Siirry sisältöön

Miten riidellä oikein?

03.04.2019 klo 10:31 - Tuottanut Väestöliitto
Voit oppia uusia parisuhdetaitoja, jotka auttavat sinua ja kumppaniasi tulemaan paremmin toimeen vaikeiden asioiden kanssa. Voit oppia riitelemään oikein.

Ennen kuin voit parantaa riitaisaa parisuhdettasi, sinun on lopetettava riidan lietsominen pahemmaksi. Sitoudu harjoittelemaan rakentavaa tapaa vastata toisen kiukkuun. Koeta myös tunnistaa reaktiosi, joka pahentaa riitaa.

Kun kielteiset tunteesi saavat vallan, on todennäköistä että ajattelet: ”Ihan sama vaikka loukkaan kumppania ja sanon, mitä sattuu!” Mutta jotta voisit hillitä riitaa, sinun täytyy välittää riidan seurauksista.

Mieti, mitä ovat sinun toiveesi parisuhteesi kannalta. Miten sinä itse autat toiveitasi toteutumaan?

Jos haluat paremman parisuhteen, riitojen rakentava ratkaiseminen on tärkeää. Panosta siihen, äläkä unohda tavoitettasi edes keskellä kiukkuisimpia tunteita!

Tunnista oma tapasi riidellä

Muistele viimeisintä riitaa jota sinä pahensit. Mitä teit? Mitä voisit ensi kerralla tehdä toisin? Kun kumppanisi hyökkää sanoillaan sinua vastaan, hengitä syvään tai poistu hetkeksi tilasta. Se ei ole sinulta pois. Harjoittele!

Toisaalta, kun kumppanisi hyökkää sanoillaan sinua vastaan, riidan lopettaminen alkuunsa vaatii rohkeutta, sitoutumista, taitoja ja tahtoa. Riidan lopettaminen alkuunsa johtaa parempaan lopputulokseen jokaiselle. Se ei ole vaikenemista, vaan esimerkiksi sitä, että kuuntelet loppuun, mitä hänellä on sanottavaa.

Tunnista, mikä saa sinut leimahtamaan

Ennakoi tavat, joilla vastaat kun ärsyynnyt. Tunnista, mistä ärsyynnyt. Muista ”se riita” joka teillä leimahtaa tuon tuostakin. Mitä tietoisempi olet ”punaisesta vaatteestasi”, sitä vähemmän sillä on valtaa sinuun. Nimittäin joka kerran kun vastaat myrkyllisiin sanoihin myrkyllisillä sanoilla, sinä menetät ja parisuhteesi menettää jotakin tärkeää. Tee mielikuvaharjoitus: vastaa ärsytykseen itseäsi ja kumppaniasi kunnioittavalla tavalla.

Ymmärrä toisen tunteita

Ymmärrä, miksi ja mihin asiaan kumppanisi on pettynyt. Onko sinun vaikeaa kuunnella hänen pettymyksen tunteitaan? Onko hänen sanoissaan totuuden siemen? Mieti, miksi alat puolustella itseäsi, kun kumppanisi yrittää kertoa miltä hänestä tuntuu. Voit kokeilla miltä tuntuu sanoa ”Kiitos kun kerroit – koetan miettiä tuota ominaisuutta itsessäni”.

Itsekuria tarvitaan myös kotioloissa

Sinä todennäköisesti voit hillitä itseäsi karkkikaupassa. Varmaan menet myös kouluun tai töihin vaikka ei huvittaisi? Tämä kaikki on itsehillintää, itsekuria. Voisitko harjoittaa samanlaista itsekuria keskustellessasi kumppanisi kanssa?

 Kun hallitset liian voimakkaita impulsseja, keskustelu sujuu huomattavasti paremmin.

Kun ryhdyt vastahyökkäykseen, olet jo antanut periksi voimakkaille tunteille. Vaikka se on hyvin vaikeaa, kokeile miten käy, kun keskityt kuuntelemiseen ja sanot: kuulen, mitä sanot. Voit myös toistaa, mitä kumppanisi sanoi. Silloin hän saa vahvistuksen, että kuuntelet.

Kirjoittaja: Heli Vaaranen, psykoterapeutti, Väestöliitto 

Lähde: Fruzzetti, Alan E. (2006): High-Conflict couple. A dialectical Behavioral Therapy Guide to Finding peace, Intimacy and Validation. Raincoast. Canada.

 

 

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään...

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...

Tekeekö ylikuormittuneisuus tuhoa parisuhteessasi etkä sumupilvessäsi sitä edes huomaa?

Ylikuormittuneisuus vie huolestuttavan paljon tilaa parisuhteen ja perheen hyvinvoinnista. Tunnistatko itsesi tai läheisesi tästä tekstistä?