Siirry sisältöön

Digiturvataitoja jo pienille lapsille

07.10.2022 klo 10:48 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntijat , Väestöliitto
Onko digimaailma tai sen turvallisuus sinulle vieras? Eipä haittaa, elämäntaitosi riittävät tukemaan lastasi ja olemaan hänen rinnallaan. Jos lapsen lähellä olevat aikuiset ovat avoimesti kiinnostuneita ja juttelevat älylaitteista, lapsi on paremmin turvassa.

Jo pienet lapset näkevät ympärillään paljon eri mediasisältöjä: mainoskuvia ja -videoita ulkona liikkuessaan tai digilaitteelta ohjelmia katsoessaan. Kaverit tai isommat lapset voivat näyttää löytämiään hassuja, hurjia tai pelottaviakin kuvia ja videoita. Joskus tutut kivat lastenohjelmat YouTubessa voivat muuttua pelottaviksi, kun joku on tahallaan niitä muokannut. Lapsella tulee olla ohjeet näiden tilanteiden varalle. Sulje laite tai lähde pois, kerro aina turvalliselle aikuiselle. Muun muassa näiden ohjeiden opettelua kutsutaan digiturvataidoiksi.

Lapsen kyvyt ymmärtää näkemäänsä ja kaikkea, mitä älylaitteilta löytyy, eivät ole vielä kehittyneet. Vaikka lapsi saattaa teknisesti osata käyttää laitteita hyvinkin kätevästi, hän tarvitsee tukea ja apua monien asioiden käsittelyyn, joihin hän laitteella törmää. Myös ruutuajan säätely ja älylaitteiden turvallisuusasetukset ja -ohjeet kuuluvat aikuiselle. Näissä tilanteissa turvallisen aikuisen läsnäolo sekä yhdessä älylaitteiden käytön opettelu ovat tärkeitä.

Digiturvataitoja opetetaan myönteisesti ja ennaltaehkäisevästi. Kun lapsi yhdessä vanhemman kanssa harjoittelee laitteilla ja sovelluksissa liikkumista, lapsi oppii toimimaan niissä turvallisesti ja toisaalta myös kysymään ongelmatilanteissa apua turvalliselta aikuiselta.

Lapselle on hyvä opettaa hyödyllisiä ja tärkeitä asioita keskustelemalla ja havainnollistamalla.

Voit keskustella ja opettaa lapselle seuraavia asioita:

  • Opeta yksityisen ja julkisen ero: Mitkä asiat ovat julkisia ja mitkä asiat yksityisiä. Lapsille keho on tärkeä, he elävät hetkessä ja innostuvat tekemään kivoja juttuja innostettuina.
  • Voit havainnollistaa lapselle, kuinka kuva tai video voi levitä internetissä. Lapsi ei välttämättä ymmärrä, miten laajassa verkostossa liikkuu, kun on vain oma tai kaverin laite läsnä makuuhuoneessa tai vessassa.
  • Kerro millaisia kuvia ja videoita voi ottaa itsestä ja kavereista sekä kenelle näitä voi jakaa. Kaikki lapset haluavat olla turvassa, joten turvallisuuden vahvistaminen on tärkeämpää kuin vaarojen maalailu, joka voi säikäyttää.
  • Keskustele miten ystävyyttä ja ihastusta näytetään toiselle rakentavasti ja toisaalta tue pettymyksissä. Lapsilla on suuremmat tunteet ja halu saada kavereita, tykkäyksiä, ystäviä. Netissä saadut kommentit satuttavat tai sykähdyttävät.
  • Lapselle oikeuksien, yksityisyyden, normien, rajojen, sääntöjen tiedostaminen on tärkeää. Niistä puhuminen kannattaa aloittaa jo varhain. Pimppi, pippeli ja peppu ovat omia tärkeitä, mutta yksityisiä asioita kaikilla. Näistä otettujen kuvien lähettäminen tai saaminen on aina arveluttavaa ja lähtökohtaisesti kiellettyä.

Huoltajan avuksi olemme julkaisseet selkokielisen digiturvataitojulisteen Sua varten somessa -hankkeen kanssa. Voit tulostaa julisteen maksuttomasti täältä. Se sopii jo pientenkin lasten huoltajille ja myös varhaiskasvatukseen. Tutustu lapsen käyttämiin älylaitteisiin ja lasta kiinnostaviin sovelluksiin yhdessä lapsen kanssa. Muista noudattaa ikärajoja. Ne on tehty suojelemaan lapsen kehitystä.

Ota seuraavat asiat huomioon:

  • Hanki tietoa, millaisiin tilanteisiin lapsi voi verkossa joutua.
  • Sovellusten asetuksiin voi vaikuttaa. Huomioi yksityisyysasetukset.
  • Pelit ja sovellukset koukuttavat ja sitouttavat, ne on tarkoituksella tehty sellaisiksi.
  • Älä ihmettele, jos lapsi hermostuu, kun alat rajoittamaan laitteen käyttöä.
  • Seuraa mitä lapsi tekee laitteilla ja estää haitallisia sisältöjä.
  • Tehkää yhteiset säännöt ajankäytölle ajoissa.
  • Jos lapsi on nähnyt jotain ikätasolleen sopimatonta, älä suutu. Muuten lapsi ei sen jälkeen uskalla enää puhua tulevaisuudessa aikuisille, koska pelkää seuraamuksia ja aikuisten reaktioita.

On tärkeää, että rohkaistut aloittamaan puheen digiturvataidoista. Juliste auttaa sinua tässä. Näin lasta voi jo varhain vahvistaa ja tukea.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...