkinen riippuvuus syntyy vahvasta tottumuksesta johonkin toimintaan tai jonkin aineen käyttöön. Toiminnasta syntyy vahva tapa, ja esim internetin käytön tai pelaamisen rajoittaminen tai lopettaminen on vaikeaa. Psyykkisesti voidaan olla riippuvaisia myös päihteiden aiheuttamasta psyykkisestä tilasta, johon halutaan päästä uudelleen.
  • Sosiaalinen riippuvuus syntyy siihen ryhmään ja sosiaaliseen tilanteeseen, jossa esim. päihteitä käytetään.

Lisätietoa päihteistä ja riippuvuudesta saat sivulta paihdelinkki.fi

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Bonusvanhemmuus Chat 27.11.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Bonusvanhemmuus Chat 30.10.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Bonusvanhemmuus Chat 25.9.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.