Siirry sisältöön

Kohti kannustavaa vanhemmuutta

12.07.2022 klo 11:24 - Kirjoittanut Rozjin Rokhzad , Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Lapsi huomioi ympäröivää maailmaa pistäen merkille ympärillä tapahtuvaa sanatonta viestintää. Lapsi on herkkä havainnoimaan vanhemman äänensävyä, huolestunutta katsetta, kireää ilmapiiriä ja kiireen tuntua. Lapsi on myös herkkä painamaan mieleensä kuultuja sanoja, positiivisia, kuin myös negatiivisia. Näiden avulla lapsi rakentaa itselleen itsetuntoa ja minäkuvaa.  

Kannustava kasvatus ja vanhemmuus saattaa käsitteenä kuulostaa monimutkaiselta ja tuntua ponnistelua vaativalta ajatukselta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Se pitää sisällään tavallisia, jokapäiväiseen arkeemme kuuluvia vuorovaikutushetkiä lapsiemme kanssa. Sillä pyritään huomioimaan lapsi arjessa yksilönä, kannustavilla keinoilla ja teoilla. Kannustava vanhempi on kiinnostunut ja osallistuu toisinaan lapsen leikkeihin ja ottaa lapsen mielellään mukaan omiin askareisiinsa. Kannustava vanhemmuus toteutuu, kun aikuinen kiinnostuu lasta innostavista asioista, se näkyy lempeänä katseena, läheisyytenä, kehumisena, kauniina sanoina ja äänenpainoina. Kannustava vanhemmuus kunnioittaa lasta, huomioi ja kuuntelee lapsen mielipiteitä, osaten sanottaa tunteita sekä suhtautuu ymmärtävästi lapseen. Vanhempi arvostaa lapsen ja aikuisen välisen luottamussuhteen merkitystä.

Kannustava kasvatus pitää sisällään rajojen asettamista, sillä ne tuovat turvaa lapsen arkeen. Rajoja asettaessa on tärkeää huomioida lapsen ikätaso luoden rajoja, jotka ovat lapselle ymmärrettäviä. Rajojen asettaminen, ohjaaminen ja tarvittaessa kieltäminen auttaa lasta tunnistamaan sekä erottamaan oikean väärästä. Kannustavassa kasvatuksessa rajojen asettaminen tapahtuu lasta kunnioittaen. Siihen eivät kuulu uhkaileminen, huutaminen, haukkuminen tai lapsen kurittaminen.

Kannustavan vanhemmuuden toteuttamiseen ei tarvita oppikirjoja eikä vanhemmuuskursseja. Sen opetteluun ja hallitsemiseen ei tarvitse varata tunteja ja viikkoja, vaan koko elämä. Kuka tahansa vanhempi siihen kykenee ja on siihen sovelias.

Siihen tarvitaan ainoastaan lempeyttä, rakkautta, välittämistä ja kauniita sanoja. Pieni lempeä ja välittävä halaus tai rakastava kehu päivässä vie vanhemmalta hetken, mutta ne vanhemman rakastavat teot ja sanat painautuvat kannattelevaksi muistoksi lapsen mieleen kantaen eteenpäin läpi elämän.

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...