Siirry sisältöön

Mistä tunnistat väkivallan varoitusmerkit?

16.07.2019 klo 10:00 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Johtava asiantuntija, psykoterapeutti , Väestöliitto
Väkivalta hiipii ihmissuhteisiin usein hiljaa. Tekijä voi antaa ymmärtää että "Hei, kaikilla on tällaista ja vahinkoja sattuu". Väkivalta pahenee yleensä vahvemman sitoutumisen myötä, esimerkiksi sen jälkeen kun on muutettu yhteen, menty kihloihin tai naimisiin. Totuus on, että kaikilla ei ole suhteissaan väkivaltaa, eikä väkivallantekoja tapahdu vahingossa. Tekijä on aina itse vastuussa väkivallasta. Väkivalta on rikos. Tutki parisuhdettasi. Onko teillä ollut väkivaltaa tai pelkäätkö sen olevan tulossa? Osaatko tunnistaa varotusmerkit?

Usein väkivallan tai sen uhan alla oleva kumppani tuntee suurta häpeää, eikä uskalla kertoa kenellekään. Voi myös olla, että hän uskoo tekijän selityksen siitä, että uhri on itse syypää. Silti jokainen miettii, ovatko parisuhteessa tapahtuvat asiat normaaleja ja hyväksyttäviä. Lue tekstin 12 varoitusmerkkiä. Alla puhelinnumero, josta saat tukea ja apua.

Kumppani nostaa sinut jalustalle…

…kunnes hän pudottaa sinut sieltä alas.  Kun huomaat olevasi epäterveen palvonnan kohteena, ja ”kukaan, koskaan milloinkaan ei ole ollut tai tule olemaan kuin sinä”, voit tarkastella suhdettasi rationaalisin silmin. Kohteliaisuudet ovat ihania, mutta jossakin kohtaa käyttäytyminen menee yli ja huomaat olevasti vapauttasi rajoittavassa ‘kultaisessa häkissä’.

Olet tarkkailun alla…

…kunnes romanttinen kiinnostus alkaa tuntua varjostamiselta. Kiinnostus sinuun ja elämääsi on hyvä asia. Yksityisyyteesi puuttuminen ei. Ovatko nämä kysymykset tuttuja: Missä olit? Mitä teit? Mihin menet? Mistä tunnet hänet? Miksi et antaisi minulle kaikkia salasanojasi? Mitä sinulla on peiteltävää?

Sinun ei tarvitse joustaa yksityisyytesi rajoista. Jos alat antaa periksi, joustamisesta ei koskaan tule loppua. Mieti, onko teillä molemmilla oikeus yksityisyyteen ja sopivaan määrään jaettuja asioita. Kun olet menossa viettämään omaa aikaa, kiinnitä huomiota siihen, miten kumppanisi reagoi. Haluaako kumppanisi että rentoudut ja että sinulla on hauskaa myös ilman häntä?  Sen pitäisi olla itsestään selvyys.

Alat eristäytyä ystävistäsi ja sukulaisistasi…

…milloin viimeksi kävit kaverin kanssa kahvilla tai moikkaamassa vanhempiasi? Osoittiko kumppani silloin mieltään? Onko sinulla selittämätön tunne, että sinun menemisistäsi ei pidetä, niitä ei hyväksytä? Kiellätkö kavereita tai sukulaisia tulemasta sinun luoksesi, koska kumppani ei pitäisi siitä?  Kun olette ulkona muiden kanssa, koettaako kumppani kontrolloida mitä sanot, tai rajoittaa aikaa, kuinka kauan saat olla ulkona toisten kanssa?  Seuraako jokaisesta illanvietosta riitaa? Entä onko kumppanisi ”illan pilaaja”, jolloin joka tapauksessa joudutte lähtemään pois?

Eristäminen on eräs väkivallan ensimmäisiä varoitusmerkkejä. Henkilö, joka haluaa väkivalloin kontrolloida sinua, aiheuttaa riitaa sinun ja läheistesi välille. Tämä johtaa siihen, että lopulta sinulla ei ole lähelläsi ihmisiä, joilta voit luontevasti pyytää apua ja tukea.

