Siirry sisältöön

Pettäminen jättää jälkeensä trauman

Julkaistu 01.02.2019 - 01.02.2019 klo 12:22 - Tuottanut Väestöliitto
”Se tuli aivan varoittamatta. Hänellä oli ollut suhde toisen kanssa. Tieto oli kuin isku, joka suisti pohjan kaikelta, mihin olin tottunut luottamaan.” Kun parisuhteessa ilmenee tieto pettämisestä, voi petetyksi tulleen kokemus olla psykologinen trauma. Trauma tarkoittaa sietokyvyn ylittävää tapahtumaa, joka herättää syviä tunnereaktiota. Pettäminen vastaa suuruudeltaan traumakokemusta, joka voi seurata esimerkiksi työn tai kodin menettämisestä.

Petetyksi tullut kokee vihaa, pelkoa, häpeää, epäluottamusta ja itsesyytöksiä. Traumaattinen kokemus voi ilmetä mieleen väkisin pyrkivinä ajatuksina tai masentuneisuutena. Petetty voi kokea pakottavaa tarvetta selvittää kaikki. Hän haluaisi ymmärtää tapahtuneen ja välttää vastaavan kivun tulevaisuudessa.

Petetyn reaktioihin vaikuttaa se, onko kyseessä ollut yksittäinen tapahtuma, pidempään kestänyt salasuhde vai pettämisen uusiminen. Jos petetty on kokenut traumaattisia tapahtumia aiemmin elämässään, on toipuminen vielä pidempi prosessi.

Ammattiavun hakemista psykologilta tai psykoterapeutilta ei kannata arkailla. On tärkeää selvittää, millaiset olosuhteet ja parisuhteen asetelmat johtivat pettämiseen. Ammattilainen auttaa sinua käsittelemään kokemusta rakentavassa hengessä ja järjestyksessä. Konfliktien välttely vaikeuttaa kokemuksesta toipumista ja on voinut olla edesauttamassa itse pettämistäkin. Oleellista on muistaa, että ymmärrys pettämiseen johtaneista tekijöistä ei poista kumppanin vastuuta itse teosta.

Tutkimukset kertovat, että parhaiten petetty selviää kokemuksestaan antamalla anteeksi. Anteeksianto ei oikeuta tekoa, mutta vapauttaa petetyn itsensä kokemuksen kahleista. Anteeksianto ei ole yksittäinen tapahtuma, vaan pitempi prosessi. Edellytyksenä tässä prosessissa ei välttämättä ole parin yhdessä pysyminen. Anteeksiantoon ei voi kiirehtiä, vaan ensin tulee sallia ja rauhassa käydä läpi pettämisen aiheuttamat tunteet. Ihminen tarvitsee tietoa pettämiseen johtaneista syistä. Ilman asioiden läpikäyntiä anteeksianto jää pinnalliseksi.

Jos olet tullut petetyksi parisuhteessasi, älä jää yksin tai kiellä tunteitasi. Hakeudu yhdessä kumppanisi kanssa kokeneen psykoterapeutin tai psykologin puheille. Anna tunteiden vyöryä. Jos voit myöhemmin antaa anteeksi, se auttaa toipumistasi.

Kirjoittaja: Sanna Korpela, psykologi

Lähteet:

Baucom, D.H., Gordon, K.C., Snyder, D.K., Atkins, D.C. & Christensen, A. (2006) Treating affair couples: clinical considerations and initial findings, Journal of Cognitive Psychotherapy: An International Quarterly, 20, 375-392.

Hall, J.H. & Fincham, F.D. (2006) Relationship dissolution following infidelity: the roles of attributions and forgiveness, Journal of Social and Clinical Psychology, 25, 508-522.

Heintzelman, A., Murdock, N.L., Krycak, R.C. & Seay, L. (2014) Recovery from infidelity: differentiation of self, trauma, forgiveness, and posttraumatic growth among couples in continuing relationships, Couple and Family Psychology: Research and Practice, 3, 13-29.

Olmstead, S.B., Blick, R.W. Mills III, L.I. (2009) Helping couples work toward the forgiveness of marital infidelity: therapists’ perspectives, The American Journal of Family Therapy, 37, 48-66.

Schneider, J.P., Weiss, R. & Samenow, C. (2012) Is it really cheating? Understanding the emotional reactions and clinical treatment of spouses and partners affected by cybersex infidelity, Sexual Addiction & Compulsivity, 19, 123-139.

Steffens, B.A. & Rennie, R.L. (2006) The traumatic nature of disclosure for wives of sexual addicts, Sexual Addiction & Compulsivity, 13, 247-267.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Webinaareja eronneille: Uskalla elää!- Erosta eteenpäin! (6 kpl)

Mietityttävätkö eroasiat lapsiperheessä? Tule mukaan maksuttomiin webinaareihimme, jossa aikaa on jätetty myös kysymyksille ja...

Koronainfoa ja tietoa eri kielillä

Etsitkö tietoa ja ohjeita koronaviruksesta? Tältä sivulta löydät tietoa ja linkkejä eri kielillä.

Miten mieli voi pysyä kasassa koronakriisin keskellä?

Korona-virus on aiheuttanut hätätilan, mikä vaatii kaikilta aivan uudenlaista kykyä sopeutua. Onko tässä riski, että ihmiset sekoavat?