Siirry sisältöön

Miten luottamusta voi vahvistaa pettämisen jälkeen?

09.09.2019 klo 09:39 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Johtava asiantuntija, psykoterapeutti , Väestöliitto
Luottamus ei palaa itsestään, vaan vaatii tekoja. Kummankin tulee osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen. Aidosta sitoutumisesta kertovat sekä teot että sanat.

Suhteissa keskeisintä on luottamus. Kumppanit, jotka eivät luota puolisoihinsa, ovat varuillaan ja vähemmän onnellisia kuin he, jotka luottavat kumppaneihinsa. Luottamus merkitsee sitä, että kumpikin tietää toisen pitävän suhdetta tärkeänä. Kun kumpikin pystyy luottamaan toiseen, voidaan panostaa suhteen tulevaisuuteen. Jos taas luottamus särkyy, koko suhteen perustaan tulee särö. Silloin on vaikea uskoa, ettei kumppani pettäisi uudelleen. Suhteissa lähes kaikki tekevät virheitä ja loukkaavat luottamusta joskus, jollakin tavalla. Luottamusta voi alkaa rakentaa uudelleen. Alla luottamuksen rakentajan ABC.

 • Älä selittele tekoa, vaan pyydä vilpittömästi anteeksi.
 • Näytä kumppanille ilmeilläsi, eleilläsi ja käytökselläsi että ymmärrät tehneesi väärin häntä kohtaan.
 • Näytä ja kerro kumppanille, että mietit uskottomuutesi syitä. Hakeudu tarvittaessa keskustelemaan terapeutin kanssa nettipalveluissa tai kasvotusten, jos sinun on vaikea löytää syitä yksin. Uskottomuuteen voi olla monia syitä. Puolisolle on tärkeää, että työstät itsekin sitä, mitä on tapahtunut, jotta jokin muuttuisi. Silloin sama ei tapahdu uudelleen.
 • Katkaise yhteydenpito henkilöön/henkilöihin, jonka kanssa olit uskoton.
 • Sinulle, jota petettiin: huomaa, että teko yleensä kertoo etääntymisestä parisuhteessa. Ota vastuu omasta osuudestasi parisuhteen hyvinvoinnissa.
 • Pohtikaa molemmat, oletteko valmiita anteeksiantoon. Oliko teko sellainen, jonka voi antaa anteeksi? Joskus täytyy antaa anteeksi itselle, joskus toiselle.
 • Osoita teoillasi, että ajattelet kumppanisi ja parisuhteesi parasta.
 • Osoita kumppanillesi, että sinuun voi luottaa. Näytä hänelle, että sinun seurassasi ei tarvitse pelätä tai olla huolissaan tulevasta.
 • Kuuntele kumppanisi tarpeita herkällä korvalla. Luottamuksen menettänyt voi tarvita läheisyyttä, yhteistä aikaa ja lohtua.
 • Kuunnelkaa toisianne ja antakaa toisen puhua tunteistaan.
 • Tukekaa toisianne hyvinä ja huonoina päivinä.
 • Puhu pettämisestä tai säröstä luottamuksessa kun kumppani haluaa. Lisäksi sopikaa yhdessä aika, jolloin ei puhuta aiheesta: sellaisia hetkiä voisivat olla nukkumaanmeno, töihin lähtö tai viikonlopun lepohetket. On tärkeää erottaa keskustelut ja tauot toisistaan, että kumpikin jaksaa eteenpäin.Muista myös Väestöliiton maksuttomat palvelut, esimerkiksi ajanvarauschat. Voit saada keskustelutukea parisuhdealan ammattilaiselta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Sinulle, jonka kumppani on ollut uskoton

Uskottomuus aiheuttaa usein kriisin parisuhteeseen. Silloin on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Asian käsittely joko yksin...

Itsetuhoisen nuoren kohtaaminen chatissa

Kurssista saat tietoa itsetuhoisuudesta kärsivän nuoren kohtaamisesta chatissa. Pääset myös itse kokeilemaan osaamistasi itsetuhoisen nuoren...

Nämä ovat eron tunnusmerkit

Amerikkalainen psykologian emeritusprofessori John Gottman on tunnistanut neljä käyttäytymis- ja puhetapaa, jotka ovat erityisen tuhoisia...