BETA Siirry sisältöön

Nuoret ja riippuvuus

Julkaistu 19.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Nuorille riippuvuus eli addiktio syntyy nopeammin kuin aikuisille, sillä heillä aivojen kehitys on kesken. Riippuvuutta aiheuttavan aineen käyttö vahvistaa nopeasti aineesta saadun mielihyvän muistijälkeä aivoissa.

Riippuvuus voi syntyä johonkin aineeseen tai toimintaan. Niiden aikaan saama fyysinen tai psyykkinen tila koetaan tavalla tai toisella miellyttäväksi. Tätä tarvitaan riippuvuuden syntymisen alkusysäykseksi.

Mitä nopeammin jokin toiminta tai aine tuottaa tällaisen vaikutuksen, sitä helpommin riippuvuus syntyy.

Nuori oppii käyttämään samaa reittiä, eikä enää etsi vaihtoehtoisia tapoja  – esimerkiksi ystävien seura tai liikunta – elämänilon ja nautinnon saamiseen. Muut myönteiset muistijäljet jäävät näin syntymättä, ja riippuvuus alkaa muodostua.

Tarvitaan myös riippuvuutta aiheuttava aine tai toiminto. Jos koskaan ei käytä päihteitä tai surffaa netissä, ei voi tulla päihde- tai nettiriippuvaiseksi vaikka olisikin saanut perintötekijöissään taipumuksen riippuvuuden syntymiseen.

Vanhemmat voivat vähentää riskejä

Vanhemmat voivat vähentää nuoren riippuvuusriskiä vaikuttamalla nuoren ympäristöön. Vanhempien tulee valvoa nuortaan ja asettaa rajat, joissa esimerkiksi päihdekokeiluille ei jää juurikaan tilaa ja joissa niihin puututaan.

Vanhempien on tärkeää tiedostaa riippuvuusriskit; nuoren elimistö on monelta osalta vasta kehittymässä, ja esimerkiksi varhainen alkoholinkäytön aloittaminen haittaa lapsen ja nuoren hermoston normaalia kehitystä. Keskustelu nuoren kanssa on tärkeää tässäkin asiassa.

Eriasteista riippuvuutta voivat aiheuttaa monet asiat. Kielteisiä seurauksia yksilölle ja ympäristölle aiheuttavat usein ennemmin tai myöhemmin riippuvuus esimerkiksi päihteistä, internetistä, seksistä ja peleistä.

On myös vähemmän haitallista, joskus jopa terveellistä riippuvuutta; ihminen voi olla koukussa vaikkapa liikuntaan, kahviin, TV:n suosikkisarjaan ja niin edelleen.

On erilaisia riippuvuuksia:

  • Fysiologinen tai fyysinen riippuvuus syntyy, kun käyttäjän elimistö tottuu riippuvuutta aiheuttavan aineen läsnäoloon. Aineen katoaminen elimistöstä aiheuttaa eriasteisia fyysisiä vierotusoireita. Päihteiden aiheuttama riippuvuus on usein fysiologista.
  • Psyykkinen riippuvuus syntyy vahvasta tottumuksesta johonkin toimintaan tai jonkin aineen käyttöön. Toiminnasta syntyy vahva tapa, ja esim internetin käytön tai pelaamisen rajoittaminen tai lopettaminen on vaikeaa. Psyykkisesti voidaan olla riippuvaisia myös päihteiden aiheuttamasta psyykkisestä tilasta, johon halutaan päästä uudelleen.
  • Sosiaalinen riippuvuus syntyy siihen ryhmään ja sosiaaliseen tilanteeseen, jossa esim. päihteitä käytetään.

Lisätietoa päihteistä ja riippuvuudesta saat sivulta paihdelinkki.fi

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vanhempien väliset suhteet eron jälkeen

Erotilanteessa voi olla aikuisena välillä vaikeaa pysyä asiallisena ja ”aikuisena” toiselle vanhemmalle. Älä silti hauku tai arvostele toista...

Pois muuttavan vanhemman yhteydenpito lapsiin

Pidä katkeamatonta yhteyttä lapsiin tapaamisten ja puheluiden, tekstiviestien sekä sähköpostin välityksellä eron jälkeen. Se antaa lapselle...

Vinkkejä vanhemmille eron jälkeiseen elämään

Jos olet etävanhempi, pidä lapseen yhteyttä säännöllisesti. Näin lapsi saa varmuuden, ettet ole kadonnut hänen elämästään.