Siirry sisältöön

Lapsen sairastuminen ja poissaolo töistä

12.08.2020 klo 09:51 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Kaikki lapset sairastelevat välillä: toiset useammin, toiset harvemmin. Työpaikalla on hyvä varautua vanhemman äkilliseen poissaoloon lapsen sairastuessa ja suhtautua poissaoloon ymmärtäväisesti. Vanhempi lähtökohtaisesti toivoo lapsensa pysyvän terveenä, joten sairastuminen ja siitä johtuva poissaolo töistä on hänellekin kuormittava. Varsinkin jos poissaoloja kertyy paljon, tai ne ovat pitkäkestoisia, sujuvat sijaisuus- ym. järjestelyt töissä ovat tärkeitä. Ennakoidut pelisäännöt ja järjestelyt auttavat samalla eri syistä tapahtuvien poissaolotilanteiden sujuvaa hoitamista.

Perheystävällisellä työpaikalla työnantaja osaa varautua äkillisiin poissaoloihin. Niihin liittyvistä sijais- ja muista järjestelyistä voidaan mainita myös työpaikan omissa ohjeistuksissa.

Työnantaja voi esimerkiksi sopia etukäteen työtehtävien jakamisesta poissaolojen ajaksi. Tiimien koossa ja kokoonpanossa voidaan varautua tyypillisiin poissaolotilanteisiin.

Tavoitteena on, etteivät työntekijöiden perhevapaat, osa-aikainen työskentely tai perhesyistä aiheutuvat poissaolot kuormita kohtuuttomasti muita työntekijöitä.

Työnantaja voi sopia työntekijän kanssa palkallisesta kotona työskentelystä tai tilapäisestä etätyöstä lapsen tai nuoren sairastaessa. Lapsen ikä ja sairauden laatu on otettava huomioon. Esimerkiksi on yleensä eri asia hoitaa kotona leikki-ikäistä vatsatautipotilasta kuin tehdä etätyöpäivä teini-ikäisen nuoren ollessa flunssassa.

Työnantaja voi myös tarjota työsuhde-etuna tilapäistä lastenhoitopalvelua, mikäli tällainen etu kuuluu työpaikalla kaikille lapsiperheellisille. Järjestelyissä on aina korostettava sairastuneen lapsen etua ja työntekijän oikeutta hoitaa sairastunutta lastaan kotona.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...