Siirry sisältöön

Neuvoja vanhemmille, kun lapsi riehuu ja uhmaa

Julkaistu 07.08.2018 - 07.08.2018 klo 14:48 - Kirjoittanut Raisa Cacciatore , Lastenpsykiatri, asiantuntija-lääkäri , Väestöliitto
Kun itseltä pinna palaa lasten kanssa, niin muista nämä:
  • Saat näyttää oman vihaisuutesi, mutta et pelotella tai kurittaa lasta. Vedä rajat lujan rauhallisesti ja aina uudestaan, jos on tarpeen.
  • Älä koskaan nimittele, nöyryytä, halveksi tai vähättele lasta. Äläkä uhkaa hylkäämisellä.
  • Vihainen saa olla, mutta teot täytyy hallita. Mitään ei saa rikkoa eikä ketään satuttaa. Lapset vasta opettelevat tätä, mutta aikuisen pitäisi kyetä hallitsemaan vihansa.
  • Tyynnytä tilanne mahdollisimman nopeasti. Totea, ettei ole mitään hätää, rauhoita, ole turvallinen, anna turvaa kaikille jotka ovat läsnä. Aikuisen tehtävä on tehdä lapsen hepuleista mahdollisimman pieniä. Näin jää vähemmän selvitettävää.
  • Etsi keino purkaa tunteesi muualla kuin lasten edessä. Nyrkkeile säkkiin, juokse metsään, karju yksin auton ratissa, pura tuntosi ystävälle, päiväkirjaan, terapeutille. Hyväksy se, että sinua raivostuttaa, mutta älä räjähtele lapsille.
  • Ohjaa riehuvan lapsen raivo johonkin, mikä häntä auttaa kuuman tunteen yli, vaikka talon ympäri juoksemiseen tai tyynyn möyhentämiseen. Ole itse turvallinen, rauhoittamassa lasta. Lapsi saa elää tunteensa suojassa niin, että aikuinen turvaa, ettei mitään pahaa tapahdu.
  • Selvitä tilanne vasta, kun kaikki ovat rauhoittuneet. Älä keskity syyllisten etsimiseen ja rankaisuun, vaan siihen, miten voidaan korjata ja hyvittää vahingot, joita lapsi/lapset ovat suutuspäissään aiheuttaneet. Näin lapset oppivat rakentavaa riitojen ratkaisua ja alkavat toivoa aikuisten puuttumista asioihin.

Opeta, että tunne on pelkkä tunne. Se on sinussa, mutta se menee ohi. Sitä ei ole pakko totella. Sinä olet paljon enemmän kuin tunne: sinussa on myös järki ja tahto, jotka voivat päättää, että et lyö, vaikka tunne huutaisi muuta.

Tunne sinänsä ei pakota. Teoista olemme kaikki itse vastuussa. Niitä täytyy oppia hallitsemaan. Aikuinenkaan ei satuta. Päätös olla satuttamatta on tärkeä ja sitä opetellaan koko kasvuaika. Se on myös arvo. Sen arvon mallina on aikuisen oltava ensin itse.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Leijonaemojen vapaaehtoiskoulutus

Leijonaemojen vapaaehtoiset koulutetaan tehtäviinsä. Näin jokaisella vapaaehtoisella on tietyt tiedot ja taidot tehtävänsä hoitamiseen ja...

Tervetuloa keskiviikkona 16.9.2020 klo 11-13 chattiin juttelemaan Pienperheyhdistyksen syksyn toiminnasta

Tervetuloa keskiviikkona 16.9.2020 klo 11-13 chattiin juttelemaan Pienperheyhdistyksen syksyn toiminnasta: ...

Virtuaaliset iltateet torstaisin 17.9.2020 alkaen

Virtuaaliset iltateet torstaisin Haluaisitko juoda kupin teetä omalla kotisohvallasi ja puhua muiden vanhempien kanssa saatuasi pienet lapset...