Siirry sisältöön

Mistä lapset tulevat?

28.10.2018 klo 17:23 - Tuottanut Väestöliitto
WHO:n ohjeissa (2010) sanotaan: ”Se, mikä on kussakin ikä- ja kehitysvaiheessa kiinnostavaa ja olennaista ja miten yksityiskohtaisesti asioita on käsiteltävä, muuttuu vähitellen. ”

“Reilu kaksivuotiaamme kysyi, miten vauva on mennyt äidin mahaan. Kerroin, että isi on laittanut siemenen äidin vatsaan, josta sitten on kasvanut vauva.” (vanhemman vastaus)

 

”Vauvojen tekemisestä tai tulemisesta ei ole ollut vielä juurikaan puhetta, mutta olen toki kertonut miten lapseni asui minun mahassani ollessaan vielä aivan pieni vauva.” (vanhemman vastaus)

Kun nelivuotias lapsi kysyy, mistä vauvat tulevat, ”äidin mahasta” on yleensä riittävä ja ikään nähden sopiva vastaus. Lapsi voi kuitenkin alkaa myös ihmetellä, miten vauva pääsi äidin mahaan tai miten isän siemen menee äidin mahaan. Asiasta voi kertoa esimerkiksi: ”Se laitetaan sinne vauvareiän kautta”.

Voi sanoa, että sen voi laittaa pippelillä, tai että laitetaan pimppi ja pippeli yhteen. Halutessaan voi myös sanoa tarkemmin, että sitä kutsutaan yhdynnäksi, rakasteluksi tai seksiksi tai erityiseksi läheisyydeksi. Valitse sellaiset omat sanat, jotka omasta mielestäsi tuntuvat hyvältä ja arvostavalta puhua.

Halutessasi voit kertoa, että joskus voi laittaa siemenen myös lääkeruiskun avulla sisälle äidin mahaan.

”Olemme käyneet faktapohjaisesti läpi miten lapset syntyvät sekä puhuneet mm. ehkäisystä sekä siitä, että kaikki eivät voi saada lapsia.” (vanhemman vastaus)

 

”Raskauden aikana kerrottiin vauvojen tekemisestä, että isä laittaa siemenen äidin mahaan ja vauva tulee pimpistä ulos, kun ei mahdu olemaan mahassa. Samalla tuli käytyä läpi, että pimpissä on eri reikä pissalle ja vauvalle.” (vanhemman vastaus)

Lapsentasoinen tieto ei ole vaarallista. Tiedot pitää kertoa yksinkertaisesti, tavallisilla sanoilla. Jos lasta ei kiinnosta tai hän ei ymmärrä, hän kyllä kertoo. Siinä mielessä ”liikaa” tietoa ei tarvitse pelätä. Yksityiskohtaisia kuvailuja ei tarvita. Lapsi itse kuvittelee asiat ikätasoisesti. Haitallista on väärä tieto, väärät sanat (kuten kirosanat) ja kielteinen asenne.

”Olet liian pieni puhumaan siitä” on lapselle huono vastaus, koska lapsi nolostuu ja hämmentyy. Lapsi kuitenkin voi saada väärää tietoa jostain muualta. On hienoa, että sinä oma vanhempi kerrot oikeilla sanoilla näistä asioista omalle lapsellesi. Kerro asia yksinkertaisesti. Myöhemmällä iällä voit käsitellä aihetta perusteellisemmin.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...