Pelkäät menettäväsi itsesi…

….kunnes menetät itsesi. Olet ahdistavan tietoinen siitä, miten “väärin” käyttäydyt ja miten sinun pitäisi kumppanisi mielestä käyttäytyä.  Sinun pitäisi kumppanisi mielestä muuttua, ja sinä yrität kaikin keinoin muuttua. Kontrollointi voi koskea vaatteitasi, ruokaasi, työ – ja opiskelupaikkaasi, harrastuksiasi, tapaasi olla, toimia ja elää elämääsi.  Moni voi suhteen alussa ihastua kumppanin määrätietoisuuteen ja siihen että hän “stailaa sinut”, mutta  jossakin vaiheessa luontosi alkaa pistää vastaan ja alat ihmetellä, mitä sinulle oikein tapahtuu.  Väkivaltaisella kontrolloinnilla on taipumus voimistua, joten sinun on hyvä tietää, että sitä päivää, jona kelpaat sellaisena kuin olet, ei ole näköpiirissä.

Joudut pyytämään lupaa tavallisiin arkisiin asioihin….

…kuten rahankäyttö, tulemiset ja menemiset, herkut ja uusi vaate, vaikka rahat ovat sinun. On yksi asia olla huomioonottavainen, mutta toinen on alistua kumppanin mielenosoituksille, mökötykselle ja raivokohtauksille. Ehdottomasti varoitusmerkki!

Joudut kuuntelemaan tekaistuja syytöksiä, miten petollinen olet ollut…

…kunnes kumppani itse osoittautuu petolliseksi.  Kontrolloiva ja narsistinen henkilö tarvitsee paljon vahvistusta sille, että hän on hyvä ja oikeudenmukainen, mutta muut ovat häntä huonompia. Siksi voit kuulla syytöksiä pettämisestä, tai yhtäkkisiä erouhkauksia, koska sinä ”olet hirveä ja petollinen ihminen”. Kontrolloiva henkilö yrittää pitää sinua varpaillasi ja hän nauttii epävarmuuden herättämisestä sinussa. Mikään asia ei ole itsetunnolle niin musertava kuin ahdistava, kontrolloiva kumppani.

Jos sinulla ei ole tilaa hengittää….

…ja tuntuu että happi loppuu yhteisestä kodistanne, myönnä se itsellesi. Sinun olemassaolosi on tehty niin tukalaksi, että tukalampaa ei enää voisi olla. Syy: et voi kumppanisi mielestä tehdä mitään oikein.

Teillä haastetaan riitaa…

…kunnes riita syttyy!  Kontrolloiva ja väkivaltainen kumppani mittauttaa säännöllisesti sen, miten pitkälle hän voi mennä ja miten paljon sinä siedät. Hän loukkaa sinua. Hän haukkuu sinut. Hän syyttää sinua pettämisestä. Sinä puolustaudut, mutta hän saa sinut nöyrtymään anteeksipyyntöihin. Riidoissa ei tunnu olevan mitään järkeä, etkä lopulta tiedä mitä olet pyytämässä anteeksi. Ja miksi juuri sinä olet pyytämässä anteeksi.

Henkinen väkivalta muuttuu fyysiseksi….

…ennen kuin huomaatkaan. Varoitusmerkkejä ovat äkkipikaisuus, kova huuto, fyysiset yhteenotot kuten töniminen ja läpsiminen, kovat otteet lapsia tai eläimiä kohtaan ja väkivaltaisuus tuntemattomia kohtaan. Tyypillistä on myös henkilökohtaisiin tavaroihisi koskeminen,  hävittäminen tai hävittämisellä uhkaaminen.

 

  • Väkivaltainen henkilö tarvitsee psykoterapeuttista hoitoa, mutta hän ei mene hoitoon siksi, että kumppani haluaa. Hän ei muuta käyttäytymistään siksi, että kumppani haluaa.
  • Jos olet välittömässä vaarassa, soita 112
  • Jos tarvitset apua jättääksesi väkivaltaisen kumppanin, tai tarvitset neuvoja ja tukea, soita Nollalinja 080 005 005. Puhelu on maksuton, voit soittaa vuorokauden ympäri. Voit soittaa nimettömänä eikä puhelinnumerosi näy tai tallennu kun soitat nollalinjalle. Puhelu ei näy puhelinlaskusi erittelyssä.
  • Väestöliiton psykoterapeutin ajanvarauschatissa opastastusta ja tukea.
  • Psykoterapeutin päivystyschatissa keskusteluapua ja tukea.

päivitetty 12.07.2022

Aihealueet:  Kriisit , Parisuhde

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä