BETA Siirry sisältöön

Murrosikä on kasvun paikka

Julkaistu 24.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosikäinen on omasta mielestään jo iso, eikä tarvitse enää paljoakaan äitiä ja isää. Vanhempien läsnäolo ja seuranta on kuitenkin edelleen välttämätöntä.

Vanhemmuuden painopiste toki muuttuu hoivaamisesta enemmän ohjaamisen suuntaan. Ohjakset on kuitenkin pidettävä aikuisen käsissä – ja kapinointivaiheessa niitä täytyy ehkä välillä kiristää.

Vanhempien täytyy pysähtyä pohtimaan oman lapsen kasvua ja muutosta – uutta tapaa olla äitinä ja isänä. Kummallakin vanhemmalla on oma tapa kommunikoida perheessä.

Joissakin tilanteissa tarvitaan miehelle yleisempää suoraa tapaa, joskus taas naisille tavallisempi keskusteleva ote tuo parhaan tuloksen. Molempia tarvitaan, eikä kumpikaan ole toista parempi.

Nuori ansaitsee mahdollisuuden itsenäistymiseen. Vanhempien tehtävä on löytää tapa itsenäistää nuorta. Kenenkään toiveena tuskin on ikävuosiltaan aikuinen, mutta marisevan lapsen tai murrosikäisen tavoin käyttäytyvä, edelleen vanhemmistaan riippuvainen mies tai nainen.

Kaikkea vanhempien oppia ja kokemusta ei voi kaataa nuoreen niin, että hän sen jälkeen osaisi elää viisaasti. Nuorta ei voi ohjelmoida, vaan hän koettelee saatuja arvoja ja elämänohjeita. Joskus oppi menee parhaiten perille kantapään eli nuoren oman kokeilun ja kokemuksen kautta.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten tasapainoilla pikkulapsiperheessä arjen, vanhemmuuden ja parisuhteen välillä?

Pikkulapsiperheessä arki, vanhemmuus ja parisuhde herättävät meissä monenlaisia tunteita. Katso videot, joissa psykologi Suvi Laru ratkoo...

Miten ja milloin opetan turvataidot pelottamatta lasta?

Voinko opettaa turvataitoja säikyttämättä lasta turhaan? Missä iässä opetuksen voi aloittaa?

Pienten lasten vanhempien elämän tasapaino: Yhteisöllisyys

Oman hyvinvoinnin takia on tärkeää pitää huolta siitä, että eri elämänalueet ovat tasapainossa. Lasten ollessa pieniä kodin ulkopuolisiin...