Siirry sisältöön

Nuoren yksinäisyys

02.01.2019 klo 14:16 - Tuottanut Väestöliitto
Nuori tarvitsee kavereita peiliksi omalle kasvulleen ja itsenäistymiselleen. Nuoruuden kehitykseen kuuluu vaihe, jolloin nuori kokee olevansa outo ja erilainen kuin kaikki muut. Hän voi tuntea ryhmässä ollessaankin yksinäisyyttä ja erillisyyttä, jota helpottaa yhteinen tekeminen.

Jos nuorella ei ole kavereita tai häntä kiusataan jossain yhteisössä, hän tarvitsee erityistä tukea ja kannustusta.

Aikuinen voi tukea niitä ystävyyssuhteita, joita nuorella on vaikka kauempanakin. Nuorta voi esimerkiksi kuljettaa kauempana asuvan ystävän luo. Yksikin hyvä ystävyyssuhde kannattelee nuorta eteenpäin.

Myös internetin yhteisöistä voi löytää ystäviä

Nuoren kanssa voi myös pohtia harrastusta, jonka parista voisi löytää samanhenkisiä nuoria. Joskus nuoret löytävät Internetin yhteisöistä itselleen samoista asioista kiinnostuneita tuttavuuksia, joista voi kasvaa hyviäkin ystävyyssuhteita.

Esimerkiksi harraste- ja fanisivut voivat toimia nuorten tapaamispaikkoina. Vanhempien on kuitenkin tärkeää ohjata nuorta netin käytössä ja olla perillä siitä, millaisiin yhteisöihin nuori kuuluu.

Yksinäisyys on taakka niin nuorelle kuin aikuisellekin. Jaksamisen avaimia nuoren elämään voi löytää keskustelemalla hänen kanssaan. Kiusaamistilanteissa kannattaa olla yhteydessä niihin aikuisiin, jotka ovat lähellä kiusaamisympäristössä. Tilanteeseen pitää ja voidaan puuttua.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...