Siirry sisältöön

Miten seurustelukumppania voi tukea vaikeissa tilanteissa?

24.02.2021 klo 13:17 - Tuottanut Väestöliitto
Toisinaan seurustelusuhteissa tulee vastaan tilanteita, jolloin kumppani kaipaa sinulta tukea. Tuen osoittaminen ei välttämättä aina tunnu helpolta tai yksinkertaiselta, tai osoittamasi tuki ei olekaan sellaista mitä kumppanisi sinulta kaipaa. Siksi onkin tärkeää kysyä kumppanilta, mitä hän tarvitsee.

Tukea voi osoittaa hyvin monin eri keinoin, sanoin tai sanattomasti. On hyvä muistaa, että ihmiset ovat yksilöitä ja tarvitsevat erilaista tukea. Voi olla myös hyvin tilannekohtaista, millaista tukea kokee tarvitsevansa. Toinen voi kokea kuuntelun, läsnäolon, halaamisen tai kosketuksen parhaimmaksi tuen osoittamisen muodoksi, toinen taas kaipaa lohdutuksen sanoja tai itsetunnon nostatusta.

Tuen osoittaminen voi joskus myös mennä pieleen. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi, jos pyrkii korjaamaan tukea kaipaavan kumppanin ongelmaa, vaikka kumppani ei oikeastaan kaipaisi ratkaisua vaan tukena ja kuuntelevana korvana olemista. Toisaalta tuen osoittaminen voi epäonnistua myös, jos kumppani kaipaa ratkaisua ongelmaansa, mutta kumppani ei auta sitä ratkaisemaan.

Joskus myös hiljaisuus voi riittää

Joskus voi olla vaikeaa sanoittaa tai ilmaista millaista tukea kaipaa. Siksi onkin tärkeää uskaltaa kysyä rohkeasti kumppanilta, miten voin olla sinulle tukena, voinko helpottaa oloasi jotenkin, miten voin auttaa? Tärkeää on olla aidosti kiinnostunut kumppanista ja häntä kohdanneesta haasteesta.

Lohduttaminen ja tuki voivat auttaa kumppania käsittelemään tunteitaan. Jokaisella on oikeus kaikenlaisiin tunteisiin ja niiden käsittelyyn on tärkeää antaa aikaa. Joskus myös hiljaisuus voi riittää. Kuunteleminen ja läsnäolo voivat viedä jo hyvin pitkälle. On hyvä muistaa, että toista ei voi tukea väkisin, kumppanille on hyvä antaa tilaa ja aikaa olla yksin, mikäli hän sitä tarvitsee.

Tunnetaidot auttavat tunnistamaan tunteita

Tunnetaidot ovat kykyä tunnistaa, nimetä ja tiedostaa omia tunteitaan. Tunnetaidot ovat tärkeitä myös toisten ihmisten tunteiden tunnistamisessa. Tunnetaidoista on apua myös niissä tilanteissa, kun kumppani tarvitsee tukea. Kun tunteita osaa havaita ja tunnistaa, niitä on myös helpompi säädellä. Tunnetaitoja voi myös harjoitella ja oppia. Tunnetaidoista voit lukea lisää täältä. 

Tunnetaitojen avulla voi oppia tunnistamaan läheisen ihmisen tuntemuksia ja auttaa häntä kuvaamaan omia tunteitaan. Tuen on aina tärkeää olla luonteeltaan neutraalia eikä tuomitsevaa. Tunnetaitojen avulla kumppanin rohkaiseminen ja uusien näkökulmien tarjoaminen ongelmiin ja haasteisiin on mahdollista neutraalilla tavalla.

Muistathan pitää myös itsestäsi huolta. Toisen tukeminen voi olla uuvuttavaa eikä kenenkään tulisi kantaa itseään isompaa taakkaa. Joskus kumppanin huolet voivat olla sen verran suuria, että niistä on tarpeen kertoa luotettavalle aikuiselle, jotta kumppani saa huoliinsa apua. Asioiden kanssa ei kannata jäädä yksin ja apua tilanteeseen kannattaa hakea ajoissa. Voit tulla myös juttelemaan aiheesta seksuaalineuvontachattiin, jonka löydät täältä. 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään...

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...

Tekeekö ylikuormittuneisuus tuhoa parisuhteessasi etkä sumupilvessäsi sitä edes huomaa?

Ylikuormittuneisuus vie huolestuttavan paljon tilaa parisuhteen ja perheen hyvinvoinnista. Tunnistatko itsesi tai läheisesi tästä tekstistä?